Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Μπουζουξίδικο» το Κέντρο Εκδηλώσεων Ρομά στο Αλιβέρι

Τη στιγμή που οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των αθιγγάνων στεγάζονται σε λυόμενα

 

Σε μια επικερδή επιχείρηση διοργάνωσης κάθε είδους εκδηλώσεων, η οποία λειτουργεί χωρίς έλεγχο εξελίχθηκε κτίριο που κατασκεύασε ο πρώην δήμος Νέας Ιωνίας προκειμένου να φιλοξενούνται σε αυτό οι γάμοι και τα βαφτίσια των αθίγγανων του Αλιβερίου.

Το δημοτικό κτίριο που κατασκευάστηκε για τη φιλοξενία των εθίμων των αθιγγάνων έχει μετατραπεί σε μια επικερδής επιχείρηση ιδιωτών Ρομά, που το λειτουργούν σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ αντιδήμαρχος κ. Τσαμπάζης σημείωσε πως ο Σύλλογος που φέρεται ως «διαχειριστής» δεν αναγνωρίζεται.

Το κοινωνικό κέντρο, μετατράπηκε σε κέντρο διασκέδασης και λειτουργεί όπως τα κλασσικά «μπουζούκια».

 

Την ώρα που οι χοροί και τα πανηγύρια «καλά κρατούν» σε καθημερινή βάση, σε ένα κτίριο «πολυτελείας», υπηρεσίες ιατροκοινωνικές στην περιοχή του Αλιβερίου στεγάζονται σε λυόμενα.

Στην περιοχή του Αλιβερίου, ο Δήμος Βόλου διαθέτει κτίριο ισόγειο 300τ.μ., το οποίο κατασκευάστηκε με επιχορήγηση 300.000 ευρώ του υπουργείου Εσωτερικών. Η επιχορήγηση δόθηκε για την «κατασκευή χώρου κέντρου κοινωνικών εκδηλώσεων στο Αλιβέρι». Στην άδεια οικοδομής του κτιρίου, αυτό αναφέρεται ως «Ισόγεια αίθουσα εστιατορίου – αναψυκτηρίου με υπόγειο».

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου το 2011, το κτίριο παραχωρήθηκε στην κοινωφελή επιχείρηση ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της οποίας θα λειτουργούσε ως Ιατροκοινωνικό Κέντρο Τσιγγάνων Αλιβερίου.

Ωστόσο μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από τους Ρομά, το κτίριο άρχισε να φιλοξενεί κοινωνικές τους εκδηλώσεις, ενώ οι αιτήσεις για τη χρήση του χώρου γίνονται από Ρομά οι οποίοι δηλώνουν «πρόεδροι» συλλόγων και λοιπών φορέων και οι οποίοι με σχετικό έγγραφο που υπογράφουν, αναλαμβάνουν και την ευθύνη «ορθής διαχείρισης και λειτουργίας του χώρου και δεσμεύονται να τον παραδώσουν στην ίδια κατάσταση που τον παρέλαβαν».

«Την ευθύνη όμως αυτή εικονικά μόνο αναλαμβάνουν. Η μουσική ξεκινά από το βράδυ στις 8 και το γλέντι λήγει τις πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα οι γείτονες να διαμαρτύρονται έντονα, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες «εκδηλώσεις» πραγματοποιούνται καθημερινές. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι, οι εκδηλώσεις «βαφτίζονται» ως αρραβώνες, ενώ επί της ουσίας πρόκειται για συνεστιάσεις με ζωντανή μουσική από τις οποίες προκύπτει και επιχειρηματικό κέρδος, όχι μόνο από Ρομά, αλλά και από επαγγελματίες ιδιοκτήτες κινητών καντινών, ενοικίασης καρεκλών» σημείωσε ο αντιδήμαρχος κ. Τσαμπάζης

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις Ρομά και οι περίοικοι ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας για να λήξουν τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι Ρομά παράλληλα, απειλούν περιοίκους που θεωρούν ότι, από πλευράς τους ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Πέραν της όχλησης της περιοχής από τις δραστηριότητες αυτές, δεν είναι επίσης δυνατή η χρήση του κτιρίου από την Κοινωφελή Επιχείρηση, προκειμένου να στεγάσει γραφεία και χώρους στους οποίους υλοποιούνται ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των Ρομά.

Για το λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς, αποφάσισε την επιστροφή του ακινήτου στο Δήμο Βόλου.

