Κατηγορίες: Πολιτική

Νέα σενάρια συγκυβέρνησης

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου

Μετά το θετικό κλίμα που διαπιστώθηκε στις Βρυξέλλες, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και με δεδομένο ότι αφενός το PSI θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαρτίου, αφετέρου έως το τέλος του μήνα θα έχουν ψηφισθεί όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο πρόγραμμα, ανοίγει ο δρόμος των εκλογών.

Εάν οι εκλογές προκηρυχθούν στα τέλη Μαρτίου, ως πιθανότερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι η 29η Απριλίου ή η 6η Μαΐου.
Δεδομένου ότι από τις κάλπες δεν φαίνεται να προκύπτει αυτοδυναμία, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να διακινούν σενάρια συγκυβέρνησης.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής»: «Η συνεργασία και η συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα κρίνεται απαραίτητη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών».

Δίνει, μάλιστα, και το μετεκλογικό στίγμα, προβάλλοντας την άποψη ότι η συνεργασία θα επιδιωχθεί ακόμη και στην περίπτωση της αυτοδυναμίας από την πλευρά του κόμματός του.
«Πρέπει να αντιληφθούν ότι η αυτοδυναμία είναι πολιτικός στόχος και όχι αυτοσκοπός» προσθέτει. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η ΝΔ δεν έχει μέτωπο με την Αριστερά και τονίζει πως με το τέλος της Μεταπολίτευσης έχει καταπέσει και το αντιαριστερό σύνδρομο της μετεμφυλιακής εποχής, αλλά και το αντιδεξιό σύνδρομο της μεταδικτατορικής εποχής.
Για συζητήσεις -ανεπίσημες- σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, στις οποίες μετέχουν βουλευτές, συνδικαλιστές, πολιτικά στελέχη, διανοούμενοι και επιχειρηματίες έκανε λόγο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» και ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

«Ο κ. Παπαδήμος ήξερε να ορθώσει το ανάστημά του και να μιλήσει ως ίσος προς ίσον στους χώρους λήψης αποφάσεων» λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο ίδιος αποφεύγει να δηλώσει ποιον στηρίζει για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και ζητεί εκλογές από τη βάση με κάλπη.
Χαρακτηρίζει «ανίκανους και ανυπόληπτους» όσους διαχειρίστηκαν την κρίση και εν συνεχεία, όταν απομακρύνθηκαν, προχώρησαν σε κριτική, και «αισχρή περίπτωση» τους λεγόμενους «κηπουρούς» του Γιώργου Παπανδρέου.
Επιτίθεται για άλλη μια φορά με σφοδρότητα εναντίον των τριών κομμάτων της Αριστεράς για τις «βίαιες πράξεις των οπαδών τους» και δηλώνει ότι το μόνο αριστερό κόμμα που αναγνωρίζει είναι το ΠΑΣΟΚ.

Κατά της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές τάχθηκε η Δημοκρατική Συμμαχία, τονίζοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από σκληρή δουλειά για να αλλάξει η Ελλάδα και η εμπειρία από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ έδειξε πως τα δύο κόμματα δεν μπορούν να εκπληρώσουν το ρόλο της συνεργασίας, επιλέγοντας το συμβιβασμό και την αναβολή, αντί της ανατροπής. Τονίζεται, δε, ότι μοναδικός εντολέας για τις μετέπειτα συνεργασίες είναι οι πολίτες και η κοινωνία.
Αρνητικός στο ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μια τέτοιου είδους συγκυβέρνηση εμφανίζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε: «Έχει αποφασιστεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να «νομιμοποιήσουν» την μέχρι τώρα «παράνομη» σχέση τους, με την «κουμπαριά» της Τρόϊκας και την σύμφωνη γνώμη των ντόπιων κατεστημένων «πεθερικών»…».
Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλούν πάντως τα σενάρια περί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, με στελέχη της να δηλώνουν ότι το κόμμα θα επιτύχει την αυτοδυναμία και πως σε κάθε περίπτωση πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
Την αντίθεσή του στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος. Ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη.
Ο ίδιος επισήμανε: «Η ΝΔ έχει εδραιώσει ένα δημοσκοπικό προβάδισμα. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον υπάρχει μια μεγάλη ομάδα αναποφάσιστων. Η δικαιολογημένη διαμαρτυρία όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές θα γίνει ψήφος προοπτικής. Οι πολίτες θα δώσουν ψηφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές και για να φέρουμε τα μέτρα ανάπτυξης».
Ερωτηθείς για το κόμμα του Π. Καμμένου και τους διαγραφέντες από τη ΝΔ, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι «είναι ένα θέμα που θα το δούμε στην πορεία».

Αδιευκρίνιστες οι προθέσεις Παπαδήμου

Εν τω μεταξύ, αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, καθώς η δήλωσή του από τις Βρυξέλλες αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά.
Έμπιστοι συνεργάτες του απέφυγαν να ερμηνεύσουν περαιτέρω τη δήλωση που έκανε σχετικά με τις εκλογές και το ρόλο του μετεκλογικά, που από πολλούς ερμηνεύθηκε ότι θα είναι «παρών».
«Όταν η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Και άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές» δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Τα «κλειδιά» των αποφάσεων ανήκουν στον Αντώνη Σαμαρά και στον εν δυνάμει πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο. Πάντως, σε ένα σενάριο συγκυβέρνησης, ο Λουκάς Παπαδήμος φαίνεται να μένει στο «κάδρο».
«Όχι» στο ενδεχόμενο να είναι ο Λουκάς Παπαδήμος πρωθυπουργός σε μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είπε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ 99,5» την Κυριακή.

Share

Πρόσφατα άρθρα

59χρονος τσακώθηκε με την πρώην σύντροφό του και την έσπρωξε από μπαλκόνι ύψους τριών μέτρων

Ως περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που λίγο έλλειψε να λάβει τραγικότατες διαστάσεις, καταγράφεται η περίπτωση τραυματισμού…

8 Ιουλίου 2024

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ έπεσε πάνω σε σταθμευμένα οχήματα

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας (8/7) στην Κέρκυρα όταν λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ ξέφυγε…

8 Ιουλίου 2024

46χρονος κρεμάστηκε σε πλατεία – «Πάγωσαν» περίοικοι και περαστικοί

Τραγωδία εκτυλίχθηκε το πρωί της Δευτέρας καθώς άνδρας έδωσε τέλος στη ζωή του σε κεντρικό…

8 Ιουλίου 2024

Μηχανή παρέσυρε γυναίκα στο κέντρο της Λάρισας – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Μία γυναίκα ηλικίας περίπου 60 ετών τραυματίστηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της…

8 Ιουλίου 2024

Μαστίζεται από την εγκληματικότητα το Μεξικό: Εντοπίστηκαν 7 πτώματα σε δύο μέρες στο Ακαπούλκο

Τα πτώματα τουλάχιστον επτά ανθρώπων εντοπίστηκαν σε διάφορους τομείς στην πόλη Ακαπούλκο, λιμάνι του νότιου…

8 Ιουλίου 2024

ΔΕΥΑΜΒ: Έκκληση για περιορισμό της σπατάλης του νερού– Υπερκατανάλωση σε συνοικίες και δημοτικές ενότητες.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρης Κοπάνας παρουσία του γενικού διευθυντή Δημήτρη Κουτσιφέλη…

8 Ιουλίου 2024