Κόσμος, Πρώτο Θέμα (old)

Νέα ένταση στη χερσόνησο της Κορέας

ΟΙ αμερικανοί «σήκωσαν» αόρατα καταδιωκτικά F -22 στο πλαίσιο ασκήσεων
ΟΙ αμερικανοί «σήκωσαν» αόρατα καταδιωκτικά F -22 στο πλαίσιο ασκήσεων

«Αόρατα» καταδιωκτικά F-22 χρησιμοποίησαν οι αμερικανοί στο πλαίσιο των αμερικανο – νοτιοκορεατικών ασκήσεων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες και ενώ επικρατεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, οι ΗΠΑ, μετά τα βομβαρδιστικά Β-52, χρησιμοποίησαν και  δυό «αόρατα» καταδιωκτικά F-22 Raptor, τα οποία προσγειώθηκαν την Κυριακή στη Νότια Κορέα για να μετάσχουν στις ετήσιες ασκήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου.

Τα μαχητικά αεροσκάφη σταθμεύουν στην αμερικανική βάση στο νησί Οκινάουα της νότιας Ιαπωνίας, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές.

Τα F-22 μετέχουν στις ασκήσεις αυτές αλλά το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο με ταυτόχρονη κλιμάκωση των φραστικών απειλών, την οποία οι αναλυτές κρίνουν ανησυχητική μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ από τη μια πλευρά, της Σεούλ και της Ουάκινγκτον από την άλλη.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-52 και βομβαρδιστικά Β-2 που δεν εντοπίζονται από τα ραντάρ πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές πτήσεις στη Νότια Κορέα προκαλώντας την οργή της Βόρειας Κορέας.

Μετά την ανακοίνωση αυτή η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να πλήξει τα αμερικανικά νησιά Γκουάμ και Χαβάη στον Ειρηνικό, ενώ  το Σάββατο ανακοίνωσε ότι είναι σε “κατάσταση πολέμου” με το Νότο. Οι δύο Κορέες είναι τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος της Κορέας του 1950-1953 τερματίστηκε με εκεχειρία και όχι με ειρηνευτική συμφωνία.
Σε αυτό το στάδιο πολλές εκδοχές μένουν δυνατές αλλά οι ειδικοί απομακρύνουν ταυτόχρονα έναν κατευνασμό των εντάσεων και έναν ανοιχτό πόλεμο στον οποίο ο βορράς θα είναι ο ηττημένος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το