Πολιτισμός

Μόδα μες στο σινεμά

Από αριστερά Νικολέτα Καΐση, Rene Karadimou και Μαρίνα Ουρανίτσα
Από αριστερά Νικολέτα Καΐση, Rene Karadimou και Μαρίνα Ουρανίτσα

Έκθεση των Rene Karadimou, Νικολέτας Καΐση και Μαρίνας Ουρανίτσα στο «Αχίλλειον»

Την αίθουσα εκθέσεων του «Αχίλλειον» επέλεξαν οι σχεδιάστριες Rene Karadimou, Νικολέτα Καΐση και Μαρίνα Ουρανίτσα για να μας παρουσιάσουν τις τελευταίες δημιουργίες τους και αξεσουάρ μόδας. Οι τρεις δημιουργοί, απόφοιτες του Τμήματος Ενδυματολογίας και Σχεδίασης Μόδας του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, μας μίλησαν για όσα εκθέτουν αλλά και για τη δημιουργία σε καιρούς δύσκολους.

 Rene Karadimou

Η Rene Karadimou, που εντυπωσίασε με τις δημιουργίες της από την πρώτη κιόλας ετήσια επίδειξη του ΔΙΕΚ, αποφοιτώντας με άριστα, ξεκίνησε μια μακρά, παραγωγική και άκρως εμπνευσμένη πορεία ενασχόλησης με το σχεδιασμό και την υλοποίηση ρούχων. Εμφανίστηκε το 2009 με την προσωπική της κολεξιόν στην Ελληνική Εβδομάδα Μόδας στην Αθήνα με πολύ καλές κριτικές από ειδικούς και περιοδικά. Παράλληλα με το σχεδιασμό των προσωπικών της συλλογών, αναλαμβάνει την οργάνωση πολλών Pret-a-porter συλλογών διαφόρων σχεδιαστών.

Έχοντας πάντα αδυναμία στο μετάξι και το μαλλί, σχεδιάζει και δημιουργεί χειροποίητα και αυστηρά μοναδικά ενδύματα με το καθιερωμένο αναγνωρίσιμο  πλέον ύφος της, καθιστώντας την ως μια ξεχωριστή μορφή στον τομέα της σύγχρονης ένδυσης, με αποτέλεσμα οι δημιουργίες της να φιλοξενηθούν σε περιοδικά και ιστότοπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην έκθεση παρουσιάζει «ρούχα και αξεσουάρ με πηγή έμπνευσης πολυτελή υφάσματα, τα οποία τοποθετώντας τα στην εκάστοτε επιφάνεια (φόρεμα, μπλούζα, τσάντα, παπούτσι κ.λπ.) δημιουργούν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα για ξεχωριστούς ανθρώπους» όπως μας εξηγεί.

 

***

Η Νικολέτα Καΐση, η οποία μετά την άριστη επίδοσή της στο Δημοτικό ΙΕΚ συνέχισε σπουδές στην Ενδυματολογία Θεάτρου, στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου συμμετείχε με τις δημιουργίες της στη δράση τοπικών θεατρικών δρώμενων και στη συνέχεια δημιούργησε κοστούμια θεάτρου σε θεατρικές ομάδες της Λάρισας και των Τρικάλων.

«Βack to 50» είναι το σύνθημα που χαρακτηρίζει τη δουλειά της «σαφή αναφορά στην ξέγνοιαστή δεκαετία του ’50. Ρούχα με φουρό και παιχνιδιάρικα χρώματα – τη χαρακτηριστική σιλουέτα της εποχής – δίνουν κίνηση σε κάθε βήμα», λέει η δημιουργός.

***

Μαρίνα Ουρανίτσα

Η Μαρίνα Ουρανίτσα επίσης έχει διακριθεί για το εκλεπτυσμένο ύφος των ενδυμάτων που δημιουργεί και επιλέγει να βάλει χρώμα στην απαισιοδοξία.

«Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της προσωπικής μου συλλογής, η οποία αποτελείται από κοσμήματα με βάση τους ημιπολύτιμους λίθους, δαντέλες και πολύχρωμα υλικά. Δίνοντας έτσι μια χαρούμενη νότα στην εμφάνισή μας και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητά μας» λέει σχετικά.

***

 

«Ποιες οι δυνατότητες τόσο για να δημιουργήσουν όσο και για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους νέοι δημιουργοί του κλάδου σας στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς μας»; ρωτάμε τις τρεις γυναίκες για να πάρουμε ως απάντηση πως «Η αλήθεια είναι ότι το να ζεις και να δημιουργείς στην επαρχία έχει τα υπέρ και τα κατά. Η Αθήνα μεν θεωρείται το κέντρο των εξελίξεων αναφορικά με τη δημιουργία των ρούχων και σου δίνει περισσότερες επιλογές υλικών με φθηνότερα κοστολόγια και μεγαλύτερη ποικιλία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ζώντας και δημιουργώντας στην επαρχία στερείσαι έμπνευσης και καινοτομίας.

Αναφορικά με την κρίση θα λέγαμε ότι και οι τρεις μας έχουν μάλλον ευνοηθεί. Σκοπός μας εξαρχής ήταν να διατηρήσουμε την ποιότητα προσφέροντας δημιουργίες σε προσιτές τιμές και αυτό φαίνεται από την προτίμηση του κόσμου».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και χορηγών της πόλης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ομάδα «Workshop-Ροζού 37α» και θα διαρκέσει έως τις 3 Μαΐου.

ΔΑΝΑΗ ΠΙΚΟΥΛΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το