Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Νέα προεδρεία στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια

Εκτός Επιτροπών οι ελάσσονες μειοψηφίες

Ο κ. Απόστολος Φοινικόπουλος επανεξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την ερχόμενη διετία στις δημαιρεσίες που έγιναν στο Δήμο Βόλου. Μετά από τρεις ψηφοφορίες, αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Απόστολος Βεργής-Ζαρκάδας και γραμματέας ο κ. Χαράλαμπος Ζάχος.

Ένταση όμως και πολιτική αντιπαράθεση σημειώθηκε στην ειδική αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (την πρώτη του νέου έτους) μεταξύ των μειοψηφιών, όταν η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Ζέττα Μακρή ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα κρατήσει για το συνδυασμό της όλες τις θέσεις – τακτικές και αναπληρωματικές – στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η κ. Μακρή αιτιολογώντας την απόφασή της -με την οποία συμφώνησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού της- υποστήριξε ότι στη διετία που προηγήθηκε, διαπίστωσε ότι τα μέλη του συνδυασμού της είναι επαρκέστερα και για την επόμενη διετία, που θα είναι πολύ κρίσιμη, θα ήταν πολιτικά ανήθικο να μην χρησιμοποιηθούν οι σύμβουλοι του συνδυασμού της.

Η απόφαση της κ. Μακρή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους δημοτικούς σύμβουλους των δύο άλλων μειοψηφιών, με τους κ.κ. Μολοχίδη και Κλημόπουλο να επιτίθενται φραστικά εναντίον της.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αποστ. Νάνος ανέφερε πως η επόμενη διετία θα είναι πολύ δύσκολη για τη Δημοτική Αρχή, χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό το νόμο για την αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι η διαβούλευση που προβλέπεται, στην ουσία είναι υποκριτική. Πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες στις Επιτροπές τη διετία που πέρασε, ήταν επαρκέστατοι και με τις τοποθετήσεις τους συνέβαλαν στο να ληφθούν καλύτερες και δικαιότερες αποφάσεις. Αναφερόμενος στις επιλογές των αντιδημάρχων σημείωσε ότι έγιναν με στόχο να εφαρμόσουν πιστά την κυβερνητική πολιτική λιτότητας. Και δήλωσε ότι οι σύμβουλοι του συνδυασμού του θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των Επιτροπών, χωρίς δικαίωμα συζήτησης και φυσικά ψήφου. Πρότεινε, μάλιστα, ως υποψήφιο για την Οικονομική Επιτροπή τον κ. Νίκου και για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τον κ. Αποστ. Ριζόπουλο.

«Πολιτικά γελοία» και «ντροπή» χαρακτήρισε την απόφαση της κ. Μακρή να μην συμμετέχουν στις Επιτροπές και οι άλλες μειοψηφίες, ο κ. Γιάννης Μολοχίδης, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι «έπεσε η μάσκα και φάνηκε το πρόσωπό της». Πρόσθεσε ότι θα κάνει παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών για αλλαγές στο νόμο και κατέληξε με την απαίτηση να συμμετέχουν οι μειοψηφίες στις Επιτροπές του Δήμου, γιατί έτσι προκύπτει καλύτερο αποτέλεσμα.

Επίθεση όμως έκανε και στο δήμαρχο, λέγοντας ότι με τον ορισμό αντιδημάρχων και προέδρων Νομικών Προσώπων στην ουσία ανακυκλώνεται το παλιό ΠΑΣΟΚ, «ολοκληρώνοντας την εργολαβία για να εκλεγεί δήμαρχος». Για «δοσίλογη δεξιά» έκανε λόγο ο κ. Θωμάς Κλημόπουλος του ίδιου συνδυασμού (Δρόμοι Συνεργασίας) και επιτέθηκε προσωπικά τόσο στην κ. Μακρή, όσο και στους υπόλοιπους σύμβουλους του συνδυασμού της, χαρακτηρίζοντάς τους «πρόβατα».

Ακολούθησε απάντηση από την κ. Μακρή, η οποία και ανέφερε πως «φάνηκε καθαρά το καθαρό πρόσωπό της». Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε στη συνέχεια μεταξύ των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Μουλά και Κλημόπουλου, με τον τελευταίο να ανακοινώνει ότι οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι των Δρόμων Συνεργασίας θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία.

