Τοπικά

Μικρή ανταπόκριση στην πρόσκληση του ΕΚΒ

Περίπου στο 50% η συμμετοχή στη χθεσινή παμβολιώτικη 24ωρη απεργία, λειψή και στη συγκέντρωση πορεία


Παραιτήθηκε ο γραμματέας Κ. Γεωργούλας , γιατί «οι συνδικαλιστές βλέπουν την πλάτη των εργαζόμενων»

Οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Βόλου για συμμετοχή στην παμβολιώτικη απεργιακή κινητοποίηση και τα ποσοστά άγγιξαν μόλις το 50%. Η μειωμένη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία δρομολόγησε τις εξελίξεις στην διοίκηση με την παραίτηση του γραμματέα κ. Κ. Γεωργούλα, που ωστόσο αναλαμβάνει πρόεδρος στη ΔΑΚΕ. Αντίστοιχα, περιορισμένη ήταν και η συμμετοχή στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, που διοργάνωσε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλατεία Πανεπιστημίου.

Η περιορισμένη συμμετοχή των εργαζομένων απογοήτευσε χθες τους συνδικαλιστές με τον κ. Γεωργούλα να υλοποιεί την δέσμευσή του και να ανακοινώνει την παραίτησή του από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Ο ίδιος θέλησε να δηλώσει ότι η παραίτηση δεν είναι απόρροια εσωκομματικών τριβών στη ΔΑΚΕ και τόνισε ότι είναι μια ένδειξη «διαμαρτυρίας» για το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η ΓΣΕΕ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν γυρίσει την πλάτη στους συνδικαλιστές. Σημείωσε ότι δεν προτείνει να αποχωρήσει η ΔΑΚΕ από τη ΓΣΕΕ, ωστόσο όταν λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της παράταξης κ. Κίτσιος δήλωσε την αμέριστη στήριξη στο πρόσωπό του και ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα θα τον διαδεχτεί στην προεδρία της παράταξης, εκείνος έσπευσε να σημειώσει ότι ο πρόεδρος είναι πολύ…επικοινωνιακός.

«Θεωρώ ότι η ΓΣΕΕ, που είναι η αιχμή του δόρατος, δεν λειτουργεί και φαίνεται ανίκανη να αντιμετωπίσει όσα ήρθαν και όσα θα έρθουν στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Εγώ θα συνεχίσω να συνδικαλίζομαι- πιστεύω με τη ΔΑΚΕ-θα συνεδριάσουμε, θα πάμε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η παραίτηση από τη θέση του γραμματέα είναι καθαρά προσωπική επιλογή» δήλωσε.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή. Γνωρίζαμε όμως ότι ήταν ρίσκο η απεργία εφόσον ήταν μόνο σε τοπικό επίπεδο. Εμείς θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ενημέρωση των εργαζομένων και θα συνεχίσουμε να τραβάμε μπροστά», ήταν η δήλωση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου κ. Θανάση Παπαδημόπουλου.

Το μπλοκ των μηχανικών και του «Ξεκινήματος» ήταν τα «πολυπληθέστερα» της συγκέντρωσης. Στην απεργιακή συγκέντρωση το ψήφισμα παρουσίασε ο κ. Γεωργούλας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία με κατεύθυνση από την 2ας Νοεμβρίου, στην οδό Ιάσονος, στη συνέχεια στην οδό Δημητριάδος και με κατάληξη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Μαγνησίας.

«Ο αγώνας δεν σταματάει εδώ και θα συνεχίσουμε με νέες κινητοποιήσεις από όποια θέση και να βρίσκεται ο καθένας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε» δήλωσε ο κ. Γεωργούλας, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου σημείωσε ότι στη Β’ βιομηχανική περιοχή τα μεγάλα εργοστάσια ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα, ωστόσο αυτό δεν συνέβη στην Α’ βιομηχανική ζώνη.

Το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου

Στο ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Βόλου αναφέρονται τα εξής και ζητούνται λύσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα του Νομού:

«Καταδικάζουμε τη λαίλαπα των νέων μέτρων εναντίον των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των κοινωνικά αδυνάτων, που εκδηλώνεται με δίχως τέλος ληστρικές επιδρομές στα εισοδήματά τους, βίαιες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αντικατάστασή τους από μεσαιωνικές επιχειρησιακές συμβάσεις,

Λέμε όχι στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, με περικοπές κοινωνικών κατακτήσεων στην Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, με άγρια φορολόγηση και με ασύδοτη ακρίβεια στην αγορά.

