Νέα λουκέτα στη Μαγνησία

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας έγινε εκτενής συζήτηση για την Αναπτυξιακή εταιρεία

Νέα επιδείνωση παρουσίασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Μαγνησία το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Λουκέτο έβαλαν 137 επιχειρήσεις, ενώ το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών ήταν πολύ αρνητικό. Η μείωση των εισφορών προς το Επιμελητήριο, ως συνέπεια των λουκέτων και της οικονομικής κρίσης, έχει ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ, ενώ ακόμη μια φορά μεγάλο μέρος της προχθεσινής συνεδρίασης απασχόλησε η οικονομική κατάσταση της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου (ΕΑΕΜ) και οι επτά εργαζόμενοι σε αυτή.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, κατά το Σεπτέμβριο ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους 137 επιχειρήσεις, κυρίως στους κλάδους της βιοτεχνίας, του εμπορίου και των ελευθέρων επαγγελματιών. Συνολικά εγγράφηκαν στα μητρώα του Επιμελητηρίου 55 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 137, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών να είναι πολύ αρνητικό. Συνολικά από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, έχουν βάλει λουκέτο 532 επιχειρήσεις στη Μαγνησία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν και οι εισφορές που εισπράττει ο φορέας και από 1.040.000 ευρώ που ήταν το εννεάμηνο του 2011, φέτος το αντίστοιχο διάστημα είναι 923.000 ευρώ…

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόσφατη έρευνα της Αναπτυξιακής του Εταιρείας (ΕΑΕΜ), σύμφωνα με την οποία τέσσερις στους 10 επιχειρηματίες της Μαγνησίας θεωρούν το «λουκέτο» στην επιχείρησή τους πολύ ή αρκετά πιθανό, ενώ ένας στους δύο από αυτούς, προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί άμεσα, στο επόμενο τρίμηνο ή εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, που εκπονήθηκε τον Αύγουστο σε δείγμα 311 επιχειρήσεων:

-Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη Μαγνησία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και ευμετάβλητες στις μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ενώ οι μελλοντικές προοπτικές εμφανίζονται πολύ δυσοίωνες. Σχεδόν 8 στους 10 επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση της επιχείρησής τους κατά το 1ο εξάμηνο του 2012 και ότι η επιδείνωση αυτή θα συνεχισθεί και στο 2ο εξάμηνο.

Ο  τζίρος των επιχειρήσεων πέφτει κατακόρυφα από το έτος 2009, το οποίο θεωρείται ως έτος έναρξης της κορύφωσης της κρίσης. Ο τζίρος των επιχειρήσεων κινείται σε πολύ χαμηλά ποσά, δεδομένου ότι το 60,8% των επιχειρηματιών ανέφερε ότι ο ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεών τους είναι κάτω από 100.000 €. Ωστόσο, το 37,6% ανέφερε τζίρο πάνω από 100.000 €. Ο τζίρος των επιχειρήσεων επηρεάζει καθοριστικά τη σχέση τους με τις Τράπεζες.

-Δύο στους τρεις επιχειρηματίες ανέφεραν ότι κατά το 1ο εξάμηνο του 2012 μειώθηκε η ζήτηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό προβλέπει ότι η μείωση της ζήτησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών, θα συνεχισθεί και κατά το 2ο εξάμηνο του 2012.

Η Αναπτυξιακή

Εκτενής συζήτηση έγινε ακόμη μια φορά στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου για την Αναπτυξιακή του εταιρεία και τους επτά εργαζόμενους σε αυτή, που καλύπτουν ωστόσο ανάγκες του Επιμελητηρίου. Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του διευθυντή του φορέα κ. Κων. Βούκουτου, ότι το Επιμελητήριο μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς τους επτά εργαζόμενους της Αναπτυξιακής. «Μπορεί οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, να κάνουν από δυο και τρεις δουλειές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Επιμελητηρίου.

