Κατηγορίες: Τοπικά

Μπλόκο των καθηγητών στην αξιολόγηση – Στο Βόλο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Σε μπλοκάρισμα των διαδικασιών της αξιολόγησής τους προχωρούν ήδη οι καθηγητές μέσω της ακύρωσης των επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους σχολικούς συμβούλους, ενώ θα συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση και με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, όπως τόνισε χθες στο Βόλο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσιφάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανατροπής της σημερινής μνημονιακής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στο δημόσιο σχολείο. Ενδεικτικά, όπως είπε, «από το 2010 και μετά οι καθηγητές μειώθηκαν κατά 30.000, εκατοντάδες σχολικές μονάδες έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν, ενώ οι μαθητές στις τάξεις αυξήθηκαν».

Για τις διαθεσιμότητες των καθηγητών ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει τίποτε σχετικά με την τύχη των 1.874 καθηγητών που παραμένουν σε διαθεσιμότητα διανύοντας τον έκτο μήνα.

Ο κ. Κοτσιφάκης, ο οποίος, σημειωτέον, έχει τεθεί και ο ίδιος σε διαθεσιμότητα, βρέθηκε χθες στο Βόλο προσκεκλημένος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε για την αξιολόγηση.

Νωρίτερα παρεχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου αναφέρθηκε σε όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τον κ. Κοτσιφάκη προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης.

Αρχικά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του μνημονίου και των αντίστοιχων πολιτικών της κυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση.

Ειδικότερα τόνισε πως η πολιτική λιτότητας στην εκπαίδευση συνεχίζεται φέρνοντας αλλεπάλληλα κτυπήματα στο δημόσιο σχολείο. Οι περικοπές στην εκπαίδευση από το 2009 μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει στο 35,5%. Έτσι 1.676 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπεται να συγχωνευτούν από δω και πέρα και προστίθενται στα πάνω από 1.200 σχολεία που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα. Επίσης από το 2010 μέχρι και σήμερα οι καθηγητές μειώθηκαν κατά 30.000, αποτελώντας το 30% του διδακτικού δυναμικού και το οποίο προήλθε από τις συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται λόγω των ελάχιστων μόνιμων διορισμών, τις απολύσεις αναπληρωτών, οι οποίοι, όμως, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, καθώς και τις μετατάξεις των καθηγητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τη διοίκηση. Λιγότεροι καθηγητές, λιγότερα σχολεία και περισσότεροι μαθητές στην τάξη συνθέτουν τη νέα κατάσταση. Επίσης, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, βιβλία θα δίνονται κάθε δύο χρόνια, ενώ το βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης μεταφέρεται στις πλάτες των γονιών.

Για το νέο Λύκειο υπογράμμισε την έντονη παρουσία των εξετάσεων, ενώ πρόσθεσε πως μεγάλο κομμάτι του μαθητικού πληθυσμού θα υποχρεωθεί να στραφεί στη φθηνή κατάρτιση που θεσμοθετήθηκε για μετά το Γυμνάσιο.

 

Η αξιολόγηση

Για την αξιολόγηση, όπως έχει νομοθετηθεί, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ανέφερε ότι την απορρίπτουμε, καθώς θα επιφέρει τη μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών, τη χειραγώγηση και τη στέρηση της παιδαγωγικής ελευθερίας, την κατάταξη των σχολείων σε καλά και κακά, με συνέπεια τις νέες συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολικών μονάδων. Μάλιστα, όχι μόνο την απορρίπτουμε, αλλά θα πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να μην υλοποιηθεί στην πράξη. Και ήδη ένα μέτρο, είναι να ακυρωθούν τα σεμινάρια επιμόρφωσης των σχολικών συμβούλων.

