Τοπικά

Μόλις τρεις καταγγελίες για μη καταβολή δώρου!

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τρεις καταγγελίες για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων κατατέθηκαν χθες στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Βόλο, καθώς παρήλθε το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του, δηλαδή η 21η Δεκεμβρίου.

Ήταν οι πρώτες καταγγελίες, καθώς όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, εργαζόμενοι αναμένουν από τις επιχειρήσεις να τηρήσουν ορισμένες φορές δεσμεύσεις για καταβολή του δώρου με ολιγοήμερη καθυστέρηση, η οποία όταν παρέρχεται άπρακτη, καταγγέλλεται.

Πανελλαδικά, οι καταγγελίες των εργαζομένων για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από τους εργοδότες τους αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνομοσπονδίας κ. Δημ. Καραγεωργόπουλος, οι καταγγελίες κατά το 2013 αφορούν 6.250 εργαζόμενους, ενώ το 2012 αφορούσαν περίπου 5.000 εργαζόμενους.

Επίσης, έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις ζητούν από εργαζόμενους να υπογράψουν ότι έχουν λάβει το δώρο τους, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί.

Τέλος, άλλες επιχειρήσεις ζητούν από υπαλλήλους τους να πληρωθούν σε είδος σύμφωνα με τις καταγγελίες που φθάνουν στη ΓΣΕΕ.

«Η καταγγελία μη καταβολής δώρου δεν περιορίζεται την επομένη της καταληκτικής προθεσμίας, δηλαδή την 22α Δεκεμβρίου, η οποία φέτος συνέπεσε Κυριακή. Εργαζόμενοι προβαίνουν σε καταγγελίες και τις επόμενες ημέρες, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να καταγγείλουν επωνύμως τις επιχειρήσεις που εργάζονται για να μην στοχοποιηθούν, προβαίνουν σε τηλεφωνικές καταγγελίες.

Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 15512 από τις 9 π.μ. έως 9 μ.μ. στο πλαίσιο του Αυτοτελούς Γραφείου Ενημέρωσης, Υποδοχής, Αξιολόγησης και Διαχείρισης Καταγγελιών.

Η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή χρησιμοποιείται για την υποβολή καταγγελιών επώνυμων ή ανώνυμων σχετικά με παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας. Ειδικότερα για παραβάσεις:

– Των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας της σχετικής ιδίως με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας, τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, τους ειδικούς όρους και συνθήκες εργασίας των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (όπως ανήλικοι, νέοι, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, άτομα με αναπηρία), καθώς και ειδικών κατηγοριών εργαζόμενων,

– των όρων κάθε είδους συλλογικών συμβάσεων εργασίας,

– των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας της σχετικής με την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, την αδήλωτη εργασία και την παράνομη απασχόληση,

– των διατάξεων σχετικά με τη νομιμότητα της απασχόλησης των εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών και

– της νομοθεσίας για την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας.

 

Πότε παραγράφονται

οι αποδοχές των δώρων

Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.

Το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με το συντελεστή αδείας 0,041666.

Παράλληλα, ο εργοδότης θα πρέπει να χορηγεί στους εργαζόμενους έως και την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος ημερολογιακού έτους το υπόλοιπο της αδείας που αναλογεί στον κάθε εργαζόμενο έστω κι αν ακόμη δεν έχει ζητηθεί από αυτούς. Σε περίπτωση μη χορήγησης της άδειας από τον εργοδότη λόγω υπαιτιότητάς του (άρνηση, πταίσμα, αμέλεια) υποχρεούται να καταβάλλει σε αυτούς αντίστοιχες αποδοχές αδείας με προσαύξηση 100% (Εγκύκλιος 1/3/2005 του Υπ. Απασχόλησης επί του άρθρου 1 του Ν. 3302/2004).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το