Photo Gallery, Πολιτική

Νέα εμπλοκή

Νέες συναντήσεις είχε η τρόικα με τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης

 

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων ύψους 13,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014, είναι πυρετώδεις, εμπλοκή σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στις συναντήσεις της τρόικας τόσο με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση για τις ανατροπές στα εργασιακά, που οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όσο και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη για το αίτημα περί απολύσεων στο δημόσιο.

Ο Αντώνης Μανιτάκης αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Ερωτηθείς για το εάν προτιμά να συναινέσει σε απολύσεις ή σε περικοπές μισθών, απάντησε: «Προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του μοντέλου διαθεσιμότητας, που έχει προτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα που έχει εισηγηθεί, και ζήτησε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τους οργανισμούς που καταργούνται και διεύρυνση του μοντέλου της διαθεσιμότητας σε ολόκληρο το Δημόσιο.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν δέχεται τις απολύσεις και έχει αντιπροτείνει το μοντέλο διαθεσιμότητας, λέγοντας ότι για φέτος ο στόχος των 15.000 απομακρύνσεων υπερκαλύπτεται από τα αιτήματα για συνταξιοδοτήσεις, ενώ τονίζει ότι έως το 2015 θα έχουν απομακρυνθεί πολλοί περισσότεροι από 150.000 υπαλλήλους που ζητεί η τρόικα. Νέο ραντεβού με την τρόικα θα έχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σήμερα.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκόταν χθες αργά το βράδυ νέα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε. Πριν τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι οι συνομιλίες διεκόπησαν και θα επαναληφθούν σήμερα.
Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά επικεντρώνονται -κατά τις πληροφορίες- στη μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων, την «αντικατάσταση» των ωριμάνσεων (τριετίες) στους μισθούς και τη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γ. Βρούτσης διέκοψε τη συνάντηση που είχε με την τρόικα, για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών και επέστρεψε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαβουλεύσεις τρόικας – Μανιτάκη.
Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου μνημονίου που έχει αποστείλει η τρόικα στην ελληνική πλευρά για τα εργασιακά και αποκάλυψε το Σάββατο το Mega, αναφέρεται συγκεκριμένα στα σχέδια για κατώτατο μισθό, ωράριο εργασίας και αποζημιώσεις. Το κείμενο, ειδικότερα, προβλέπει:

* Για τον κατώτατο μισθό: «Με το νέο πλαίσιο, ο κατώτατος βασικός μισθός, οι ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα, που ορίζει σήμερα η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, θα αντικατασταθούν σταδιακά από ένα μηχανισμό κατώτατου μισθού, ο οποίος θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση, αφού γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα του κατώτατου μισθού θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή από την πρώτη Απριλίου του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015». Προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασία και εξαήμερη εβδομάδα δουλειάς.

* Για το ωράριο εργασίας: «Μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση των συνολικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα, που καλύπτει το μάξιμουμ των ημερών εργασίας, των ωρών εργασίας και τους περιορισμούς στις βάρδιες και στις άδειες».

* Σε ό,τι αφορά στη μείωση των αποζημιώσεων, υπάρχει μια ασαφής διατύπωση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πρόταση για μείωση των αποζημιώσεων έως και 50%. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αναφορικά με το κόστος απόλυσης θα πρέπει «να μειωθεί η περίοδος προειδοποίησης στους τρεις μήνες και η αποζημίωση έως 12 μήνες».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει «σκαλοπάτι» για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως «το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής» και για το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας ότι «δεν αλλάζει», «είναι αδιαπραγμάτευτο» και αποτελεί «σταθερή κυβερνητική θέση», «καθώς δεν μπορούμε ακόμα να αξιολογήσουμε τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις». Όπως σημείωσε ο κ. Βρούτσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης, ωστόσο, «τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί».  Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις των συνδικάτων, που ετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις της 18ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα διεξάγεται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει -τουλάχιστον- μια θετική δήλωση.

Ο Π. Τόμσεν

Ήταν λάθος ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, φέρεται να παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Μιλώντας μόνο σε ξένα μέσα ενημέρωσης, τις παραμονές της συνεδρίασης του Eurogroup, σε μία συνάντηση που θέλησε να κρατηθεί μυστική, ο κ. Τόσμεν φέρεται να είπε ότι καλύφθηκε ο μισός δρόμος κόβοντας τους μισθούς, αλλά έπρεπε να γίνουν αλλαγές στην αγορά εργασίας, να ανοίξουν οι αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα.  Είπε ακόμη ότι ίσως είναι λάθος η πολύ γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού οδήγησε σε βαθύτερη ύφεση. Σε ερώτηση για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί ακόμη να μείνει στην Αθήνα, για να κλείσει το πακέτο, ο κ. Τόμσεν θεώρησε ότι τον ρωτούσαν για το πότε θα φύγει από την Ελλάδα και είπε ότι αν φύγει, σύντομα κάποιος άλλος θα τον αντικαταστήσει.

Οι συντάξεις

Πάνω από το «σκαλοπάτι» των 1.000 ευρώ θα ξεκινήσουν οι περικοπές στις συντάξεις, ενώ δεν θίγονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, όπως είπε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι οι μειώσεις θα εφαρμοσθούν με μία «προοδευτική κλίμακα» ανάλογα με το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, εάν το άθροισμα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Επί τάπητος είναι και το θέμα του ΕΚΑΣ, ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δήλωσε ότι «υπό διαπραγμάτευση» βρίσκεται το ζήτημα της αύξησης των ορίων κατά δύο χρόνια (στα 67 από 65 έτη), ενώ για τα δώρα των συνταξιούχων του Δημοσίου, είπε ότι δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται η κατάργηση των δώρων από το 2013, καθώς «το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση» και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως και όλες οι μειώσεις συντάξεων και μισθών.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μιλώντας στην τηλεόραση του Antenna, είχε πει ότι «το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά φέτος στους συνταξιούχους» και πως «οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από του χρόνου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το