Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μόνον Πάσχα δεν θυμίζει η αγορά

 

Υποτονική η κίνηση, παρά τις μειωμένες τιμές σε λαμπάδες και παπούτσια
Υποτονική η κίνηση, παρά τις μειωμένες τιμές σε λαμπάδες και παπούτσια

Υποτονική ήταν χθες η κίνηση στην κεντρική εμπορική αγορά του Βόλου, παρά τις σχεδόν καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες και το ότι βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν το Πάσχα. Οι τιμές στις λαμπάδες και τα παπούτσια, που παραδοσιακά κάνουν δώρο οι νονές και οι νονοί στα βαφτιστήρια τους, είναι χαμηλότερες από τις περυσινές, ωστόσο η κίνηση ακόμη είναι μικρή και αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το έθιμο για τα βαφτιστήρια θα τηρηθεί και φέτος, παρά την οικονομική κρίση, ωστόσο τα δώρα θα είναι σαφώς φθηνότερα σε δαπάνη. Εκεί δηλαδή που άλλες χρονιές οι νονοί δαπανούσαν 100 ευρώ για ένα ζευγάρι παπούτσια και μία λαμπάδα, φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 70-80 ευρώ, ίσως και χαμηλότερα…

Φυσικά όσο ακριβότερη είναι η λαμπάδα με το παιχνίδι που διαφημίζεται στην τηλεόραση, τόσο μειώνεται και η δαπάνη για τα παπούτσια…

«Στη Σπυρίδη σήμερα κυκλοφορεί πολύς κόσμος, στην Αντωνοπούλου όπου βρισκόμαστε εμείς όχι τόσο. Οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Η νονά πάντως που λέει ότι θα χαλάσει 50-60 ευρώ, τα δίνει για να πάρει τα παπούτσια που θέλει. Και υπάρχουν καλές προσφορές και στα επώνυμα προϊόντα και οι ακριβές μάρκες δεν πουλάνε σε υψηλές τιμές, όπως παλαιότερα», σημειώνει ο έμπορος παιδικών παπουτσιών κ. Γ. Κοκάλας.

Η κίνηση στην εμπορική αγορά του Βόλου αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα και αύριο και να κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε θα ισχύσει και το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα. Μάλιστα αυτά δεν θα κλείσουν την Πρωτομαγιά και θα μεταφέρουν την αργία τους την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου.

«Ό,τι γίνει, θα γίνει μέχρι τη Μεγ. Τετάρτη, γιατί από τη Μεγ. Πέμπτη αρχίζουν οι επιστροφές και τα άλλα έξοδα στα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ», προσθέτει ο κ. Κοκάλας.

«Υπάρχει μια κίνηση στην αγορά, αλλά είναι νωρίς ακόμη και είναι υποτονική. Πάντως κάθε χρόνο και χειρότερα. Ευελπιστούμε να γίνει κάτι τις επόμενες ημέρες. Έχουμε παιδικά παπούτσια για όλα τα βαλάντια, από 20 ευρώ. Ωστόσο ο πήχης κατεβαίνει κάθε χρόνο», σημειώνει η έμπορος κ. Βασιλική Μπαλασκώνη.

Τα παπούτσια συνοδεύονται και από κάλτσες, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 1 ευρώ το ζευγάρι και φθάνουν τα 4 ευρώ. «Πιο πολύ κινούνται οι κάλτσες στο 1-1,5 ευρώ, που είναι και η πιο οικονομική λύση. Τα ακριβότερα είναι μόνο για βαφτίσια. Η κίνηση αναμένεται κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς κόπηκαν τα δώρα στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους, ενώ και πολλές επιχειρήσεις δεν τα δίνουν στους εργαζόμενους», τονίζει ο έμπορος εσωρούχων κ. Πρ. Χατζηβασίλογλου.

Στις λαμπάδες εξάλλου οι τιμές ποικίλλουν, κυρίως στα χειροποίητες που συνοδεύονται και από δωράκια. Με κιθάρα μινιατούρα, με αυτοκίνητο μινιατούρα ή με ποδήλατο μινιατούρα ξεκινούν από 7 μέχρι και 18 ευρώ. Υπάρχουν λαμπάδες τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια, ενώ αυτές που συνοδεύονται από παιχνίδια, ξεπερνούν και τα 20-30 ευρώ, ανάλογα με το παιχνίδι.

«Έχω χειροποίητες λαμπάδες με κοσμήματα για κορίτσια στα 9 ευρώ και με μπρελόκ για αγόρια στα 10 ευρώ», σημειώνει η έμπορος κ. Κυριακή Πουρσανίδη. «Η κίνηση ξεκίνησε δειλά-δειλά, αλλά η μέση τιμή που ζητούν για δώρα κυμαίνεται στα 10-12 ευρώ», προσθέτει η κ. Πουρσανίδη.

Χειροποίητες λαμπάδες κατασκευάζει και διαθέτει και η κ. Ελμίνα Νέου για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα, όπως σημειώνει. «Με ιδιαίτερες κορδέλες για κορίτσια και αγόρια, με αστέρια, με δαχτυλόκουκλες, με ιππότες, με πειρατές σε τιμές από 8 μέχρι 18 ευρώ».

Οι έμποροι ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να περιοριστεί φέτος το παραεμπόριο, που άρχισε να εμφανίζεται και στην κεντρική εμπορική αγορά τις τελευταίες ημέρες.

Οι πλανόδιοι παράνομοι έμποροι, που διαθέτουν ως επί το πλείστον «μαϊμού» προϊόντα, εμφανίζονται πλέον και τις καθημερινές, έναντι των αργιών παλαιότερα και απλώνουν τις πραμάτειες τους μπροστά από τα εμπορικά καταστήματα, χωρίς να υπολογίζουν τη ζημιά που προκαλούν στους καταστηματάρχες.

Συνήθεις τόποι εγκατάστασης πλανοδίων παράνομων εμπόρων είναι η πλατεία Ελευθερίας, η παραλία του Βόλου Κυριακές και αργίες με καλό καιρό και η Ερμού.

Κυρίως διαθέτουν αθλητικά παπούτσια, τσάντες γυναικείες και τσαντάκια, ομπρέλες, ζώνες, πίνακες ζωγραφικής, ρολόγια «μαϊμού», μικροαντικείμενα ηλεκτρονικά.

Ανοιχτή την Πρωτομαγιά  η αγορά

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα του Βόλου την Πρωτομαγιά, η οποία φέτος συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 7 Μαΐου, ως αντιστάθμισμα της Πρωτομαγιάς.

Η διοίκηση του ΕΣΒ ανακοίνωσε το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μεγ. Δευτέρα. Μεγ. Τρίτη, Μεγ. Τετάρτη και Μεγ. Πέμπτη τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 8.30 το πρωί μέχρι 2 μετά το μεσημέρι και 5.30 το απόγευμα μέχρι 9 το βράδυ.

Τη Μεγ. Παρασκευή θα λειτουργήσουν συνεχόμενα 12 μ. μέχρι 8 μ.μ. και το Μεγ. Σάββατο 8.30  π.μ. μέχρι 2.30 μ.μ. Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το