Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

«Μικρό καλάθι» για τα έσοδα από τις ρυθμίσεις στα ληξιπρόθεσμα

ypourgeio-oikonomikon

Απογοητευτική είναι η πορεία των εισπράξεων από τις ρυθμίσεις, «τελευταίας ευκαιρίας» και πάγια, των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ λιγότερα έσοδα κατά περίπου 4 δισ. ευρώ αναμένουν οι εφορίες φέτος από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως προέκυψε και από δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, σε τηλεοπτικό σταθμό, αποκαλύπτουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστό και χιλιάδες επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη κι αν το επιθυμούν, δεν μπορούν να υπαχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις.

Χαμηλή ανταπόκριση στις ρυθμίσεις οφειλών

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε ο κ. Θεοχάρης, «περίπου 50.000 φορολογούμενοι έχουν προβεί σε ρύθμιση οφειλών περασμένων ετών. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι».

Το κλίμα στην αγορά είναι ήδη πολύ βαρύ και αίσθηση προκαλεί η δήλωση του κ. Θεοχάρη, ότι είναι καλύτερα να κλείσουν επιχειρήσεις που οφείλουν και δημιουργούν ελλείμματα, ξεχνώντας ίσως το ποσοστό της ανεργίας ή το ρόλο του κράτους στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, ίσως, διαφεύγει στο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ότι η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών, αλλά και το γεγονός ότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις θέτουν πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις για ένταξη σε αυτές, αποτελούν ίσως τις βασικότερες αιτίες που κάθε μήνα η πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αφού ήδη προσεγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται τον προηγούμενο μήνα να τα ξεπέρασαν.

Και, φυσικά, το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί ότι οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν τελικά να ανταποκριθούν και στα βάρη που έρχονται ως «τσουνάμι», έως το Φεβρουάριο, οπότε και θα πρέπει να πληρώσουν περί τα 8 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Θεοχάρης αναγνώρισε ότι ειδικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έρθουν σε αρκετά δύσκολη θέση, ειδικά δε όσοι παραλάβουν όλες τις ειδοποιήσεις για τον ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013). Για τους ανωτέρω άλλωστε λόγους, φέτος, οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος θα είναι, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Θεοχάρης, κατά 4 δισ. ευρώ χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, αφού από τα 7,5 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν το 2012 στα ταμεία από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, φέτος αναμένεται περί τα 3,5 δισ. ευρώ.

Δεν θα δοθεί παράταση

Μέχρι στιγμής, έχει ξεπεραστεί κατά 11% ο περυσινός αριθμός υποβολών φορολογικών δηλώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημερομηνία, ενώ δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην υποβολή και ο υπολειπόμενος αριθμός δηλώσεων εκτιμάται πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, γεγονός που κατά την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συνεπάγεται ότι δεν θα δοθεί παράταση στις υποβολές.

Σημειώματα για τα ακίνητα

Συγχρόνως, ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2012, με την αποστολή των εκκαθαριστικών σε 482.201 υπόχρεους, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν συνολικά 490 εκατ. ευρώ. Ο ΦΑΠ 2012, όπως άλλωστε και αυτός του 2011, μπορεί να εξοφληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο 2013.

Η ενημέρωση, βέβαια, με το εκκαθαριστικό έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή υποβολής του Ε9, όμως επισημαίνεται ότι για τους υπόχρεους που δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής (αντικειμενική αξία κάτω των 200.000 ευρώ ή φόρος μέχρι 27 ευρώ), δεν έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά είτε του 2011 είτε του 2012.

Πορεία στο επτάμηνο: Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου εξακολούθησε η υστέρηση εσόδων από:

– το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, κατά 273 εκατ. ευρώ ή 32,2%, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων,

– τους άμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) κατά 56 εκατ. ευρώ ή 30%, λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το