Δικαίωμα λόγου μειοψηφιών στις Επιτροπές

Ο δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης απάντησε ότι «ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι κατ’ εξοχήν ενωτικός χώρος, καθώς περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν», προσθέτοντας ότι τα «κενά του νόμου αντιμετωπίζονται με λογική και δημοκρατική αντίληψη. Ανακοίνωσε δε ότι θα δοθεί εντολή, να καλούνται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών και τα μέλη των άλλων μειοψηφιών και να έχουν δικαίωμα λόγου. Απαντώντας στον κ. Μολοχίδη είπε ότι την «πολιτική αξιοπιστία την έχει κατακτήσει» και ότι το εκλογικό σώμα αποτελεί για εκείνον ένα «πολύτιμο κεφάλαιο».

Διευκρινίζεται ότι ο νόμος δεν προβλέπει θέσεις για τις ελάσσονες μειοψηφίες στις Επιτροπές. Την πρώτη διετία η κ. Μακρή είχε παραχωρήσει θέσεις από αυτές που προβλέπονταν για την αξιωματική αντιπολίτευση. Για την επόμενη διετία όμως -όπως είχε δηλώσει και τις προηγούμενες ημέρες- δεν θα το έπραττε και έτσι δήλωσε ότι θα διεκδικήσει τις θέσεις που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή τέσσερις τακτικές και τρεις αναπληρωματικές.

Οι ψηφοφορίες

Ο κ. Αποστ. Φοινικόπουλος εξελέγη με 25 ψήφους (χωρίς διαρροή η ψηφοφορία).

Συνολικά παρόντες στις χθεσινές δημαιρεσίες ήταν 46 άτομα, ψήφισαν 43 και τρεις δήλωσαν «παρών». Ο κ. Φοινικόπουλος έλαβε 25 ψήφους υπέρ, 18 λευκά και τρία «παρών». Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Απόστολος Βεργής-Ζαρκάδας, ο οποίος έλαβε (στην τρίτη ψηφοφορία) 29 ψήφους υπέρ, 14 λευκά και τρία «παρών».

Γραμματέας εξελέγη ο κ. Χαρ. Ζάχος, ο οποίος (στην τρίτη ψηφοφορία) έλαβε 28 ψήφους υπέρ, 15 λευκά και τρία «παρών».

Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν 10 δημοτικοί σύμβουλοι – έξι από την πλειοψηφία και τέσσερις από τη μειοψηφία – όπως προτάθηκαν. Ειδικότερα, μετά από τις προβλεπόμενες αλλεπάλληλες ψηφοφορίες εξελέγησαν οι:

Γ. Καουνάς, Ηλ. Καραπατάκης, Φ. Λαμπρινίδης, Ν. Μαυρόπουλος, Ν. Οικονόμου, Ν. Στόικος. Αναπληρωματικά: Γ. Γκουντέλιας, Γ. Κερασιώτης, Σ. Χαλκιάς (από την πλειοψηφία) και οι Ζέττα Μακρή, Γ. Μουλάς, Γ. Κουφογιώργος, Ν. Νομικός. Αναπληρωματικοί οι κ.κ. Ιγγλέσης, Ζάχος και Μπασδάνης. Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, με απόφαση του δήμαρχου, ορίστηκε ο Ηλ. Ξηρακιάς.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εξελέγησαν οι κ.κ. Λ. Αναστασίου, Δ. Δερβένης, Λ. Μαυρογιάννης, Κ. Μπαρμπουδάκη, Ε. Τσάμης, Μ. Τσιάμη. Αναπληρωματικά: Κ. Μπαρτζιώκα, Π. Πελεκάνος, Χ. Τσαμπάζης (από την πλειοψηφία). Οι κ.κ. Μπασδάνης, Μπατζιάκας, Ζάχος, Ιγγλέσης με αναπληρωματικούς τους κ.κ. Κουφογιώργο, Νομικό και Μουλά (από τη μειοψηφία).

Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με απόφαση του δήμαρχου, ορίστηκε ο Ν. Μόσχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφοφορίες (καθώς η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα) για την εκλογή των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής υπήρξε συμφωνία μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας να μην γίνουν καθώς δεν διαπιστώθηκε από τις προηγούμενες ψηφοφορίες διαρροή ψήφων.

