Οικονομία, Πολιτική

Μισό δισ. λιγότερα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Στις συμπληγάδες της υποχρηματοδότησης βρίσκεται η αγορά

Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας προκαλεί στην αγορά η στενότητα στη χορήγηση δανείων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, η  καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης από τις εμπορικές τράπεζες προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 468 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο “σταλιά-σταλιά” η κάνουλα φαίνεται πως ανοίγει αφού τον Σεπτέμβριο του 2011 η αρνητική καθαρή ροή ήταν υπερδιπλάσια και έφτανε στα 1.059 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα το Σεπτέμβριο του 2012 ήταν επίσης λιγότερο αρνητικός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2012: -4,5%, Αύγουστος 2012: -4,8%).

Αρνητική κατά 312 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Σεπτέμβριο του 2012 (Σεπτέμβριος 2011: αρνητική καθαρή ροή 367 εκατ. ευρώ), με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της χρηματοδότησης να διατηρείται αμετάβλητος στο -4,2%.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Σεπτέμβριο του 2012, ήταν αρνητική κατά 158 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2011: αρνητική καθαρή ροή 584 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός στο -4,9%, από -5,3% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο -4,6% , ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -10,2% το Σεπτέμβριο του 2012, από -17,0% τον Αύγουστο του 2012.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν οριακά θετική κατά 2 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2011: αρνητική καθαρή ροή 108 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός σε σχέση με το προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2012: -4,1%, Αύγουστος 2012: -4,7%).

Η ΓΣΕΒΕΕ

Μέριμνα για ασφαλισμένους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ζητάει με επιστολή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) προς τον υπουργό Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση.

«Όπως σημειώνεται στην επιστολή, ένας σημαντικός αριθμός παλαιών ασφαλισμένων, που συμπλήρωνε τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφαλιστικού βίου (35 έτη για το 2010, 36 για το 2011, 37 για το 2012, 38 για το 2013, 39 για το 2014 και 35 για το 2015), υποχρεούταν να περιμένει μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού ηλικιακού έτους, προκειμένου να θεμελιώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Συνεπώς και ως απόρροια της επαγγελματικής δυσχέρειας που επέφερε η κρίση, σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, έχοντας συμπληρώσει τον αναγκαίο ασφαλιστικό χρόνο, επέλεγε-αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την επαγγελματική του δραστηριότητα, αναμένοντας τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου, προκειμένου να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα» αναφέρει η επιστολή.

«Από τις τελευταίες, ωστόσο, συνομιλίες με την τρόικα διαρρέεται ότι μία από τις παρεμβάσεις που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης αφορά στην επιμήκυνση των ορίων συνταξιοδότησης κατά (τουλάχιστον) 2 έτη. Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω επιμήκυνση των ορίων συνταξιοδότησης είναι τουλάχιστον ανορθολογική, ειδικότερα σε μια περίοδο κατά την οποία η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% (Ιούλιος 2012, ΕΛΣΤΑΤ)» αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.

«Ωστόσο, ακόμη και στην υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί η σχετική μέριμνα για εκείνους τους ασφαλισμένους που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στην πλειονότητά τους έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, με δεδομένη τη δυσκολία επανεισόδου σε αυτήν, και αναμένουν τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Οποιαδήποτε σχετική αβλεψία θα δημιουργήσει οξύτατα κοινωνικά προβλήματα» τονίζει η επιστολή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το