Κατηγορίες: Τοπικά

Νέα κατολίσθηση στο δρόμο για Ξουρίχτι

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους κατοίκους της περιοχής


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες κάτοικοι Μουρεσίου, Ξουριχτίου και Τσαγκαράδας, στο ύψος του αρχαίου θεάτρου Ξουριχτίου, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση νέας κατολίσθησης στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Παράλληλα οι κάτοικοι αντιδρούν, γιατί οι υπεύθυνοι δεν παρενέβησαν για να λυθεί το πρόβλημα, όπως καταγγέλλουν.

Χθες το πρωί στο ύψος του Ξουριχτίου σημειώθηκαν εκ νέου κατολισθήσεις βράχων και ο δρόμος έκλεισε για άλλη μια φορά. Στις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν περίπου 80 κάτοικοι από το Ξουρίχτι, την Τσαγκαράδα και το Μούρεσι, που με εκπρόσωπους της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, απέκλεισαν το δρόμο.

«Ο δρόμος έχει καταστραφεί εδώ και χρόνια, ενώ κάθε μέρα πέφτει όλο και περισσότερο» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Θοδωρής Μπρίζης.

Στο Ξουρίχτι η κατολίσθηση βρίσκεται κάθε μέρα σε εξέλιξη καθώς λύση δεν δίνεται. Με τον αποκλεισμό των δύο περιοχών αδύνατη ήταν η μετακίνηση προς και από Βόλο και με αυτή την κίνηση. «Ξεκίνησε ένας κύκλος κινητοποιήσεων διότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εξάλλου, πλησιάζει το Πάσχα και το καλοκαίρι, ο τουρισμός θα είναι και πάλι στο επίκεντρο και ενώ ήδη οι κρατήσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς δρόμο θα βρεθούμε σε απελπιστική κατάσταση» εξήγησε ο κ. Μπρίζης.

Οι κάτοικοι με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θέλησαν να αναδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει και χρονολογείται εδώ και δύο χρόνια, ενώ κανείς αρμόδιος δεν αναλαμβάνει προσπάθειες για να λυθεί. Παράλληλα, τα «έβαλαν» με τους υπεύθυνους της Περιφερειακής Ενότητας, που, όπως ανέφεραν, συχνά επισκέπτονται την περιοχή, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα.

Να σημειωθεί πως λόγω των κατολισθήσεων, συχνά πυκνά ο δρόμος κλείνει και αναγκάζονται να κάνουν ακόμη και το γύρο του Πηλίου, για να εξυπηρετηθούν και τονίζουν ότι πρόκειται για τουριστική περιοχή, που περιμένει να ζήσει από τον τουρισμό, ωστόσο τα προβλήματα πρόσβασης είναι μεγάλα και οι ακυρώσεις είναι συχνό φαινόμενο.

Οι κάτοικοι του συνόλου του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, προειδοποιούν ότι αν η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν λάβει άμεσα μέτρα για να γίνουν έργα και να λυθεί το πρόβλημα, οι κινητοποιήσεις θα λάβουν δυναμικότερη μορφή.

Στόχος των κατοίκων από εδώ και στο εξής είναι να προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής και του δήμαρχου κ. Αντώνογλου με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, ενώ είναι διατεθειμένοι το θέμα να φτάσει μέχρι το υπουργείο για να αποκατασταθεί ο δρόμος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο Ξουρίχτι, περίπου στις 12 το μεσημέρι παρενέβη η Αστυνομία, αλλιώς θα παρενέβαινε η Εισαγγελία.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Καλτσογιάννης τόνισε για τις διαμαρτυρίες: «Από την πλευρά μας υπερβάλλουμε εαυτόν για να αποκαταστήσουμε οποιαδήποτε φθορά και βλάβη στο οδικό δίκτυο Πηλίου. Όμως το ιδιαίτερα γερασμένο και πεπαλαιωμένο δίκτυο που χρήζει ανακατασκευής εκ βάθρων δεν είναι αρμοδιότητά μας, αλλά του υπουργείου. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και θέλουμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη. Σχετικά με το Ξουρίχτι, εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί στατική μελέτη. Πρέπει επιτέλους η κεντρική διοίκηση, που διαθέτει τα αντίστοιχα κονδύλια, να αναλάβει το ρόλο της».

Ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι Μουρεσίου, Ξουριχτίου και Τσαγκαράδας μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) πραγματοποιήθηκε από μαθητές, κάτοικους, φορείς και με τη στήριξη μελών της Δημοτικής Αρχής, αποκλεισμός του οδικού δικτύου του Ανατολικού Πηλίου στις θέσεις Καράβωμα Ζαγοράς και στο Ξουρίχτι, στην κατολίσθηση κάτω από το ανοιχτό θέατρο, ως διαμαρτυρία για τη χρόνια αδιαφορία των αρμόδιων φορέων για την άθλια κατάσταση του δικτύου. Οι αλλεπάλληλες κατολισθήσεις έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο χωρίς κανένας αρμόδιος φορέας να έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα μέχρι τώρα. Οι κάτοικοι του Ξουριχτίου, της Τσαγκαράδας και του Μουρεσίου συμμετείχαν δυναμικά στην παρέμβαση στο Ξουρίχτι  και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους κάτοικους των υπολοίπων χωριών του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και με εκπρόσωπους της Δημοτικής Αρχής για τον περαιτέρω συντονισμό τω κινητοποιήσεων και την κλιμάκωση αυτών, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Μέλη του Τουριστικού & Αναπτυξιακού Σύλλογου Τσαγκαράδας στηρίζουν ανεπιφύλακτα αυτή την κίνηση ως το ξεκίνημα μιας συντονισμένης προσπάθειας για την επίλυση του προβλήματος, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στο Ξουρίχτι και εκφράζουν τη στήριξή τους στους συνδημότες τους της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς, που πραγματοποίησαν την παρέμβαση  στο Καράβωμα».

 

Δήλωση Κ. Λεβέντη

 

Ο κ. Κ. Λεβέντης εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Από την πλευρά μας έχουμε κατ’ επανάληψη καταθέσει προτάσεις, ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να ζητήσουμε χρηματοδότηση από το ΥΠΕΚΑ για την κατασκευή νέων έργων στο οδικό δίκτυο Πηλίου, το οποίο ομολογουμένως είναι πεπαλαιωμένο και οι ζημιές του είναι τεράστιες. Εξάλλου, ο δήμαρχος διεκδικεί την αποκατάσταση των ζημιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι γνωστό πως είναι υπεύθυνη μόνο για τη συντήρηση του δικτύου». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Προτείνουμε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να επισκεφθεί τον υπουργό Περιβάλλοντος στην Αθήνα, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού αλλά και όλων των τοπικών βουλευτών, προκειμένου να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση για την κατασκευή έργων στο οδικό δίκτυο του Πηλίου. Οι κάτοικοι δικαίως διαμαρτύρονται και ο δήμαρχος ολιγωρεί» κατέληξε ο ίδιος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ηλικιωμένη στον Πύργο παρέδωσε χρυσές λίρες αξίας 25.000 ευρώ και κοσμήματα σε απατεώνες

Ταράχτηκε και δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν της κόρης της η γυναικεία φωνή που άκουγε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν 4 διακινητές για τους 66 ανθρώπους που διασώθηκαν πριν μέρες στην Καλαμάτα – Τους χρέωναν μέχρι και 8.000 ευρώ!

Τέσσερα άτομα ηλικίας 24, 28, 29 και 38 ετών, τρεις από το Αφγανιστάν και έναν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στιγμές από την αναμέτρηση Α.Ε. 2002-Αγία Άννα

Η Αγία Άννα κέρδισε εκτός έδρας με 7-0 την Α.Ε. 2002 και στη σελίδα της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: «Αν νομίζετε ότι στα 90 μου πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι»

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσιογράφος διέκοψε ζωντανή μετάδοση για να σώσει γυναίκα από πλημμύρα

Ο τυφώνας Helene σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Το φωτορεπορτάζ από το παιχνίδι Δάφνη-Γ.Σ. Αλμυρού

Στο Βασδέκειο συναντήθηκαν σήμερα Δάφνη και Γ.Σ. Αλμυρού με τους φιλοξενούμενους να κατακτούν τη νίκη…

28 Σεπτεμβρίου 2024