Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Μπλακ άουτ στην Υγεία

Συνεχίζουν να μην χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας

Δύσκολος μήνας ο Σεπτέμβριος στο χώρο της υγείας, καθώς οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), συνεχίζουν να αγοράζουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους, με μερικούς να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα ή ακόμη και να διακόπτουν τη θεραπεία τους, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν το αντίτιμο.

Για… κλάματα φαίνεται πως είναι ο χώρος της Υγείας στην Ελλάδα, αφότου ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Μετά τους φαρμακοποιούς τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού, που αναστέλλουν από σήμερα την πίστωση προς τον Οργανισμό, ωστόσο προς το παρόν σε άλλες περιοχές εκτός της Μαγνησίας.

Δεν εξοφλήθηκαν τελικά οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας αναφορικά με το υπόλοιπο του Μαΐου. Σύμφωνα με το Φαρμακευτικό Σύλλογο, οι φαρμακοποιοί θα έπρεπε να λάβουν την περασμένη εβδομάδα τα χρήματα, ώστε στις 10 Σεπτεμβρίου να εξοφληθούν για το μήνα Ιούνιο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η απειλή του ΕΟΠΥΥ πως θα εξοφλεί πρώτα τους φαρμακοποιούς, που δεν κάνουν κινητοποίηση, δεν αφορά στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας. Από τις 16 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων και σύμφωνα με τη φαρμακοποιό κ. Χριστίνα Ζολώτα «οι περισσότεροι πολίτες το γνωρίζουν. Ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και να πληρώνει και τα φάρμακα, όμως μας καταλαβαίνει και μας συμπαραστέκεται».

Η φαρμακοποιός κ. Σωτηρία Βλιώρα αναρωτιέται για το τι κάνουν οι ασφαλισμένοι, λέγοντας πως «οι περισσότεροι που έρχονται, ρωτάνε και φεύγουν. Ελάχιστοι πληρώνουν. Οι υπόλοιποι δεν ξέρω τι κάνουν». Σύμφωνα με την κ. Ζολώτα, το 65% των πελατών των φαρμακείων είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι «παραπονιούνται για την κατάσταση και αφού τους εξηγήσουμε για ποιο λόγο πρέπει να πληρώσουν, τότε είτε κάνουν περικοπές στα φάρμακα, που θα αγοράσουν, είτε αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα για την αγωγή τους».

Βέβαια, ο ασφαλισμένος μπορεί να μεταβεί στο φαρμακείο, να εκτελέσει ο φαρμακοποιός τη συνταγή και να κρατήσει το αντίτιμο και με τη σειρά του ο ασφαλισμένος να καταθέσει τη συνταγή στο ταμείο και μετά από κάποιο διάστημα να πάρει τα χρήματά του. «Έχουμε αναλάβει την ασφάλιση του λαού με τα δικά μας λεφτά. Εμείς κάνουμε πρωτογενή περίθαλψη στο φαρμακείο, έρχεται ο ασφαλισμένος και μπορεί να ασχοληθούμε μαζί του μέχρι και μισή ώρα, για να αγοράσει στο τέλος ένα πακέτο depon αξίας 0,70 ευρώ. Αυτό δεν πληρώνεται. Χάνεται η αξία του λειτουργήματός μας, χάνεται η αξία του φαρμακοποιού-συμβούλου σιγά σιγά», λέει χαρακτηριστικά η κ. Ζολώτα.

Εξάλλου, τα φαρμακεία δεν διαθέτουν μεγάλο αριθμό φαρμάκων σε στοκ και οι ελλείψεις φαρμάκων είναι μεγάλες. Οι λόγοι είναι οι εξής: «Πρώτον ήταν καλοκαίρι και δεν υπήρχε κίνηση, δεύτερον οι ίδιες οι εταιρείες έχουν κάνει περικοπές στα φάρμακά τους και τρίτον στα μέσα Σεπτεμβρίου περιμένουμε νέα μείωση τιμών», λέει η κ. Ζολώτα.

Αυτό, όπως υπογραμμίζει και η κ. Βλιώρα «μας φρενάρει από το να παραγγείλουμε νέα φάρμακα, καθώς με άλλη τιμή αγοράζουμε και με άλλη τελικά πουλάμε. Εξάλλου, πρέπει να πληρώσουμε στις εταιρείες με μετρητά, τα οποία δεν έχουμε. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία διαρκή φθίνουσα κατάσταση».

Όλα τα φάρμακα τα οποία συνταγογραφούνται, έχουν υποστεί μείωση, που αγγίζει το 45%, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που διαρκώς η τιμή τους αυξάνεται. Για παράδειγμα η ασπιρίνη από 0,70 ευρώ κοστίζει πλέον 1,90 ευρώ.

«Ο ΕΟΠΥΥ ήταν μία πολύ καλή ιδέα, η οποία για να πετύχει, ήθελε σωστό προγραμματισμό και χρηματοδότηση. Χρειαζόντουσαν προϋποθέσεις για να γίνει εξυγίανση στο χώρο της υγείας, όχι να καταφέρουμε να εξυγιάνουμε ένα χώρο με μεσοβέζικες λύσεις, αυτά δυστυχώς δεν γίνονται», τονίζει η κ. Ζολώτα.

Ελεύθερο ωράριο φαρμακείων

Σύμφωνα με το ν. 3918/2011 και τις συμπληρωματικές τροπολογίες που ακολούθησαν, οι φαρμακοποιοί μπορούν, εάν θέλουν, να λειτουργούν τα φαρμακεία τους το Σάββατο, αλλά και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης (όχι απαραίτητα και τις τρεις ημέρες), αρκεί να το δηλώνουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους ανά εξάμηνο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νόμο, το διευρυμένο ωράριο πρέπει να συμπίπτει απόλυτα με αυτό των εφημεριών και να μην το υπερβαίνει. «Tα προβλήματά μας είναι τεράστια. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο, από το να χρηματοδοτούμε τα ασφαλιστικά Ταμεία», λέει η κ. Ζολώτα. Δεν υπάρχει ρευστότητα, καθώς περίπου 1.000 φαρμακεία είναι στον «Τειρεσία». Σε αυτές τις συνθήκες ο φαρμακοποιός, είτε πρέπει να μειώσει τα έξοδά του, απολύοντας φερ’ ειπείν υπάλληλο, είτε να αυξήσει τα έσοδά του, μένοντας περισσότερο ανοικτός.  «Φυσικά, δεν μπορούν όλοι οι φαρμακοποιοί, να «υποστηρίξουν» ένα συνεχές ωράριο. Όταν δουλεύουμε 45 ώρες την εβδομάδα, είναι αδύνατο να μένουμε ανοιχτά και τις ώρες που πρέπει να ξεκουραστούμε», λέει η κ. Βλιώρα.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στη Μαγνησία

Δεν θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από σήμερα οι γιατροί του Νομού Μαγνησίας, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν έχουν λάβει τέτοια απόφαση, όπως επισημαίνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος θα συνεδριάσει την τρέχουσα εβδομάδα για να διαμορφώσει την τελική του θέση. Τις τελευταίες ημέρες στους ασφαλισμένους έχει δημιουργηθεί αναστάτωση και σύγχυση, αν τελικά θα προβούν σε κινητοποιήσεις και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

 

Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το