Οικονομία

Νέα μέτρα για ρύθμιση δανείων

Σχεδιάζει η κυβέρνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος για υπερχρεωμένους
Σχεδιάζει η κυβέρνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος για υπερχρεωμένους

Νέα δέσμη μέτρων για τη ρύθμιση δανείων υπερχρεωμένων δανειοληπτών σχεδιάζει η κυβέρνηση, από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως αναγράφει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα ακόμη σχέδιο, το οποίο θα ενισχύει τη διαδικασία ρύθμισης των δανείων.

Μετά την αποδοχή από την τρόικα του σχεδίου διευκόλυνσης των «ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων» και για όσο αναμένεται η έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε το νομοθετικό κείμενο να πάει για ψήφιση στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά τρόπους διευκόλυνσης και των δανειοληπτών που δεν δικαιούνται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά ούτε στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010), επιδιώκοντας τη θέσπιση ενός ενιαίου κώδικα αντιμετώπισης των δανειοληπτών.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου, που θα συμβάλει στην άμβλυνση του φαινομένου της υπερχρέωσης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δανειστών και δανειζόμενων, το οποίο θα προάγει τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, επιδιώκει να «θεσπίσει» έναν κοινό τραπεζικό κώδικα, που θα διέπει τη ρύθμιση των δανείων.

Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί να «τυποποιηθεί» για όλες τις τράπεζες η διαδικασία αξιολόγησης του δανειολήπτη, να εισαχθεί μια ενιαία λίστα εργαλείων αναδιάρθρωσης, ενώ την ίδια στιγμή θα παράσχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους δανειολήπτες, μέσω των φορέων υποστήριξής τους, όπως για παράδειγμα οι καταναλωτικές οργανώσεις, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ.ο.κ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου επίλυσης των διαφορών μεταξύ πιστωτών και δανειζόμενων θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας στα πιστωτικά δρώμενα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα ενήμερα και τα ενυπόθηκα δάνεια, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους έως τα τέλη Ιουνίου.

Οι αριθμοί μιλούν…

“Γόρδιος δεσμός” παραμένουν για το οικονομικό επιτελείο τα ανεξόφλητα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς την ώρα που επιχειρείται ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χιλιάδες υποθέσεις λιμνάζουν στα φορολογικά δικαστήρια.

Για τις περισσότερες από αυτές, μάλιστα, όταν τελεσιδικούν, τα έσοδα που φτάνουν στα κρατικά ταμεία είναι ελάχιστα σε σχέση με τα πρόστιμα που επιδικάζονται.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

Έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 στα φορολογικά δικαστήρια εκκρεμούσαν 117.382 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 106.672 είναι “κολλημένες” ακόμα στον πρώτο βαθμό, κάτι που σημαίνει ότι η τελεσιδικία είναι ακόμα πολύ μακριά. Σε αυτές τις υποθέσεις, προστέθηκαν μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο, άλλες 879 προσφυγές, εφέσεις και αναιρέσεις.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι, όμως, ότι ενώ έχουν επιδικασθεί περίπου 14 δισ. ευρώ, τα εισπραχθέντα μόλις που ξεπέρασαν τα 688 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν δηλαδή στο 4,91%.

Με βάση την εικόνα αυτή, και έχοντας λάβει εδώ και καιρό το μήνυμα από την τρόικα και την Ομάδα Κρούσης, ότι από τη “δεξαμενή” των 55 δισ. ευρώ των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα εισπράξιμα μόλις και μετά βίας είναι τα 8 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών κυνηγά από τη ρύθμιση οφειλών περίπου 2,8 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα υπολογίζεται με βάση το εισόδημα και συγκεκριμένα:

-Έως 300 ευρώ η δόση θα είναι 15 ευρώ

-Έως 500 ευρώ, η ελάχιστη δόση θα ανέρχεται στο 5%

-Από 500 έως 1.000 ευρώ στο 6% Από 1.000 έως 1.500 ευρώ στο 7%

-Από 1.500 έως 2.000 ευρώ στο 8%

-Από 2.000 έως 10.000 ευρώ στο 10%

-Πάνω από 10.000 ευρώ στο 12%.

Αποκαλυπτικά είναι την ίδια ώρα τα στοιχεία έρευνας του ΔΝΤ για τον ΦΠΑ, καθώς προκύπτει ότι στην Ελλάδα, λόγω πολλών συντελεστών και εξαιρέσεων αλλά και λόγω της μεγάλης φοροδιαφυγής, χάνεται το 30% των δυνητικών εσόδων.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το