Photo Gallery, Τοπικά

Μονάδα βιομάζας στη Ζαγορά

ξύλα

Στην εγκατάσταση και τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με καύσιμη ύλη τη βιομάζα προσανατολίζεται η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ και με τη λειτουργία της μονάδας θα δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο και σε πρώτη φάση η Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζει την πρόταση ως «ενδιαφέρουσα, που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης. Το κόστος της επένδυσης θα καλυφτεί κατά 50% από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), με το υπόλοιπο μισό να εξασφαλίζεται από δανεισμό.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου με την υλοποίηση της επένδυσης είναι η εξασφάλιση εσόδων με την παραγωγική διαδικασία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, πρόκειται για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, με καύσιμη ύλη τη βιομάζα.

Βάσει του πλάνου, η βιομάζα θα συγκεντρώνεται από τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, καθώς και από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και θα αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από τα υπολείμματα των αγροτικών και υλοτομικών εργασιών.

Για τη λειτουργία της μονάδας απαιτούνται σε ετήσια βάση 13.000 τόνοι βιομάζας και 50 αντίστοιχοι σε ημερήσια βάση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μονάδα θα λειτουργεί σε όλο το 24ωρο και θα κατασκευαστεί με προστιθέμενη αξία από την Ελλάδα στο ποσοστό της τάξης του 70% και κατά 30% με εισαγόμενη τεχνολογία.

Η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για άμεση διάθεση στη ΔΕΗ, καθώς και αντίστοιχη θερμική για τα θερμοκήπια της ευρύτερης περιοχής, με δυνατότητες τηλεθέρμανσης για κατοικίες και επιχειρήσεις, καθώς και για αποξηραντήρια φρούτων.

Η βιομάζα ως καύσιμη ύλη θα εξασφαλίζεται, όπως προαναφέρθηκε, από τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και από τους υλοτόμους και θα αγοράζεται από τη μονάδα στην τιμή των 50 ευρώ τον τόνο.

Από τη σε 24ωρη βάση λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με καύσιμη ύλη τη βιομάζα θα προκύψουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας και σε πρώτη φάση όπως εκτιμάται θα απασχοληθούν οκτώ άτομα, με προοπτική αύξησης των θέσεων απασχόλησης.

Όπως γίνεται γνωστό σχετικά, το συνολικό κόστος της πράσινης επένδυσης ανέρχεται στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος κατασκευής της μονάδας ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο συνυπολογίζονται και επιπλέον 10 για τη διάθεση της θερμικής ενέργειας σε θερμοκήπια που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή, σε συνολική έκταση 100 στρεμμάτων, με προοπτική κάλυψης και περισσότερων εκτάσεων, αν χρειαστεί.

Η κατασκευαστική εταιρεία θα αναλάβει την ανέγερση της μονάδας και την εκμετάλλευσή της η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη έντονο.

Στο μεταξύ, η επένδυση μπορεί να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, με το 50% του κόστους να καλύπτεται από το πρόγραμμα και το υπόλοιπο μισό με δανεισμό.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από πλευράς Δήμου και εταιρείας το σημείο, στο οποίο θα κατασκευαστεί η μονάδα. Προϋπόθεση είναι να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει σε σημείο που απέχει 500 τουλάχιστον μέτρα από κατοικημένη περιοχή.

Η πρόταση χαρακτηρίζεται από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου ως «ενδιαφέρουσα και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».

«Η επένδυση» επισημαίνει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «εντάσσεται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και από τις δραστηριότητές της δεν θα προκύπτουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη έντονο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ και η απόσβεση θα γίνει σύντομα. Η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί κατά 50% από το ΕΣΠΑ και κατά 50% με δανεισμό. Η κατασκευάστρια εταιρεία θα αναλάβει την ανέγερση της μονάδας. Τη λειτουργία θα την αναλάβουμε εμείς ως Δήμος σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές. Αν δεν προκύψει συμφωνία με ιδιώτες, θα αναλάβουμε τη λειτουργία της αυτόνομα ως Δήμος. Πρόκειται για μία επένδυση που θα αλλάξει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας. Θα εξασφαλίζονται έσοδα για το Δήμο και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για πράσινη επένδυση με νέα τεχνολογία. Ενημερωθήκαμε σχετικά, χωρίς να δεσμευτούμε για κάτι. Πρέπει να εξασφαλίσουμε έσοδα ως Δήμος με την παραγωγική διαδικασία. Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη» καταλήγει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το