Photo Gallery, Τοπικά

Μόνο Πορταριά, Μακρινίτσα και Χάνια είχαν επισκέπτες

Τριακόσια εισιτήρια έκοψε το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων

Άδεια έμειναν πολλά από τα ξενοδοχεία στο Πήλιο τα φετινά Χριστούγεννα. Χωρίς πελάτες και πάρα πολλές ταβέρνες, κυρίως στο Ανατολικό Πήλιο. Για το χειμερινό τουρισμό του Πηλίου τα φετινά Χριστούγεννα ήταν τα χειρότερα, καθώς η κίνηση είναι πολύ χαμηλή. Χαμογέλασαν επαγγελματίες του τουρισμού στην Πορταριά, Μακρινίτσα και Χάνια, αν και οι πληρότητες δεν άγγιξαν τα υψηλά ποσοστά των παλιών καλών καιρών… Από τα 5.500 κρεβάτια στο Πήλιο, λειτούργησαν τα 3.500 και από αυτά γέμισαν περίπου τα 2.000. Ο απολογισμός της τουριστικής κίνησης των Χριστουγέννων είναι απογοητευτικός.

Μόνο για δύο ημέρες και μόνο συγκεκριμένες περιοχές εμφάνισαν πληρότητα σε ξενοδοχεία 80% περίπου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κων. Λεβέντης, Πορταριά και Μακρινίτσα εμφάνισαν πληρότητα 80%-85%, τα Χάνια 70% και οι λοιπές περιοχές κατέγραψαν ελάχιστες έως μηδενικές κρατήσεις. Στην Πορταριά συγκεντρώθηκε ο περισσότερος κόσμος που ήρθε για τα Χριστούγεννα. Γέμισαν 800 κρεβάτια και ακολούθησε η Μακρινίτσα με 500 κρεβάτια. Η Τσαγκαράδα και όλο το Ανατολικό Πήλιο μένει για τρίτη συνεχή χρονιά άδεια είπε ο κ. Λεβέντης, προσθέτοντας ότι είναι πολλές οι αιτίες και καλά θα κάνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού να αλλάξουν πορεία… «Με το κάθεσαι δίπλα στο τζάκι σου και να περιμένεις τον επισκέπτη, αεροβατείς. Αυτές οι εποχές πέρασαν. Τελείωσαν και οι «αρπαχτές». Τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο περιμένοντας» είπε.

Οι επισκέπτες του Πηλίου τα φετινά Χριστούγεννα είναι της τάξης μέσων και υψηλών εισοδημάτων. Τα ξενοδοχεία που διαθέτουν πολλές παροχές και φαγητό εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πληρότητα. Οι τιμές, όπως είπε ο κ. Λεβέντης, ήταν χαμηλότερες σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών έκανε δύο διανυκτερεύσεις και αναχώρησε το απόγευμα της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων. Μόλις ένα 10% των επισκεπτών των Χριστουγέννων έμεινε και χθες κάνοντας βόλτα στο Πήλιο.

Με την ευκαιρία ο κ. Λεβέντης σχολίασε και τη στάση της Αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας ότι δεν συνδράμει στην προβολή και διαφήμιση των περιοχών και οι επιχειρηματίες βρίσκονται να «παλεύουν» μόνοι τους χρησιμοποιώντας όσα μέσα μπορούν και διαθέτουν (κυρίως το διαδίκτυο και την τεχνολογία).

Πολλοί ξενοδόχοι ασφυκτιούν οικονομικά εξαιτίας των οφειλών τους σε τράπεζες. «Όσοι πήραν δάνεια για επενδύσεις ή επέκταση της τουριστικής τους επιχείρησης είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Οι τράπεζες στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης. Κάποια από τα ξενοδοχεία ήδη πωλούνται, άλλα θα αλλάξουν χέρια και άλλα κινδυνεύουν με λουκέτο…

Η εικόνα που υπάρχει στον τουρισμό, ειδικά το χειμερινό, της Μαγνησίας είναι απογοητευτική. Και το 2013 θα είναι δύσκολο, θεωρεί ο κ. Λεβέντης και το μεγάλο πλέον στοίχημα είναι το «ποιος θα αντέξει…».

Τα περισσότερα τουριστικά θέρετρα, μέσα σε αυτά και το Πήλιο, κάποτε έσφυζαν από Έλληνες τουρίστες, σήμερα επικρατεί ερημιά… Η μείωση των κρατήσεων, ειδικά φέτος, δεν έχει προηγούμενο. Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων προτίμησαν να περάσουν ορισμένες στιγμές χαλάρωσης στα εξοχικά φίλων και συγγενών, καθώς και στα χωριά τους προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.

Τα όποια χρήματα υπήρχαν και το δώρο – όσοι το παίρνουν ακόμη – δόθηκε, όπως όλα δείχνουν, σε χρέη και λογαριασμούς.

Οι ξενοδόχοι των δημοφιλών περιοχών – και φυσικά του Πηλίου διά στόματος του προέδρου τους κ. Κων. Λεβέντη – κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς από τη μία πλευρά οι κρατήσεις σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ 20ετίας, ενώ από την άλλη η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει εκατοντάδες μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες να μην ανοίξουν καθόλου, καθώς η λειτουργία τους είναι ασύμφορη. Παρατηρείται σημαντική πτώση στις κρατήσεις, παρά τις εντυπωσιακές, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες του τουρισμού προσφορές.

Για την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, καταγράφεται ελαφρώς μεγαλύτερη ζήτηση από τα Χριστούγεννα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μιλάει για υψηλά ποσοστά σε πολλές περιοχές.

300 εισιτήρια το Χιονοδρομικό

Ανάλογα με την κίνηση στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου είναι και η κίνηση που καταγράφηκε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου το διήμερο των Χριστουγέννων. Το Χιονοδρομικό άνοιξε παραμονή Χριστουγέννων (την περασμένη Δευτέρα) και μέσα σε δύο ημέρες έκοψε 300 εισιτήρια. Οι τιμές ήταν αρκετά μειωμένες, όμως η κίνηση ήταν αρκετά μικρότερη σε σχέση με πέρσι.

Μόνο με την πίστα για αρχάριους λειτούργησε χθες το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, καθώς το ύψος του χιονιού ήταν ελάχιστο. Πλέον οι αρμόδιοι αναμένουν να χιονίσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε οι επισκέπτες στο Πήλιο να μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους κάνοντας και σκι.

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος της «Κενταύρων Όρος» κ. Φίλιππος Χήρας, η προσέλευση των επισκεπτών στο Χιονοδρομικό Κέντρο ήταν μειωμένη στις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Οι τιμές που επικρατούν δεν είναι καθόλου μειωμένες σε σύγκριση με τα άλλα χιονοδρομικά κέντρα, οι (αρπαχτές) συνεχίζονται και είναι τελείως ανοργάνωτη όσο
    αφορά την ασφάλεια του χιονοδρομικού.Οι σκιέρ σε περίπτωση ατυχήματος είναι εκτεθειμένοι σοβαρά στον κίνδυνο !!
    γράφω αυτό το σχόλιο αναφερόμενος στο σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (02/01/2013) στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου.
    Και θα σας παρακαλούσα πολύ να το δημοσιεύσετε μπας και βάλουν μυαλό επιτέλους…..

Μοιραστείτε το