Photo Gallery, Τοπικά

Νέα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Πηλίου μετά τη βροχόπτωση

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Πηλίου διογκώνονται  – Νέες κατολισθήσεις το τελευταίο διήμερο

Ο δρόμος υποχώρησε σε όλο το πλάτος του μετά τα Χάνια προς Ζαγορά

Συγκοινωνιακά αποκλεισμένα παραμένουν Λαμπινού και Καλαμάκι

Σοβαρότατα προβλήματα έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο του Πηλίου εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων του διημέρου με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και σε άλλα να έχει υποχωρήσει το οδόστρωμα. Ο δρόμος του Πηλίου βρίσκεται σε κακή γενικά κατάσταση, καθώς στην ουσία δεν έχει γίνει συντήρηση εδώ και χρόνια, ενώ ανύπαρκτες είναι και παρεμβάσεις σε έργα υποδομής. Από μηχανικούς, σε διάφορα συνέδρια και ημερίδες, έχει γίνει λόγος για επικίνδυνο οδικό δίκτυο, γερασμένο, που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα επόμενα χρόνια. Σε πολλά σημεία του Πηλίου έχουν καταγραφεί γεωλογικά προβλήματα, που οι καιρικές συνθήκες συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξή τους με πολλαπλές συνέπειες.

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Η έντονη βροχή των τελευταίων δύο ημερών έχει προκαλέσει καθίζηση του εδάφους, στην δρόμο Χανίων-Ζαγοράς, στο 4ο χιλιόμετρο από τα Χάνια προς την Ζαγορά με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά και στην κατάσταση του δρόμου. Έως και αργά χθες το μεσημέρι το φαινόμενο βρίσκονταν σε εξέλιξη. Εκτός από την καθίζηση του εδάφους έχουν προκληθεί και κατολισθητικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία σε όλο σχεδόν το μήκος του Ανατολικού Πηλίου. Όπως ανέφερε χθες ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Γιώργος Αντώνογλου, τέσσερα χιλιόμετρα μετά τα Χάνια το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση 30 έως 40 εκατοστά σε όλο το πλάτος με αποτέλεσμα η διέλευση των αυτοκινήτων να γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου της Ζαγοράς παρατηρήθηκαν σχεδόν όλο το 24ωρο χθες κατολισθητικά φαινόμενα. Με μεγάλη δυσκολία εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο του λεωφορείου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ εξ αιτίας της κατάστασης του δρόμου, καθώς παντού υπήρχαν βράχια και ο δρόμος είχε υποχωρήσει. Με δυσκολία γίνεται όμως η κίνηση και των μικρών οχημάτων. Ο κ. Αντώνογλου ενημέρωσε την τεχνική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας και συνεργεία μετέβησαν στο σημείο της καθίζησης τόσο για την απομάκρυνση των βράχων όσο και για την τοποθέτηση ειδικής σήμανσης. Όπως διαπιστώθηκε από τους τεχνικούς, σε ένα συγκεκριμένο σημείο το ρήγμα της καθίζησης εκτείνεται σε όλο το πλάτος του δρόμου και έχει μήκος 20 μέτρων καθ βάθος 30 εκατοστών. Χθες, παρά την συνεχή βροχόπτωση, έγινε μία πολύ πρόχειρη και προσωρινή αποκατάσταση, ώστε να διασφαλιστεί η βατότητα του δρόμου για το Σαββατοκύριακο. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασιστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επιδιόρθωση της ζημιάς. Η ζημιά, όπως όλα δείχνουν, πρέπει να είναι μεγάλη και απαιτείται άμεση τεχνική παρέμβαση.

Η ειδική σήμανση που τοποθετήθηκε ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς για την καθίζηση και την κακή κατάσταση του οδοστρώματος. Η οδήγηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Ο δρόμος δεν έχει κλείσει και δεν μπορεί να κλείσει καθώς μετά την μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί το οδόστρωμα έξω από το Ξουρίχτι η διαδρομή μέσω Χανίων είναι η μοναδική για τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου. Συγκοινωνιακά αποκλεισμένα, περισσότερο από ένα μήνα, είναι η Λαμπινού και το Καλαμάκι, καθώς τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ εξυπηρετούν τους επιβάτες μέχρι την Τσαγκαράδα.

Η διαδρομή προς το Ξουρίχτι και εν γένει το Ανατολικό Πήλιο ακολουθείται μόνο μέσω Χανίων. Καθημερινά το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας κάνει δύο δρομολόγια, το πρωί 4.45 προς Αη Γιάννη (μέσω Χανίων) – Τσαγκαράδα- Ξουρίχτι και επιστροφή στις 7 το πρωί από την Τσαγκαράδα μέσω Χανίων προς Βόλο. Το δεύτερο δρομολόγιο είναι στη 1.30 το μεσημέρι από Βόλο προς Τσαγκαράδα (μέσω Χανίων)- Ξουρίχτι και επιστροφή στις 4 από Τσαγκαράδα – Αη Γιάννη – Βόλο (μέσω Χανίων). Οι κάτοικοι των οικισμών Ξουριχτίου, Λαμπινούς και Καλαμακίου στην ουσία είναι αποκλεισμένοι και κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση έργων στα σημεία του οδικού δικτύου Πηλίου.

Εκτός από τα κατολισθητικά φαινόμενα στο δρόμο Χανίων – Ζαγοράς, κατολισθητικά φαινόμενα παρατηρούνται το τελευταίο 48ωρο και πάλι στο Ξουρίχτι, μέσα στον οικισμό της Ζαγοράς, αλλά και σε διάφορες περιοχές του Αλμυρού.

Χθες το πρωί κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να αντλήσει νερά από το υπόγειο ξενοδοχείο στα Χάνια.

Ανακοίνωση

της Περιφέρειας

Καθίζηση του εδάφους σημειώθηκε χθες στην εθνική οδό Χανίων – Ζαγοράς, ενώ μέχρι αργά το μεσημέρι της Παρασκευής το φαινόμενο βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. Οι λόγοι οφείλονταν στην έντονη βροχόπτωση του τελευταίου 24ωρου σε συνδυασμό με τη μέχρι σήμερα κακή συντήρηση του δρόμου και των ιδιαίτερων  γεωλογικών προβλημάτων που παρουσιάζει το έδαφος στην συγκεκριμένη περιοχή.

Μετά από εντολή του αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Αλεξόπουλου, στο σημείο έσπευσαν άμεσα Τεχνικοί της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας-Σποράδων και έκαναν αυτοψία. Το συνεργείο προέβη στην απαραίτητη σήμανση του χώρου και διαπίστωσε ότι σε ένα συγκεκριμένο σημείο  το ρήγμα της καθίζησης εκτείνεται σε όλο το πλάτος της οδού και έχει μήκος 20 μέτρων και βάθος 30 εκατοστών. Από την Υπηρεσία δόθηκαν εντολές να γίνει προσωρινή αποκατάσταση, ώστε να εξασφαλισθεί η βατότητα της οδού για το Σαββατοκύριακο και να ακολουθήσει στις επόμενες ημέρες  η πλήρης αποκατάσταση της ζημιάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το