Να σημειωθεί δε ότι, σε γειτονικό του συγκεκριμένου κτιρίου δημοτικό οικόπεδο, έχουν τοποθετηθεί λυόμενες κατασκευές, στις οποίες στεγάζονται έως σήμερα οι υπηρεσίες της Κοινωφελούς με αντικείμενο τα προγράμματα για τους Ρομά όπως το ιατροκοινωνικό κέντρο, προγράμματα ένταξης και απασχόλησης Ρομά, δημιουργική απασχόληση παιδιών, Στέκι Γυναικών.

«Κατόπιν επισκέψεων στην περιοχή, συζήτησης με κατοίκους Ρομά, περιοίκους και έρευνας με τα υπηρεσιακά στελέχη, προκύπτει ότι, ο χώρος δε δύναται να λειτουργεί ως κέντρο εκδηλώσεων Ρομά, τη στιγμή που προκαλούνται σοβαρές και συχνές οχλήσεις στους κατοίκους της γύρω περιοχής. Επίσης, η επιχειρηματική δραστηριότητα που πραγματοποιείται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκδηλώσεις, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και ενδέχεται να προκαλέσει στη συνέχεια «πόλεμο» συμφερόντων. Από την άλλη πλευρά, τα λυόμενα που στεγάζουν τις υπηρεσίες της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, διανύουν ήδη το 12ο χρόνο λειτουργίας τους ενώ πρόκειται για κατασκευές πενταετούς διάρκειας ζωής, οι οποίες μάλιστα αισθητικά ζημιώνουν το ήδη επιβαρημένο περιβάλλον της περιοχής» σημείωσε ο αντιδήμαρχος και υποστήριξε ότι η «γκετοποίηση» των Ρομά, δεν αποτελεί ενδεδειγμένη τακτική για την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία, δεν αποτελεί λύση η απομόνωση στο συγκεκριμένο χώρο για την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων.

Οι Ρομά έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα για διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης. Δεν χρειάζεται ο δήμος να τους παρέχει χώρο που να επιβεβαιώνει τον κοινωνικό τους αποκλεισμό», είπε.

Επομένως, θα διατυπώναμε την παρακάτω πρόταση:

Άμεσα θα υπάρξει αλλαγή της χρήσης του χώρου, με τροποποίηση της πολεοδομικής του αδείας, μεταστέγαση των υπηρεσιών για τους Ρομά της Κοινωφελούς στον χώρο του κτιρίου, απομάκρυνση των λυόμενων κατασκευών από το γειτονικό οικόπεδο και μετατροπή του σε χώρο πρασίνου με αποτέλεσμα την αναβάθμιση του οικοδομικού τετραγώνου.

Η αλλαγή είναι αναγκαία, καθώς από την Κοινωφελή έχει κατατεθεί και αναμένεται άμεσα θετική απάντηση για συμμετοχή της στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ με την περιγραφή «Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων», το οποίο αφορά την υλοποίηση δράσεων υπέρ των Ρομά ή μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και κατοικούν εντός, ή περιμετρικά των οικισμών των Ρομά, με στόχο του προγράμματος:

Την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά μέσω προώθησης της κοινωνικής φροντίδας, της εκπαίδευσης, της δημιουργικής απασχόλησης, της διασύνδεσης με φορείς υγείας, της κοινωνίας των πολιτών κ.λπ.

Την προώθηση της απασχόλησης έως 80 ωφελούμενων με Ρόμικη καταγωγή – κύρια μέσω της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας και συναφών με αυτή δραστηριοτήτων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 100% από το ΕΣΠΑ και η υλοποίησή του θα δημιουργήσει 7 – 9 νέες θέσεις εργασίας κατά την 24μήνη διάρκειά του. Αφορά 150 Ρομά ωφελούμενους για την απασχόληση και 200 Ρομά ωφελούμενους από τις δράσεις εκτός απασχόλησης.

«Επομένως, είναι φανερό ότι και πάλι το κτίριο θα αξιοποιηθεί προς όφελος των Ρομά και μάλιστα με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο» δήλωσε ο αντιδήμαρχος,

Μεταξύ των στελεχών της δημοτικής αρχής έγινε εκτενής συζήτηση και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης συμφώνησε απόλυτα με την πρόταση έχοντας και ο ίδιος διαπιστώσει τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη χρήση του κτιρίου από τους Ρομά, ενώ μάλιστα ο κ. Μαβίδης πρότεινε, οι λυόμενες κατασκευές που θα απομακρυνθούν, να δοθούν σε οικογένειες Ρομά και να τοποθετηθούν σε οικόπεδο που διαθέτει την υποδομή για τέτοιου είδους κατασκευές, το οποίο για το σκοπό αυτό είχε αγοραστεί από τον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας.

Το κτίριο θα επιστρέψει, όπως αποφασίστηκε στο δήμο Βόλου.


Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το