Photo Gallery, Τοπικά

Μονόδρομος η μεταρρύθμιση του κράτους

Θέμα της χθεσινής ημερίδας «Το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα στην υπηρεσία της κοινωνίας και του πολίτη μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση της γνώσης»

 

Μονόδρομος είναι η μεταρρύθμιση του κράτους, οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και συγκρότησής του, τόνισε χθες ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, προϊστάμενος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού στην Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Εφαρμογής Προγραμμάτων (ΕΥΣΣΕΠ) του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Παν. Καρκατσούλης, μιλώντας στο περιθώριο της ημερίδας που διοργάνωσε στο Βόλο το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης.

Θέμα της ημερίδας ήταν «Το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα στην υπηρεσία της κοινωνίας και του πολίτη μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση της γνώσης».

Ο κ. Καρκατσούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα δύο προηγούμενα χρόνια οι αλλαγές που επιχειρήθηκαν, ήταν κατά βάση πολιτικές λιτότητας, περικοπών δαπανών κ.λπ., οι οποίες έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους και όλοι συζητούν για το πώς θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Το θέμα είναι ότι ενώ από  τη μία μεριά φαίνεται να έχουμε μια συνθήκη που δεν υπήρχε στα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή έχουμε μια συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, εφόσον τρία από αυτά βρίσκονται στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός, φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί πολλά από τα περιθώρια τα οποία κατασπαταλήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και δυστυχώς η Ελλάδα είναι μια χώρα, που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα, χωρίς να έχει κάνει αλλαγές και τομές στο κράτος, με αποτέλεσμα σήμερα να καθίσταται απολύτως επιτακτικό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, αλλά είναι μονόδρομος. Αλλαγές όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους, του κεντρικού, του περιφερειακού. Όχι μόνο οι γνωστές περικοπές».

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ανέφερε ότι «οι απολύσεις δεν είναι ποτέ αλλαγές, διότι αν απολύεις αυτόν γύρω από τον οποίο οργανώνεται η υπηρεσία, προφανώς δεν έχει νόημα και η υπηρεσία. Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για απολύσεις. Μιλάμε για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νομικών προσώπων ή εποπτευομένων φορέων, όταν είχαμε δύο χρόνια να κάνουμε αυτή τη δουλειά και δεν κάναμε σχεδόν τίποτα».

Απαντώντας σε ερώτηση της «Θ», αν είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο κ. Καρκατσούλης απάντησε «όχι», για να προσθέσει ότι «από την άλλη μεριά είναι πάρα πολλοί, διότι είναι τόσο κακά κατανεμημένοι, έχουν έλλειμμα των στοιχειωδών μέσων για να κάνουν τη δουλειά τους, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται είναι εξουθενωτικό για τους ίδιους, ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Αυτό που φταίει στο τέλος είναι ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους».

«Ο δημόσιος υπάλληλος είναι αυτός που πρώτος δέχεται τα μέτρα της λιτότητας. Είναι μια πανευρωπαϊκή λογική. Κι αυτά τα μέτρα λαμβάνονται χωρίς καμιά διαβούλευση, με μια κοινή υπουργική απόφαση. Όμως κανείς δεν μιλάει, κανείς δεν αναφέρεται στο γεγονός, ότι ένα μεγάλο και σημαντικό ποσοστό για την στρέβλωση στο δημόσιο τομέα, είναι το ίδιο το θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης», τόνισε ο κ. Δημήτρης Στεφανίδης, διευθυντής του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Θ» ο κ. Στεφανίδης δήλωσε ότι «βεβαίως πρέπει να καταργηθούν κάποιες δομές που βρίσκονται σε αδράνεια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όχι με μια έννοια γενική και αόριστη. Να αποτιμήσουμε πώς λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, ποιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Ένα χρόνο πριν μας έλεγαν πως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι περίπου 618.000, στους οποίους  περιλαμβάνονται οι κληρικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας. Άρα θέλουμε να εξορθολογήσουμε τον δημόσιο τομέα ή να πάμε σε μια λογική, μας περισσεύουν 200.000 υπάλληλοι, να τους διώξουμε. Δεν πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους δήλωσε ότι προβλέπει γι’ αυτούς ποινές ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. «Στα υπηρεσιακά συμβούλια ήταν μειοψηφία οι συνδικαλιστές. Τώρα δεν υφίστανται», κατέληξε ο κ. Στεφανίδης.

Τριάντα δύο σεμινάρια έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα στο Βόλο το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Κουτσούκος, που πρόσθεσε ότι «θα έχουμε συγκρούσεις στο μέλλον και με τις συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών και με τις απολύσεις και με την αξιολόγηση».

 

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το