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση, την τρόικα και τους Βιομηχάνους ότι, κάτω από τον μανδύα της οικονομικής κρίσης επιχειρούν την άγρια καταλήστευση των εργαζομένων και την μετατροπή τους σε δούλους.

Με τον αγώνα μας θα παλεύουμε για να μην μετατραπούν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι φτωχοί σε είλωτες και σε πολίτες β’ κατηγορίας, για να γεμίσουν τα ταμεία των Τραπεζών και να αυγατίσουν τα κέρδη των Κροίσων.

Η απάντησή μας στην άπληστη, ασύδοτη και εξοντωτική τακτική των βιομηχάνων να συνθλίψουν τους εργαζόμενους, με απολύσεις, διώξεις, εκβιασμούς και πλήρη απαξίωση της Εργατικής Νομοθεσίας και στην διαλυτική κυβερνητική πρακτική, που εκδηλώνεται με την διάλυση του κοινωνικού ιστού, την κατάρρευση του Κράτους Πρόνοιας, το ξεπούλημα Δημόσιων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας στους ιδιώτες, θα είναι σκληρή και αποφασιστική.

Αρνούμαστε να δεχτούμε την προϊούσα μετατροπή της Μαγνησίας σε Νομό… ανεργίας.

Θα αγωνιστούμε για σεβασμό και διασφάλιση της Συλλογικής αυτονομίας και του πλαισίου Συλλογικών διαπραγματεύσεων και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του Ν. 1876/1990.

Σεβασμό και θωράκιση του πλαισίου Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) σε όλα τα είδη και το περιεχόμενο των συλλογικών διαφορών εργασίας.

Τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών και των Εργοδοτικών Οργανώσεων για συλλογική διαπραγμάτευση και κατάρτιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την ανατροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν.

Παύση των απολύσεων των διώξεων και διλημματικών εκβιασμών σε τοπικές Επιχειρήσεις (ΜΕΤΚΑ, ΚΟΝΤΙ, ΒΙΟΣΩΛ, ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ, ΚΑΝΑΚΗΣ, ΒΜΤ, SUPER MARKET, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ, ΟΙΚΟΔΟΜΗ. ΜΕΤΑΛΛΟ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, κλπ), που στόχο έχουν την κατατρομοκράτηση και καθυπόταξη των εργαζομένων, την βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την καταλήστευση των εισοδημάτων τους.

Πάταξη της μαύρης εργασίας

Αυστηρή τήρηση των απ’ το Νόμο προβλεπόμενων όρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

«Όχι» στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.

Να ξαναξεκινήσουν τα μεγάλα έργα που τελμάτωσαν στο Ν. Μαγνησίας (Περιφερειακός κλπ)

Ομιλία του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου με επίθεση στο ΕΚΒ και τον Τύπο

Περιορισμένη η συμμετοχή και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Με περιορισμένη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Πανεπιστημίου με ομιλητή τον κ. Ρούσσα, πρόεδρο του συνδικάτου μετάλλου.

Ακολούθησε πορεία στις οδούς Ιωλκού, Ιάσονος, Καρτάλη, Γαζή, Ιωλκού,με  επιστροφή στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Στην ομιλία του ο κ. Ρούσσας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ευθύνη που πέφτει στις πλάτες του ταξικού κινήματος μεγαλώνει κάθε μέρα. Οι μεγάλοι αγώνες, οι σκληρές συγκρούσεις με τις πολυεθνικές είναι μπροστά μας. Είναι αυτοί που θα προετοιμάσουμε και θα κάνουμε.

Σε κάθε χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, ο κάθε ένας από εμάς, η κάθε μία γίνεται διαφωτιστής και οργανωτής. Γίνεται πυρήνας ενημέρωσης και αντίστασης. Έτσι να απαντήσουμε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης – στα «μαντρόσκυλα» των καπιταλιστών που καθημερινά από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις κάνουν το άσπρο – μαύρο υπερασπιζόμενοι τα δίκαια των αφεντικών τους και το δικό τους «παντεσπάνι», χύνοντας χολή και δηλητήριο σε βάρος του κινήματός μας.

