Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Νέα Μονάδα Υπερβαρικής Ιατρικής

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου από τη Θεσσαλονίκη
Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου από τη Θεσσαλονίκη

Στο «Αχιλλοπούλειο» τοποθετήθηκε χθες η Μονάδα Υπερβαρικής Ιατρικής που αποτελεί δωρεά του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης. Η Μονάδα στεγάζεται στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου, εκεί που λειτουργούσε το γραφείο διοίκησης. Τα οφέλη για τους ασθενείς θα είναι πολλαπλά, ενώ θα εκπαιδευτούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που θα την επανδρώσουν.
Η Μονάδα αποτελείται από εξοπλισμό που ζυγίζει κοντά στους πέντε τόνους. Η μεταφορά του έγινε οδικώς με φορτηγό που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη. Γύρω στις 5 το απόγευμα το φορτηγό αφίχθη στο Νοσοκομείο, ενώ με τη βοήθεια γερανού τοποθετήθηκαν τμήματα του εξοπλισμού στο χώρο της παλιάς πτέρυγας.
Το Νοσοκομείο Βόλου είναι ένα από τα ελάχιστα νοσηλευτικά ιδρύματα πανελλαδικά που διαθέτουν τέτοιες Μονάδες Υπερβαρικής Ιατρικής.
Σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου αποφάσισε τη σύσταση ειδικής μονάδας υπερβαρικής ιατρικής που θα είναι κάτω από τον τομέα του χειρουργικού τμήματος.
Ο αναπληρωτής διοικητής του «Αχιλλοπούλειου» κ. Γιάννης Ντόκος σημείωσε πως η Μονάδα Υπερβαρικής Ιατρικής θα δώσει προστιθέμενη αξία στο Νοσοκομείο Βόλου. Σημαντικά είναι τα οφέλη για τους ασθενείς, αφού για παράδειγμα πολλοί θα γλιτώσουν από ακρωτηριασμούς για λόγους ζαχάρου. Επίσης δεν θα υπάρχει κάποιο οικονομικό κόστος.
Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία (ΗΒΟ) είναι η μέθοδος χορηγήσεως οξυγόνου σε πιέσεις μεγαλύτερες της ατμοσφαιρικής. Η χορήγηση αυτή του οξυγόνου γίνεται μέσα σε ειδικούς θαλάμους.
Με την εισπνοή του υπερβαρικού οξυγόνου αυξάνεται το ποσό του οξυγόνου που είναι διαλελυμένο στο πλάσμα σε τέτοιο βαθμό που σε πίεση τριπλάσια της ατμοσφαιρικής δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί το οξυγόνο που μεταφέρεται με την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ενδεικτικά η μερική πίεση του οξυγόνου στο πλάσμα αυξάνεται από 100 mmHg στα 2.000 mmHg. Λόγω του γεγονότος αυτού μπορεί να μεταφερθεί οξυγόνο σε περιοχές με κακή κυκλοφορία είτε λόγω αγγειακών προβλημάτων (π.χ. διαβητική μικροαγγειοπάθεια – αθηρωματικές βλάβες με μερική απόφραξη του αυλού κ.λπ.) είτε λόγω ιστικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στην ιστική κυκλοφορία (π.χ. ιστικό οίδημα από κάκωση, έγκαυμα, σύνδρομο διαμερισματοποίησης κ.λπ.).
Οι ενδείξεις των θεραπευτικών εφαρμογών του υπερβαρικού οξυγόνου είναι:
(1) Εμβολή αέρος είτε από κατάδυση είτε ιατρογενής (καρδιο-αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις, καθετήρες υποκλειδίου, νεφροκάθαρση κ.λπ.).
(2) Νόσος των δυτών.
(3) Δηλητηρίαση από μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακος.
(4) Σύνδρομο διαμερισματοποίησης, σύνδρομα συνθλίψεως και επαναγγειώσεως.
(5) Εγκαύματα.
(6) Επαπειλούμενα με νέκρωση ισχαιμικά μοσχεύματα.
(7)  Άτονα έλκη είτε διαβητικής ή μετακτινικής αιτιολογίας είτε λόγω διαταραχών της μικροκυκλοφορίας.
(8) Διαβητική μικροαγγειοπάθεια-νευροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια.
(9) Απόφραξη της κεντρικής φλεβός και αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς – macularoedema.
(10) Χρόνια οστεομυελίτις, σύνδρομο Shudec, σηπτικές ψευδαρθρώσεις, καθυστερημένη πώρωση καταγμάτων.
(11) Ισχαιμικαί Νόσοι του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Αποστήματα εγκεφάλου.
(12) Αναερόβιες και μικτές λοιμώξεις του δέρματος και ιστών (γάγγραινα Fournier, στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις), σηψαιμία.
(13) Οξεία κώφωση.
(14) Αιμορραγική κυστίτις-εντερίτις συνεπεία ακτινοβολίας.
(15) Συνδυασμός με αντινεοπλασματική χημειοθεραπεία στην αντιμετώπιση επιπλοκών περιφερικών μικροαγγειίτιδων και πολυνευρίτιδων.
(16) Ταχεία αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων π.χ. διαστρεμμάτων και τραυματικών κακώσεων συνδέσμων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το