 

Οι δημαιρεσίες στους άλλους δήμους της Μαγνησίας

Επαναληπτική, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η διαδικασία εκλογής προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου στον Αλμυρό. Ο μέχρι τώρα πρόεδρος κ. Φώτης Χατζηδημητρίου, ο οποίος προτάθηκε και πάλι από την ομάδα πλειοψηφίας, έλαβε 11 ψήφους υπέρ (όσοι και οι παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας), έξι λευκά και πέντε άκυρα (όσοι και οι παρόντες σύμβουλοι από τις μειοψηφίες). Από την αντιπολίτευση τέθηκε θέμα νομιμότητας της εκλογής και τελικά αποφασίστηκε να δοθούν νομικές απαντήσεις. Αν δεν γίνει δεκτή η εκλογή, θα επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Νικ. Καλλές (είχε προταθεί από τη μειοψηφία) και γραμματέας ο κ. Βαγγέλης Γκόβαρης. Η εκλογή μελών Οικονομικής Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.

 

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Πρόεδρος Δ.Σ. εξελέγη ο κ. Χαρ. Αραμπατζής, αντιπρόεδρος ο κ. Δημ. Παληκάρης και γραμματέας ο κ. Τρ. Γκογκινούδης. Στην Οικονομική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι κ.κ. Νίκος Μπομπότης, Γιάννης Μπατζιάκος, Θεοχάρης Σεσηλιώτης και Θανάσης Χρισταντώνης από την ομάδα πλειοψηφίας, ο κ. Ευ. Παρσάς από την ομάδα μείζονος μειοψηφίας και ο κ. Δημ. Νασίκας από την ομάδα ελάσσονος μειοψηφίας. Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από την ομάδα πλειοψηφίας εκλέχθηκαν οι κ.κ. Δημ. Μαργαριτόπουλος, Αθ. Μπατζιάκας, Αθ. Χρισταντώνης και Γιωρ. Κουκότσικας, ενώ από την ομάδα μειοψηφίας εξελέγη ο κ. Δημήτρης Παληκάρης και ο κ. Τρ. Γκογκινούδης από την ελάσσονα ομάδα μειοψηφίας.

 

Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Πρόεδρος εξελέγη η κ. Μελαχροινή Μαλαματίνη – Φατόλια, αντιπρόεδρος η κ. Γεωργία Χριστοδούλου, γραμματέας ο κ. Δημ. Κουφογιάννης. Στην Οικονομική Επιτροπή πρόεδρος είναι ο δήμαρχος κ. Αντώνογλου και μέλη οι κ.κ. Θεόδωρος Μπρίζης, Κων. Λάσκος, Μαρία Σαμαρά, Αποστ. Σολδάτος, Αφροδίτη Μανίνη και Απόστολος Κοντογεωργίου.

 

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου

Πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Κων. Παπαμαρκάκης, αντιπρόεδρος ο κ. Μιχάλης Γκότσικας και γραμματέας η κ. Χαριτώ Αγγέλη.

 

Στο Δήμο Σκιάθου

Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Θανάσης Σλατούδης, αντιπρόεδρος ο κ. Φώτης Κοφινάς, γραμματέας ο κ. Ζαχαρίας Μαθηνός.

Στην Οικονομική Επιτροπή οι κ.κ. Τσολοβίκου, Χρ. Μασούρος, Δημ. Βιολέτας, Πασχάλης Πασχάλης, Κων. Τσιώλας, Τασούλα Φιλαρέτου και Μαρία Κανταράκια.

 

Στο Δήμο Σκοπέλου

Πρόεδρος εξελέγη η κ. Παναγιώτα Αγγελέτου, αντιπρόεδρος ο κ. Χρ. Βασιλούδης και γραμματέας ο κ. Ελευθ. Πάτσης. Αντί δύο αντιδημάρχων ορίστηκε ένας, ο κ. Κων. Σκούρας.

 

Στο Δήμο Αλοννήσου

Πρόεδρος επανελεξέγη η κ. Ζαφειρούλα Αναγνώστου, αντιπρόεδρος ο Απ. Καρακατσάνης και γραμματέας ο Βάιος Μαλαματένιος.

Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν οι κ.κ. Ορέστης Παπαχρήστος, Νίκος Αγάλου, Παναγιώτης Αναγνώστου, Μιχάλης Καλογιάννης, Παναγ. Βλάικος και Κων. Δροσάκης. Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής είναι ο δήμαρχος κ. Πέτρος Βαφίνης.

 

 

Νέο προεδρείο στο Περιφερειακό  Συμβούλιο Θεσσαλίας

Ο κ. Γρ. Παπαχαραλάμπους από την ομάδα της πλειοψηφίας είναι ο νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Η εκλογή των νέων μελών στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και της Οικονομικής Επιτροπής ήταν τα δύο θέματα, που συζητήθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που συνεδρίασε στο περιφερειακό Μέγαρο.

Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Παπαχαραλάμπους από την πλειοψηφία, αντιπρόεδρος η κ. Αγγέλα Βαγενά από τη μείζονα μειοψηφία και γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Ι. Χρουμπ, επίσης από τη μείζονα μειοψηφία. Όλοι εξελέγησαν με 43 ψήφους υπέρ και ένα λευκό.

Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν: Από την ομάδα πλειοψηφίας οι κ.κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, Κ. Δεσπόπουλος, Ελένη Αργυροπούλου, Χρ. Γακόπουλος, και Αντ. Αναστασόπουλος. Από τη μείζονα μειοψηφία εξελέγησαν οι κ.κ. Ευαγγελία Λιακούλη και Δ. Μεργιαλής και από την ελάσσονα ο κ. Βασ. Κρανιάς. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Απ. Παπατόλιας είχε προτείνει ακόμη έναν υποψήφιο από την παράταξή του, ωστόσο αντ’ αυτού εξελέγη στην ψηφοφορία με τις ψήφους της πλειοψηφίας ο κ. Κρανιάς από την παράταξη του κ. Μπούτα.

Ο Κ. Πουλάκης

«Δεν συμμετέχουμε στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής», ανέφερε ο επικεφαλής της Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας κ. Κ.  Πουλάκης.

Ο κ. Πουλάκης δήλωσε ότι όχι μόνο δεν θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του σε κάποιο από τα όργανα αυτά, αλλά επίσης ότι θα δώσει λευκή ψήφο, τονίζοντας ότι «ο λόγος δεν αφορά μόνο στον τρόπο συγκρότησης των οργάνων που προβλέπει ο «Καλλικράτης», στη βάση της απόλυτης κυριαρχίας της πλειοψηφούσας παράταξης», αλλά και ότι κατά τη γνώμη του αποτελεί «τουλάχιστον παρωδία το να πάρουμε σήμερα θέση σε μία διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη στιγμή που κανένας απολογισμός δεν έχει λάβει χώρα, ως προς τη λειτουργία των σήμερα απερχόμενων οργάνων», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν προχώρησε ήδη από την αρχή του περασμένου χρόνου – ως όφειλε με βάση το νόμο – στην ετήσια δημόσια απολογιστική συνεδρίαση.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ηλικιωμένη στον Πύργο παρέδωσε χρυσές λίρες αξίας 25.000 ευρώ και κοσμήματα σε απατεώνες

Ταράχτηκε και δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν της κόρης της η γυναικεία φωνή που άκουγε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν 4 διακινητές για τους 66 ανθρώπους που διασώθηκαν πριν μέρες στην Καλαμάτα – Τους χρέωναν μέχρι και 8.000 ευρώ!

Τέσσερα άτομα ηλικίας 24, 28, 29 και 38 ετών, τρεις από το Αφγανιστάν και έναν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στιγμές από την αναμέτρηση Α.Ε. 2002-Αγία Άννα

Η Αγία Άννα κέρδισε εκτός έδρας με 7-0 την Α.Ε. 2002 και στη σελίδα της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: «Αν νομίζετε ότι στα 90 μου πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι»

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσιογράφος διέκοψε ζωντανή μετάδοση για να σώσει γυναίκα από πλημμύρα

Ο τυφώνας Helene σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Το φωτορεπορτάζ από το παιχνίδι Δάφνη-Γ.Σ. Αλμυρού

Στο Βασδέκειο συναντήθηκαν σήμερα Δάφνη και Γ.Σ. Αλμυρού με τους φιλοξενούμενους να κατακτούν τη νίκη…

28 Σεπτεμβρίου 2024