Έχουμε να κάνουμε με μια επίθεση στην εργατική τάξη που θα κλιμακωθεί και θα γενικευτεί και δεν είναι η τελευταία όπως έλεγε η ανακοίνωση του ΕΚΒ για την απεργία στις 15 Δεκέμβρη.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μαζικό, ρωμαλέο και καλά οργανωμένο κίνημα αντίστασης για: Να εμποδίσουμε το χτύπημα και τη διάλυση των κλαδικών ΣΣΕ, να εμποδίσουμε αλλαγές ωραρίων και δουλειά χωρίς ασφάλιση, να εμποδίσουμε τον αποχαρακτηρισμό των βαρέων-ανθυγιεινών επαγγελμάτων, να εμποδίσουμε τη γενικευμένη ιδιωτικοποίηση, να υπερασπιστούμε τους ανέργους και τις οικογένειές τους από τα αρπαχτικά των τραπεζών, για να μην τους κόψουν το ρεύμα, το νερό, για να έχουν περίθαλψη.

Το ΠΑΜΕ δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος που δημιούργησε το καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις του. Λέει καθαρά. Να πτωχεύσουν οι λίγοι κεφαλαιοκράτες, για να μην πτωχεύσουν οι πολλοί, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα.

Καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς, εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που φανερά και μυστικά προδίδουν τα δικαιώματά μας στους μεγαλοβιομήχανους και την κυβέρνηση. Αυτοί ακόμα και όταν εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις υπονομεύουν και την ταξική ενότητα και την πάλη μας.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και του ΕΚΒ ούτε θέλουν, ούτε και μπορούν να οργανώσουν την αντίσταση της Ε.Τ. Ήταν και παραμένουν από τα πιο ενεργά τμήματα των κομμάτων που εφάρμοσαν στο παρελθόν και εφαρμόζουν και σήμερα, αυτές τις βάρβαρες πολιτικές.

Επίθεση σε ΕΚΒ

και σε δημοσιογράφους

Ο κ. Ρούσσας επιτέθηκε στο Εργατικό Κέντρο και στον Τύπο για συκοφάντηση του ΠΑΜΕ.

Όπως είπε, οι παρατάξεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ  όχι μόνο δεν προετοίμασαν την εργατική τάξη για την επιδρομή που ερχόταν, αλλά κήρυξαν σιωπητήριο, καλλιέργησαν αυταπάτες, όταν έπρεπε ακόμα και οι πέτρες να είχαν ξεσηκωθεί.

«Είναι οι παρατάξεις και τα στελέχη τους που και στο Ε.Κ.Β. ακολούθησαν ακριβώς την ίδια τακτική, στοιχιζόμενοι με την τακτική της ΓΣΕΕ.

Τώρα λοιπόν, που και με τη δική τους βοήθεια δεν έχει απομείνει τίποτα από τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, θυμήθηκαν να ξεκινήσουν αντάρτικο. Συνεπαρμένοι μάλιστα από την αγωνιστική τους έπαρση, νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να στριμώξουν και να συκοφαντήσουν το ΠΑΜΕ, το όποιο τόλμησε  να καταθέσει πρόταση απεργιακής κινητοποίησης με διαφορετική ημερομηνία από τη δική τους, σε μια προσπάθεια πανελλαδικού συντονισμού με άλλα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.

Έτσι λοιπόν, με τη βοήθεια και ορισμένων δημοσιογράφων, προσπαθούν να κάνουν το μαύρο- άσπρο και να συκοφαντήσουν το ΠΑΜΕ. Όμως, ακόμη και τώρα, ελάχιστους μπορούν να πείσουν για τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, ότι νοιάζονται για τα προβλήματα των εργαζομένων και ότι είναι έτοιμοι να τα υπερασπιστούν, γιατί η τακτική που ακολουθούν δε διαφέρει καθόλου από αυτή που ακολούθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για το ΠΑΜΕ, για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει σημασία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, για τον επικίνδυνο ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και την ανάγκη να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από την παρουσία τους.

Σε κάθε τόπο δουλειάς να ξεκαθαρίσουν οι εργαζόμενοι τους λογαριασμούς τους με εξαγορασμένους και τσιράκια των εργοδοτών.

Να απορρίψουμε τις ύπουλες διακηρύξεις από διάφορες ομάδες, τύπου ΣΥΝ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «ούτε ΓΣΕΕ, ούτε ΠΑΜΕ». Είναι στην πράξη μαζί, όπως χθες με τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Και χθες και σήμερα πολεμούσαν το ΠΑΜΕ».

Τέλος κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες σε απεργία στις 10 Φεβρουαρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το