Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Νέα «εργαλεία» για αγροτική παραγωγή

Γεωπονία

Έμφαση στην αειφόρο αγροτική παραγωγή και στη διαχείριση του περιβάλλοντος δίνει πλέον το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω του ομώνυμου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών που αρχίζει από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Λιγότερη λίπανση και λελογισμένη χρήση φυτοπροστατευτικών είναι μερικά από τα επιστημονικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του στόχου.

Η παρουσίαση του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με τίτλο «Αειφόρος Αγροτική Παραγωγή και Διαχείριση Περιβάλλοντος» πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο εκδήλωσης στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής στο Φυτόκο.

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ξεκινούν στις 15 Ιουνίου και θα συνεχιστούν μέχρι το Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα έχει πέντε κατευθύνσεις και συνολικά θα μπορούν να συμμετέχουν γύρω στα 60 – 70 άτομα.

Πιο αναλυτικά οι πέντε κατευθύνσεις έχουν ως εξής: 1) «Γενετική βελτίωση και Βιοτεχνολογία Φυτών με έμφαση στην Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού Υλικού και την ποιότητα Τροφίμων, 2) «Φυτική παραγωγή και περιβάλλον», 3) «Φυτιατρική και Περιβάλλον», 4) Γεωργική Μηχανική και Διαχείριση Φυσικών Πόρων», 5) «Διαχείριση Περιβάλλοντος».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Θανάσης Σφουγγάρης τόνισε πως το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, είναι η μετεξέλιξη του ενός από τα δύο μεταπτυχιακά που λειτουργούν στο Τμήμα μας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή σε συσχέτιση και με τη διαχείριση περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης περιβάλλοντος ο κ. Σφουγγάρης ανέφερε πως ως Τμήμα έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε μάστερ στη διαχείριση του περιβάλλοντος, τόσο του φυσικού και του αγροτικού, όσο και του αστικού. Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές θα δώσουμε τα εφόδια για να μπορούν να αναλύσουν το περιβάλλον και από εκεί και πέρα να κάνουν διαχείριση για να φτάσουν σε ορισμένους στόχους.

Η επίτευξη της αειφορίας 

Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών είναι ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Νίκος Παπαδόπουλος που τόνισε πως η αειφορία χρησιμοποιείται διεθνώς και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το αγροτικό περιβάλλον να είναι παραγωγικό, όχι μόνο για τις δικές μας γενιές, αλλά και για τις επόμενες. Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που έχουμε την κατάρτιση και εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους για να το κάνουμε αυτό. Η Γεωπονική είναι μια πολύ σύνθετη και δύσκολη επιστήμη, αλλά συνάμα είναι και απλή σε κάποια πράγματα. Δηλαδή πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον στο οποίο παράγουμε και να ξέρουμε ότι μπορεί να μας δώσει συγκεκριμένη παραγωγή κάθε χρόνο. Και αυτό είναι η αειφορία. Αν, όμως, εξαντλήσουμε το περιβάλλον και κάνουμε υπερεντατικές εκμεταλλεύσεις, τότε θα χάσουμε την αειφορία. Και η σύσταση είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να παράξουμε και να βασιστούμε στις αρχές της που σέβονται το περιβάλλον, που ξέρουν τη φυσιολογία του φυτού, το έδαφος. Και αυτή είναι μία από τις κατευθύνσεις που θέλουμε να δώσουμε στην πράξη στο νέο μας μεταπτυχιακό πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στα επιστημονικά εργαλεία που εξασφαλίζουν την αειφορία τόνισε τη λελογισμένη λίπανση και χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την επιλογή κατάλληλων βιοτύπων προσαρμοσμένων στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, τη χρήση τεχνολογιών, όπως τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, η τηλεπισκόπηση στη γεωργία, τη διαχείριση του αγροτικού περιβάλλοντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το