Photo Gallery, Τοπικά

Μόνο ηλεκτρονικά από το 2012 η υποβολή δηλώσεων στις ΔΟΥ

Αντιρρήσεις από πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν εξοικείωση ή πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες


 

Αντιρρήσεις για την υποχρεωτική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και μετά, ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων, προκαλούνται σε μεγάλη μερίδα φορολογουμένων που ζητούν τη διατήρηση της εναλλακτικής διαδικασίας με την κατάθεση χειρόγραφης δήλωσης.

 

 

Όπως επισημαίνουν συμπολίτες που συμμετείχαν και στην ανοιχτή διαβούλευση του υπ. Οικονομικών, το μέτρο της υποχρεωτικής υποβολής δηλώσεων εισοδήματος με ηλεκτρονικό τρόπο, είναι ισοπεδωτικό καθώς σημαντική μερίδα του πληθυσμού (ηλικιωμένοι κ.τ.λ.), που δεν θα έχει την τεχνογνωσία ή και την πρόσβαση σε ηλεκτρονικό μέσο, για να υποβάλει τη δήλωση, οπότε θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε επιπλέον έξοδα για να τη διεκπεραίωσή της (μέσω φοροτεχνικών γραφείων κ.τ.λ.).

Στην πρόθεση του υπ. Οικονομικών να εμπλακούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στη διαδικασία, δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα υποβάλλεται η δήλωση μέσω ΚΕΠ. Θα λειτουργεί το ΚΕΠ σα φοροτεχνικό γραφείο (θα πηγαίνει τα στοιχεία του ο πολίτης και ο υπάλληλος θα φτιάχνει τη δήλωση;). Θα υπάρχουν στα ΚΕΠ ηλεκτρονικοί υπολογιστές τους οποίους θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο πολίτης; Σε κάθε περίπτωση δημιουργεί τεράστιο φόρτο εργασίας στα ΚΕΠ, που με τη σημερινή υπάρχουσα υποδομή δεν φαίνεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν στην παρχοή επιπλέον υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης τέθηκε και η ακόλουθη πρόταση: Για όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες να γίνεται η αποστολή από το υπουργείο Οικονομικών προσυμπληρωμένης δήλωσης και η απαλλαγή της υποχρέωσης του φορολογούμενου να υποβάλλει δήλωση εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία της προσυμπληρωμένης δήλωσης.

Για φέτος, η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική για όλους όσοι ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση, καθώς και για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.

Για πρώτη φορά φορολογικές δηλώσεις θα αποσταλούν μόνο ηλεκτρονικά αφού θα εκτυπωθούν και θα αποσταλούν μόνο 3,9 εκατομμύρια δηλώσεις, αντί για 5,6 εκατομμύρια δηλώσεις που στάλθηκαν πέρσι. Στο υπουργείο περιμένουν ότι η πλειοψηφία όσων υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους το 2010, θα πράξει το ίδιο και τώρα. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 3.700.000 ευρώ, 243 τόνων χαρτιού, ενώ το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί με 600 τόνους λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Επίσης για την ταχύτερη ολοκλήρωση εκκαθάρισης των δηλώσεων, με εγκύκλιο προς τις Εφορίες, επισημαίνονται τα εξής λάθη που εντοπίζονται συχνότερα:

1. Στη συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με

δυσανάγνωστους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού

καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

2. Στην ένδειξη για υποβολή δήλωσης, που αφορά αποβιώσαντα και δεν

υπάρχει δηλωμένη σχέση στο Μητρώο μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.

3. Στη συμπλήρωση των τόκων για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης

κατοικίας, τα οποία έχουν συναφθεί από 1.1.2003 και μετά, χωρίς να έχει

συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα δαπανών.

4. Στη σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου

μισθωτών υπηρεσιών.

5. Στη συμπλήρωση κωδικών, που αφορούν δαπάνες για επισκευή και

συντήρηση οικοδομών χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.

6. Στους παρακρατηθέντες φόρους, που αφορούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα και είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

7. Στη μη συμπλήρωση των τ.μ. των κύριων χώρων της κύριας και των

δευτερευουσών κατοικιών, ενώ έχουν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό

συνιδιοκτησίας, μήνες).

8. Στις δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων, στις οποίες δε διαγράφεται ο ΑΦΜ της

πρώην συζύγου.

9. Στα συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει

καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.

10. Στην ένδειξη στους κωδικούς 911 – 912 χωρίς να έχει συμπληρωθεί το Ειδικό

Ενημερωτικό Δελτίο.

11. Στη συμπλήρωση καθαρών κερδών από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο

επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.

12. Ο υπόχρεος είναι γυναίκα και έχουν συμπληρωθεί κωδικοί – ποσά στη στήλη

της συζύγου.

Τα παραπάνω σημεία τονίζεται θα μπορούσαν να ελέγχονται τη στιγμή της παραλαβής της δήλωσης, ώστε να διορθώνονται αμέσως και να μην υπάρχει ταλαιπωρία για το φορολογούμενο και αργοπορία στην αποστολή των δηλώσεων.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το