Τοπικά

Νέα καθυστέρηση στον περιφερειακό…- Προς νέαδημοπράτηση;

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

Πλήρης επιβεβαίωση των ανησυχιών του ΤΕΕ Μαγνησίας, αναφορικά με τα νέα εμπόδια που έχουν προκύψει στην εργολαβία «σκούπα» του περιφερειακού δρόμου του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο των δικαιολογητικών για την ανάδειξη του αναδόχου.

Με έγγραφο – απάντηση το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας, αντικρούει το γεγονός ότι υφίσταται καμία καθυστέρηση, ωστόσο όπως προκύπτει από την απάντησή του, οι καθυστερήσεις του έργου είναι πολλές και ποικίλες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο δηλώνει, ότι είναι έτοιμο να προβεί και σε νέα επαναδημοπράτηση του έργου, γεγονός που καθυστερεί την ολοκλήρωση της εργολαβίας «σκούπα» για ένα έως ενάμιση χρόνο, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αρκέστηκε μόνο να σχολιάσει ότι «για την εργολαβία «σκούπα» εφαρμόστηκε η «γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο».

Με την εργολαβία – «σκούπα», η οποία είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με προϋπολογισμό 6,8 εκ. ευρώ, αντιμετωπίζονται οι σοβαρότατες ελλείψεις του τμήματος Α/Κ Λαρίσης – Γορίτσα, ώστε ο αυτοκινητόδρομος να καταστεί επιτέλους ασφαλής και λειτουργικός για τους χρήστες του.

Αντικείμενο της εν λόγω εργολαβίας (όπως αυτό περιγράφεται αναλυτικά στην Τεχνική Περιγραφή και τους λοιπούς όρους Δημοπράτησης), είναι η τοποθέτηση αντιολισθηρής στρώσης στο τμήμα του έργου από τον ανισόπεδο κόμβο Λάρισας μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Αγ. Βαρβάρας, κατασκευή της οδού σύνδεσης με τα Μελισσιάτικα και το Συνεδριακό Κέντρο, κατασκευή παραπλεύρων οδών εξυπηρέτησης των παροδίων, ολοκλήρωση των έργων και πρόσθετες εργασίες στο σύνολο του έργου από τον ανισόπεδο κόμβο Λάρισας έως τη Γορίτσα  (ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ασφαλτικά, φωτεινή σηματοδότηση, αποχέτευση-αποστράγγιση, ασφάλιση, περίφραξη, σήμανση και αντιπλημμυρική τάφρος).

 

Η απάντηση

Ειδικότερα η απάντηση του Υπουργείου έχεις ως εξής:

«Το τεχνικό αντικείμενο της εν λόγω εργολαβίας αφορά στην ολοκλήρωση του τμήματος της Περιφερειακής Οδού της πόλης του Βόλου, μήκους 8,3 χλμ. περίπου, που εκτείνεται από την ευρύτερη περιοχή του ανισόπεδου κόμβου της Λάρισας (Χ.Θ. 7+870) έως και τον ισόπεδο κόμβο της Γορίτσας (ΧΘ 16+200 περίπου). Όπως ήδη θα γνωρίζετε, παρότι η κατασκευή του τμήματος αυτού αποτέλεσε κατά το παρελθόν (από τον Απρίλη του 2002 μέχρι και τον Ιούλιο του 2009) το αντικείμενο τριών αυτοτελών εργολαβιών, δεν κατέστη δυνατή η πλήρης ολοκλήρωσή του. Για το λόγο αυτό η Υπηρεσία μας, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων έργων στο τμήμα αυτό της αρτηρίας, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημοπράτηση του έργου ολοκλήρωσής του, ενέργειες που κατά χρονολογική σειρά κατατάσσονται ως κάτωθι:

– Στις 8-6-2012 εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου.

– Στις 9-7-2012 εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης.

– Στις 28-7-2012 δημοσιεύθηκε η διακήρυξη του έργου.

– Στις 4-9-2012 διενεργήθηκε ο πρώτος άγονος διαγωνισμός καθότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά.

– Στις 18-9-2012 έγινε ο δεύτερος επαναληπτικός διαγωνισμός και κατατέθηκαν 6 συνολικά προσφορές.

– Στις 16-10-2012 η συμμετέχουσα στο διαγωνισμό εταιρεία «ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» υπέβαλε ένσταση κατά της διαδικασίας του διαγωνισμού.

– Στις 29-10-2012 η Επιτροπή του Διαγωνισμού γνωμοδότησε επί της ένστασης.

– Στις 4-1-2013 απορρίφθηκε η ανωτέρω ένσταση και κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός στην εταιρεία «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.».

– Στις 25-1-2013 η εταιρεία «ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» υπέβαλε προσφυγή κατά της έγκρισης του αποτελέσματος του διαγωνισμού, η οποία απορρίφθηκε στις 8-2-2013.

– Στις 18-2-2013 η εταιρεία «ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι στις 15-2-2013 κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων.

– Στις 22-7-2013 η Υπηρεσία ενημερώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ότι η εταιρεία «ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» παραιτήθηκε του αιτήματός της για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

– Στις 31-7-2013 η εταιρεία «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» απαντώντας στο με αρ. πρωτ. Δ1/2760/24-7-2013 έγγραφο της Υπηρεσίας μας, προέβη στην παράταση ισχύος της προσφοράς της μέχρι την 31-12-2013.

– Στη συνέχεια η Υπηρεσία μας, προκειμένου να προβεί στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, υπέβαλε στις 9-8-2013 πλήρη φάκελο της προσυμβατικής διαδικασίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο έλεγχο.

– Στις 20-9-2013 το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε την με αρ. 348/2013 Πράξη του, σύμφωνα με την οποία κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης για το υπόψη έργο.

– Στις 4-10-2013 η Υπηρεσία μας υπέβαλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο Αίτηση Ανάκλησης της με αρ. 348/2013 πράξη του.

– Στις 11-10-2013 έχει ορισθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η συζήτηση για την ανωτέρω Αίτηση Ανάκλησης.

Εξ όλων των ανωτέρω προκύπτει ότι η Υπηρεσία μας, ακολουθώντας πιστά όλες τις προβλεπόμενες από το Ν. 3669/2008 περί δημοσίων έργων διαδικασίες, ενήργησε έγκαιρα για τη δημοπράτηση του εν λόγω έργου και δεν φέρει καμία ευθύνη για τη μέχρι σήμερα καθυστέρηση στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η υποβληθείσα αίτηση ανάκλησης, η Υπηρεσία μας θα προβεί άμεσα στην επαναδημοπράτηση του έργου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Η αλητεία σε όλο της το μεγαλείο!!!!!! Γιατί βασανίζεστε τζάμπα;;;Εντάξτε το έργο στο δήμο Λάρισας και θα έχει τελειώσει μέχρι τις 12/12/13.Ο Τζανακούλης και οι βουλευτές της περιοχής θα το έχουν τακτοποιήσει. οσονούπω!!!! Τώρα να κουράζουμε τους δικούς για τέτοια μικροπράγματα είναι άδικο και έχουν και ανειλημμένες υποχρεώσεις οι άνθρωποι!!!!!!Έλεος!!!!!

Μοιραστείτε το