Photo Gallery, Τοπικά

Νέα μελέτη για το Χιονοδρομικό Κέντρο

Αυτό που επιθυμεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι να κοπούν λιγότερα δέντρα στο Πήλιο για την παράκαμψη του Χιονοδρομικού

Στην εκπόνηση νέας μελέτης για την οδική παράκαμψη του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου θα προχωρήσει, όπως δείχνουν τα πράγματα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος ζητεί διορθώσεις, προκειμένου οι παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον να είναι μικρότερες που σημαίνει λιγότερο κόψιμο δέντρων.

Χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την οδική παράκαμψη του Χιονοδρομικού Κέντρου με στόχο την ομαλή λειτουργία και τη χειμερινή περίοδο του οδικού δικτύου Χανίων-Κισσού.

Ήταν η πρώτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η προηγούμενη που είχε εκπονηθεί από την πρώην Νομαρχία Μαγνησίας κρίθηκε τελικά άκυρη.

Στη χθεσινή σύσκεψη έδωσαν το «παρών» ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Κοπάνας, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κ. Αλεξάνδρου, υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ από πλευράς υπουργείου συμμετείχαν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Τολέρης, ο αρμόδιος προϊστάμενος του τμήματος του υπουργείου, ο μελετητής και ένας υπάλληλος.

Η νέα εξέλιξη που προέκυψε από χθες, είναι πως το υπουργείο ζητεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας κάποια τροποποίηση στη μελέτη που του προτάθηκε. Η τροποποίηση αφορά στην προσπάθεια να γίνει μικρότερη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, επομένως η παράκαμψη να μην ξεκινάει από το δεύτερο πάρκιν, αλλά πιο κάτω, χωρίς όμως να είναι σαφές ακόμη από πού.

Ουσιαστικά αυτό που επιθυμεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι να κοπούν λιγότερα δέντρα. Σημειώνεται πως οι μέχρι τώρα μελέτες προϋπέθεταν το κόψιμο των δέντρων γύρω στα 2.000-2.500.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θέλει να είναι μικρότερος ο αριθμός αυτός. Όσον αφορά στο μήκος του νέου δρόμου, το υπουργείο μάλλον θέλει να είναι λιγότερο από τα 1.700 μέτρα που προέβλεπε η μελέτη.

Με αυτά τα δεδομένα η Περιφέρεια Θεσσαλίας οδηγείται πλέον στην εκπόνηση μιας νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και ο στόχος είναι να εκπονηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να εγκριθεί η μελέτη και το έργο να είναι ώριμο προς χρηματοδότηση.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι «πλέον έχει γίνει γνωστό, τι ακριβώς θέλει το υπουργείο να κάνουμε, ώστε να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα προχωρήσει στην εκπόνηση μιας νέας μελέτης που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του ο κ. Κοπάνας είπε πως γίνονται προσπάθειες, προκειμένου να προωθηθεί ένα έργο που είναι παγωμένο εδώ και αρκετό καιρό. Το θετικό στοιχείο είναι πως ως Περιφέρεια γνωρίζουμε τι θέλει το υπουργείο και θα επιδιώξουμε να το πετύχουμε, ώστε να εγκριθεί η μελέτη.

Αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης του έργου, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας υπογραμμίζεται πως αυτή τη στιγμή επείγει το έργο να γίνει ώριμο, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να χρηματοδοτηθεί. Και η ωριμότητα του έργου εξαρτάται και από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Στο μεταξύ από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας εστάλη επιστολή στη διοικούσα επιτροπή του ΟΕΚ, σχετικά με το θέμα της προγραμματικής σύμβασης για την ολοκλήρωση των εργασιών στις εργατικές κατοικίες Βελεστίνου.

Στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση προτού μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του ΟΕΚ στον ΟΑΕΔ, κάτι που αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι.

 

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το