Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Νέα επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Μεγάλη προσέλευση ασφαλισμένων παρατηρήθηκε χθες στα φαρμακεία του Νομού Μαγνησίας, στην πρώτη ημέρα διάθεσης των φαρμάκων επί πιστώσει μετά από ενάμιση μήνα κινητοποιήσεων (φωτό αρχείου)

Περισσότερα χρήματα δίνει από χθες για την αγορά του πρωτότυπου φαρμάκου ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ, μέσω της λεγόμενης «τιμή αναφοράς», ενώ δεν θα έχει αντίστοιχη επιβάρυνση, αν προμηθεύεται τα γενόσημα φάρμακα. Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη μέσω της προώθησης των γενόσημων φαρμάκων ή σε διαφορετική περίπτωση να αυξήσει τα έσοδά του ο ΕΟΠΥΥ. Πάντως χθες υπήρξαν καρκινοπαθείς που πλήρωσαν για πρώτη φορά για την αγορά ακριβών φαρμάκων. Παράλληλα, μεγάλη προσέλευση ασφαλισμένων παρατηρήθηκε χθες στα φαρμακεία του Νομού Μαγνησίας στην πρώτη ημέρα διάθεσης των φαρμάκων επί πιστώσει μετά από ενάμιση μήνα κινητοποιήσεων.

Με τα νέα δεδομένα που ισχύουν από χθες, ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ που επιλέγει το πρωτότυπο φάρμακο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πληρώσει εκτός από τη συμμετοχή 25%, και ένα επιπλέον ποσό που είναι η διαφορά μεταξύ της κανονικής τιμής του φαρμάκου με το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Για παράδειγμα ένα κουτί με κάψουλες που κοστίζει στη λιανική του τιμή 16 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει από αυτά τα δώδεκα ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει το 25%, δηλαδή τρία ευρώ, αλλά και τα τέσσερα ευρώ που είναι διαφορά μεταξύ των 16 και 12 ευρώ.

Σε περίπτωση, όμως που αγοράσει το γενόσημο φάρμακο, δεν θα επιβαρυνθεί με το επιπλέον ποσό των τεσσάρων ευρώ. Η χθεσινή εξέλιξη έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία έχει επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες σκευασμάτων.

Οι φαρμακοποιοί του Νομού τόνισαν πως οι γιατροί συνεχίζουν να συνταγογραφούν κυρίως πρωτότυπα φάρμακα, επομένως εκτελούν αυτές τις συνταγές. Από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας τονίστηκε πως η συνταγογράφηση πρωτότυπων και γενοσήμων φαρμάκων είναι πλέον 50%-50% και ότι υπάρχουν γενόσημα από ελληνικές εταιρείες πολύ καλής ποιότητας.

Πάντως βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν από χθες και οι καρκινοπαθείς που αν δεν υπάρχει γενόσημο φάρμακο, και αναγκάζονται να λαμβάνουν το πρωτότυπο, τότε και αυτοί θα επιβαρυνθούν με την τιμή αναφοράς. Μάλιστα, χθες στα φαρμακεία του Βόλου υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις, όπως αναφέρθηκε από το Φαρμακευτικό Σύλλογο. Μέχρι πρότινος οι καρκινοπαθείς δεν κατέβαλαν χρήματα για να πάρουν τα φάρμακά τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης είπε πως «είναι εξοργιστικός ο τρόπος που σκέφθηκε η κυβέρνηση να υφαρπάξει ακόμη περισσότερα χρήματα από την τσέπη των ασφαλισμένων δρομολογώντας την τιμή αναφοράς δηλαδή το ασφαλιστικό ταμείο να καλύπτει μέχρι συγκεκριμένου ποσού την αξία του πρωτότυπου φαρμάκου και το υπόλοιπο να το πληρώνει στο ακέραιο ο ασφαλισμένος, επιπλέον του ποσού που αντιστοιχεί στο ποσοστό της συμμετοχής. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση και η πολιτεία από τη μια συνεχίζουν να εισπράττουν από τον ασφαλισμένο τις συνταξιοδοτικές εισφορές προσαυξημένες σε μεγάλο βαθμό και από την άλλη να υφαρπάζουν πολλά περισσότερα χρήματα από τη διαφορά στην τιμή αναφοράς για το πρωτότυπο φάρμακο. Ουσιαστικά ο ασφαλισμένος τιμωρείται, όταν θα θέλει να αγοράσει το πρωτότυπο.

Δηλαδή, ο ασφαλισμένος φτάνει στο σημείο να πληρώνει έως και το διπλάσιο της τιμής που πλήρωνε μέχρι και χθες, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι πιθανόν στο ερχόμενο διάστημα αυτό το ποσό να αυξηθεί και άλλο. Επιπλέον, μέσα στις δύο εβδομάδες έρχεται το νέο μέτρο της κυβέρνησης που θα πλήξει βάναυσα την κάλυψη των ασφαλισμένων σε φάρμακα με τη διεύρυνση της αρνητικής λίστας. «Αυτά είχαν ανακοινωθεί και αναλυθεί στην τελευταία γενική συνέλευση του συλλόγου μας αλλά ο κλάδος μας σε ένδειξη καλής θέλησης, χορηγεί ξανά επί πιστώσει περιμένοντας την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος του ΕΟΠΥΥ για αρχή εξόφλησης των συνταγών του Ιουλίου από τις 12 Οκτωβρίου και μετά».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως η πολιτική του μνημονίου για το φάρμακο οδηγεί στην πλήρη αποδιοργάνωση της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Προσέλευση

Επίσης μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε χθες στα φαρμακεία της Μαγνησίας από ασθενείς. Οι λόγοι ήταν τρεις: Πρώτον, οι ασφαλισμένοι περίμεναν να ξαναρχίσει η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων και τότε να τους γράψουν συνταγές οι γιατροί. Δεύτερον, κάποιοι είχαν κρατημένες συνταγές από την προηγούμενη εβδομάδα και ανέμεναν τη λήξη της κινητοποίησης (η διάρκεια της συνταγής για εκτέλεση από το φαρμακοποιό είναι πέντε ημέρες). Και τρίτον, πάντοτε στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, παρατηρείται μεγάλη προσέλευση, γιατί τότε κλείνονται όλα τα ραντεβού με τους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Κοσμοσυρροή υπήρξε και στα Κέντρα Υγείας, καθώς οι πολίτες ενημερώθηκαν για τη λήξη της κινητοποίησης των φαρμακοποιών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το