Πολιτισμός

Νέα «σελίδα» για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

 

Από αριστερά: Ι. Μπαλτσαβιάς, Δ. Μαραγκόπουλος, Π. Σκοτινιώτης, Απ. Παντσάς και Ε. Τσάμης
Από αριστερά: Ι. Μπαλτσαβιάς, Δ. Μαραγκόπουλος, Π. Σκοτινιώτης, Απ. Παντσάς και Ε. Τσάμης

Η παράσταση «Για ένα ποτήρι γάλα», σε μουσική του Ανδρέα Μιμαίου, υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά και με τη συμμετοχή σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, που θα παρουσιαστεί μεθαύριο Κυριακή 12 Μαΐου στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, σηματοδοτεί τη δυναμική επανεκκίνηση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Βόλου που αναμένεται να έχει σημαντική συνέχεια με την παρουσίαση έργων και άλλων Βολιωτών συνθετών όπως του Ανδρέα Κατσιγιάννη, του Ζαφείρη Κουκουσέλη και του Ηλία Χατζόγλου.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης

χαρακτήρισε το γεγονός της επανασύστασης της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων ως ένα γεγονός μεγάλης πολιτιστικής σημασίας και ως μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς καλείται – όπως είπε – να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης σε μια ζοφερή εποχή, στην οποία η στήριξη δράσεων Πολιτισμού είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, αφού ο Πολιτισμός αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη έκφραση της ανθρώπινης ύπαρξης και αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης μιας κοινωνίας πρόνοιας. «Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων είναι ανοιχτή στους σπουδαστές όχι μόνο του Δημοτικού, αλλά και των άλλων Ωδείων του Βόλου και ξεκινά το δημιουργικό της ταξίδι με εμφανίσεις στο Βόλο, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα και σε προσκλήσεις άλλων πόλεων για το καλοκαίρι» επισήμανε ο δήμαρχος. Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «η ανασύσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων έγινε σε νέες βάσεις και με ελάχιστα οικονομικά μέσα, γιατί στοχεύουμε στην ουσία και όχι σε κινήσεις βιτρίνας και εντυπωσιασμού. Ο χαρακτήρας της Ορχήστρας είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός, αφού αναδεικνύει και παρουσιάζει στο ευρύτερο κοινό το αποτέλεσμα των προσπαθειών των σπουδαστών των Ωδείων, που αφιερώνουν σημαντικό χρόνο και δημιουργικότητα στη μουσική εκπαίδευση, με τη μεγάλη οικονομική στήριξη  των γονιών τους».

Ως ένα μεγάλο μήνυμα εξωστρεφούς συμπεριφοράς της Δημοτικής Αρχής χαρακτήρισε το γεγονός ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ. Παντσάς, τονίζοντας πως πρόκειται για μια κίνηση που θα δώσει πολιτιστική ανάσα στην περιοχή μας σε βάθος χρόνου. Στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού Ε. Τσάμης σημείωσε τη σημασία της συγκυρίας στην οποία επανασυστάθηκε η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων τονίζοντας πως αυτή έγινε εφικτή χάρις στη δύναμη της διάθεσης για συνεργασία, καθώς και την ανάδειξη του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού μέσα από την Ορχήστρα.

«Η δυναμική επανεκκίνηση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων είναι το αποτέλεσμα μιας επίμονης προσπάθειας να μη χάσουν ο πολιτισμός και η παιδεία, σε μία περίοδο συνολικής κρίσης, το βηματισμό και τον ουσιαστικό ρόλο τους. Στη Συμφωνική Νέων, δημιούργημα μεν του Δημοτικού ωδείου Βόλου, αλλά ανοιχτής σε όλους τους νέους μουσικούς της πόλης, αποτυπώνεται με συναρπαστικό τρόπο το συνολικό έργο καθηγητών και σπουδαστών μέσα από μία μαγική συνεργασία που λέγεται Ορχήστρα» σημείωσε με τη σειρά του ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος Δημήτρης Μαραγκόπουλος για να συμπληρώσει πως «ο συνθέτης, ο μαέστρος και οι ειδικοί καθηγητές της μουσικής προπαιδείας και χορωδίας μαζί με την αέναη δύναμη των παιδιών ανοίγουν παράθυρα ελπίδας και προοπτικής».

Από την πλευρά του ο μαέστρος Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς, που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί ξανά με το Δημοτικό Ωδείο του οποίου υπήρξε και σπουδαστής δήλωσε ευτυχής για την επανασύσταση της Ορχήστρας, ενώ αναφερόμενος στους 40 περίπου νέους μουσικούς που τη στελεχώνουν τόνισε την όρεξη για δουλειά που διέκρινε σε αυτούς από το Φεβρουάριο που ξεκίνησαν οι πρόβες έως σήμερα.

Τέλος, μιλώντας στη «Θ» ο συνθέτης της μουσικής της παράστασης και καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Ανδρέας Μιμαίος τόνισε τη σημασία του «το κοινό να καταλάβει πως το Δημοτικό Ωδείο είναι ένα σημαντικό σχολείο και πως οι σπουδαστές μπορεί να μη γίνουν απαραίτητα σπουδαίοι μουσικοί, όμως η μουσική μπορεί να λειτουργήσει σαν φίλος, βοηθός και εμπνευστής τους στη ζωή, ιδιαίτερα σήμερα που η εποχή είναι δύσκολη» για να συμπληρώσει πως παρούσα στην απογευματινή παράσταση της Κυριακή, θα είναι και η συγγραφέας του ομότιτλου με την παράσταση παραμυθιού, Αγγελική Βαρελά, η οποία «χάρηκε πολύ με τη συγκεκριμένη ιδέα και αγωνιά να δει το αποτέλεσμα».

 

Η παράσταση

Η παράσταση «Για ένα ποτήρι γάλα» ανεβαίνει σε μουσική του διδάκτορα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρ. Μιμαίου, υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά και τη συμμετοχή μαθητών και σπουδαστών του Προωδειακού τμήματος με υπεύθυνη την Ελένη Ιωαννίδη, των τμημάτων Μονωδίας και Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με υπεύθυνη την Αναστασία Μπάρδα και σολίστ το διακεκριμένο μουσικό Βασίλη Αγροκώστα, ενώ τη σκηνογραφική επιμέλεια έχει ο εικαστικός Νίκος Ποδιάς. Θα δοθούν δύο παραστάσεις στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής μεθαύριο Κυριακή 12 Μαΐου στις 11.30 το πρωί και στις 7.30 το απόγευμα με ελεύθερη για το κοινό είσοδο. Απαραίτητη είναι η προσυνεννόηση για την αρίθμηση θέσεων με τη γραμματεία του Δημ. Ωδείου Βόλου στο τηλέφωνο 24210 36992.

Δανάη Πίκουλα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το