 

Η διαθεσιμότητα

 

Το περασμένο καλοκαίρι τρεις τομείς με πολλές ειδικότητες στα ΕΠΑΛ καταργήθηκαν, με αποτέλεσμα 20.000 μαθητές να βρεθούν σε δύσκολη θέση. Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται και οι καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα που διανύουν τον έκτο μήνα, ενώ ξέρουν ότι αν μέχρι τις 22 Μαρτίου δεν τοποθετηθούν κάπου αλλού στο Δημόσιο, κινδυνεύουν με απόλυση. Μάλιστα φαίνεται ότι και το νέο κύμα διαθεσιμότητας θα πλήξει το χώρο της εκπαίδευσης.

Ο κ. Κοτσιφάκης είπε πως αρχικά τον Ιούλιο βγήκαν σε διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητές περίπου, εκ των οποίων 500 εντάχθηκαν σε θέσεις διοίκησης, αφού αντιπροσώπευαν κάποιες ειδικές κατηγορίες. Η τελευταία απόφαση του υπουργείου Παιδείας αναφέρει πως τελικά μετά τις συνταξιοδοτήσεις, οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα είναι 1.874. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει καμία αναφορά του υπουργείου τι θα τους κάνει. Ούτε ένας εκπαιδευτικούς από τους διαθέσιμους δεν έχει τοποθετηθεί σε κάποια καινούρια θέση, όπως σε ΙΕΚ, υπουργείο Υγείας, ενώ η τελευταία ημερομηνία ισχύος του καθεστώτος διαθεσιμότητας για όσους εντάχθηκαν, είναι στις 22 Μαρτίου. Η κυβέρνηση έχει υπογράψει με την τρόικα πως ένα μέρος των εργαζομένων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, θα βλέπουν την έξοδο. Δηλαδή για πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας απολύσεις μόνιμων εκπαιδευτικών.

 

Νέες κινητοποιήσεις;

 Ο κ. Κοτσιφάκης τόνισε πως μετά τα Χριστούγεννα η ΟΛΜΕ θα προχωρήσει σε νέες γενικές συνελεύσεις με στόχο την ανατροπή της υπάρχουσας μνημονιακής πολιτικής, κάτι που μπορεί να γίνει μέσα από τις κινητοποιήσεις. Και βέβαια, όταν έχουμε μπροστά απολύσεις, είναι ευνόητο ότι θα προχωρήσουμε σε σκληρούς αγώνες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κίνα: Σεισμός 7 Ρίχτερ αισθητός σε Κιργιστάν, Τατζικιστάν μέχρι και την Ινδία

Ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 7,0 βαθμών σημειώθηκε στη δυτική Κίνα κοντά στα σύνορα με το…

22 Ιανουαρίου 2024

Τουρκία: Πάνω από 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν για τρίτη συνεχή χρόνια – Αυξάνονται συνεχώς οι γυναικοκτονίες

Δραματικά είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε το bianet για τις γυναικοκτονίες στην Τουρκία, καθώς το…

22 Ιανουαρίου 2024

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο κέντρο του Βόλου

Λίγα λεπτά πριν τις 10 το βράδυ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο κέντρο του Βόλου. Το…

22 Ιανουαρίου 2024

Απολύθηκε ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη σχέση της Λετίθια με τον πρώην κουνιάδο της

Σε αποκαλύψεις «βόμβα» για τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας προχώρησε δημοσιογράφος της εφημερίδας «El Mundo»,…

22 Ιανουαρίου 2024

Μεσολόγγι: Τον πυροβόλησε πισώπλατα με καραμπίνα – Τι είδε ο ιατροδικαστής στη σορό του Μπάμπη

Πυροβολισμούς από κυνηγετική καραμπίνα είχε δεχθεί ο 31χρονος Μπάμπης όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής κατά την…

22 Ιανουαρίου 2024

Επιστολική ψήφος: Σφοδρές αντιδράσεις φέρνει η τροπολογία για επέκταση και στις εθνικές εκλογές

Την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση εκ μέρους της Νίκης Κεραμέως της…

22 Ιανουαρίου 2024