Ο προεδρεύων της Αναπτυξιακής μετά την αποπομπή του κ. Απ. Αθανασού κ. Κ. Λεβέντης, παρουσίασε τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου, τονίζοντας ότι μπορεί να λάβει χρήματα η ΕΑΕΜ, αλλά βάσει κάποιων δράσεων που θα παρουσιάσει τεκμηριωμένα. Μάλιστα κατήγγειλε ότι κάποιοι εσκεμμένα απουσίασαν από την εκλογική διαδικασία της Δευτέρας για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία, προκειμένου να αναβληθεί αυτή, όπως και έγινε. Στο πρόβλημα της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην Αναπτυξιακή, που ανέρχεται στο ποσό των 200.000 ευρώ περίπου ετησίως, αναφέρθηκε και ο γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Ευστ. Πλαστάρας, που χαρακτήρισε μεταξύ άλλων την εταιρία «αμαρτωλή». Ακόμη ανέφερε ότι λήγουν οι συμβάσεις μεταξύ της εταιρείας και του Επιμελητηρίου στις αρχές Νοεμβρίου και επιστρέφουν οι επτά υπάλληλοι στην Αναπτυξιακή, η οποία ωστόσο δεν έχει ευρώ στα ταμεία της…

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πώς θα συνεχιστεί με νόμιμες διαδικασίες η παροχή χρηματοδότησης, έτσι ώστε να εργάζονται οι επτά υπάλληλοι στην ΕΑΕΜ και η ανανέωση των συμβάσεων.

Πάντως, τόσο από τον κ. Λεβέντη όσο και από άλλα μέλη του ΔΣ τέθηκε το ζήτημα της μη αναφοράς του ζητήματος της Αναπτυξιακής στην ημερήσια διάταξη της προχθεσινής συνεδρίασης, καθώς το θέμα ήρθε «από το παράθυρο» ως τροποποίηση Β’ του προϋπολογισμού του 2012.

Από την πλευρά του ο αποπεμφθείς πρόεδρος της ΕΑΕΜ κ. Αθανασός τόνισε ότι πρέπει να γίνει εξορθολογισμός του κόστους των επτά εργαζομένων στην εταιρία, διότι τα λεφτά από τις εισφορές πάνε για μισθούς και όχι για δράσεις προς όφελος των επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η πλευρά του κ. Αθανασού (επτά «όχι») δεν ενέκρινε τη δαπάνη των 5.000 ευρώ για την εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ενώ το ΔΣ αποφάσισε τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην πρόσκληση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ετοιμάζεται για «μάχη» ο Βόλος στο αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ

Βόλος και ΠΑΟΚ ανοίγουν αύριο Σάββατο στις 5 το απόγευμα την αυλαία της 5ης αγωνιστικής…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Κοπάδι αγριογούρουνων στη Ν. Αγχίαλο – Εφιστάται η προσοχή των οδηγών ιδίως τις νυκτερινές ώρες

  Πολυάριθμο κοπάδι αγριογούρουνων έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή “Αλωνάκι”…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 20/9

COSMOTE SPORT 2 21.45 Βερόνα-Κάλιαρι -Ζ- (Καμπιονάτο) COSMOTE SPORT 3 18.50 Αλ Αχλί-Νταμάκ -Ζ- (Πρωτάθλημα…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Ξενάγηση Γερμανών τουριστικών πρακτόρων στο Ανατολικό Πήλιο στα πλαίσια του 1ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τουρισμού

Με πολλή χαρά υποδέχθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου την ομάδα των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Χρ. Τριαντόπουλος από Καρδίτσα: Ξεκίνησε η επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής στη Θεσσαλία

Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Καινούργια πεζογέφυρα στον Αη Γιάννη (ΧΑΝΘ), ετοιμάζεται και η νέα τοξωτή

Συνεχίζονται σε διάφορα σημεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου οι αποκαταστάσεις υποδομών με την Δημοτική…

20 Σεπτεμβρίου 2024