Πολιτισμός

Νέα σεζόν για την «Εξωραϊστική»

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ

 

Αρχίζει στα τέλη Μαΐου με δυο πρεμιέρες ευρωπαϊκού σινεμά την εβδομάδα

Τα… καλοκαιρινά της θα φορέσει και φέτος η «Εξωραϊστική» ο μοναδικός και ιστορικός θερινός κινηματογράφος της πόλης μας. Σε ένα ανανεωμένο σκηνικό, με τα τραπεζάκια να επανέρχονται, ετοιμάζεται να υποδεχθεί, όπως κάνει από το 1930, το σινεφίλ κοινό της πόλης κάθε βράδυ στις 21:30.

Κρύα μπίρα ή αναψυκτικό, ποπ κορν ή πασατέμπος και δυο νέες ταινίες την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, υπόσχονται και αυτό το καλοκαίρι «νύχτες πρεμιέρας κάτω από τον έναστρο ουρανό» για ένα «κινηματογραφικό ταξίδι… μαγικό!» όπως λέει και το μότο του σινεμά. Σε συνεργασία με το πρόγραμμα προβολών του Δήμου Βόλου, Σινέ Μεσόγειος, το κινηματογραφικό καλοκαίρι αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού η εβδομάδα θα περιλαμβάνει δυο πρεμιέρες ευρωπαϊκών – κυρίως γαλλικών αλλά όχι μόνο – και ποιοτικών ταινιών: Άννα Καρένινα, Μια καλύτερη ζωή, Σώμα με σώμα, Η αγάπη δεν έρχεται μόνη, Το μερίδιο των αγγέλων, Χαμένος Παράδεισος, Μετά τη Λουτσία, Τα παιδιά του πολέμου, Ποτέ δεν είναι αργά, The English teacher, Hasta la vista, Camille Rewind αλλά και το Fast and Furious είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους που θα κάνουν πρεμιέρα στο λευκό πανί της «Εξωραϊστικής». Και όπως πέρυσι έτσι και φέτος οι Δευτέρες θα είναι αφιερωμένες στους μικρούς φίλους της τέχνης καθώς θα περιλαμβάνουν προβολή παιδικής ταινίας, θέατρο σκιών και κουκλοθέατρο. Τέλος, αναμένεται να διοργανωθούν και σειρά εκδηλώσεων με φιλανθρωπικό χαρακτήρα ενώ το εισιτήριο θα παραμείνει στα 4 ευρώ.

 

Η ιστορία της «Εξωραιστικής»

Ήταν καλοκαίρι του 1930, κάπου στο κέντρο της πόλης και κοντά στην γραφική παραλία, ιδρύεται ο πρώτος θερινός κινηματογράφος του Βόλου. Ήταν ο δεύτερος μετά το ξεκίνημα του τότε Αχίλλειον από το 1928, δίπλα στη μάντρα του Φάνη. Ο χώρος που επιλέχτηκε ήταν στην αυλή του μεγάρου Σαραφόπουλου, πολύ πρόχειρα και με την τεχνολογία του ‘30 στήθηκε οθόνη, μια κινηματογραφική μηχανή και δειλά-δειλά άρχισαν να προβάλλονται οι πρώτες ταινίες εκείνης της εποχής. Σαν πρώτη ονομασία του κινηματογράφου δόθηκε το όνομα «Έσπερος» πολύ σύντομα όμως άλλαξε σε «Εξωραϊστική». Στις αρχές της 10ετιας του ‘60 ο Βόλος είχε 38 Κινηματογράφους. Κατά τη διάρκεια του πόλεμου του 1940 και κατά τον σεισμό του 1955 το μέγαρο Σαραφόπουλου υπέστη μεγάλες ζημιές, αργότερα ο χώρος ξανακτίστηκε χάνοντας όμως μέρος από την αρχική του μορφή, συνέχισε δε να υφίσταται ως θερινός κινηματογράφος μέχρι και σήμερα. Η «Εξωραϊστική» κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου, ονόματα του θεάτρου που γράψανε τη δική τους ιστορία. Το 1994 με εισήγηση του Δήμου Βόλου, της Νομαρχίας Μαγνησίας και της 5ης Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων με επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού η «Εξωραϊστική» κρίθηκε ομόφωνα διατηρητέο κτίριο ως σημείο αναφοράς της πόλης. (Fb: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ» ΒΟΛΟΣ, http://www.exoraistiki.gr/).

ΔΑΝΑΗ ΠΙΚΟΥΛΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το