Photo Gallery, Τοπικά

Μια Ελβετίδα στην Αργαλαστή που παίζει… μπαγλαμά

Η Romina στη μέση της καλλιτεχνικής παρέας μαζί με τους κ.κ. Νίκο Στοκογιάννη και Γιώργο Λυμπερόπουλο
Η Romina στη μέση της καλλιτεχνικής παρέας μαζί με τους κ.κ. Νίκο Στοκογιάννη και Γιώργο Λυμπερόπουλο

Τι κάνει μια Ελβετίδα στην Αργαλαστή τη στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες αναζητούν δουλειά στη χώρα της; Είναι η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος αντικρίζοντάς την και η αμέσως επόμενη πώς αυτή η νεαρή κοπέλα γνωρίζει όχι μόνο να παίζει μπαγλαμά, αλλά και να τραγουδά σε άπταιστα ελληνικά Ζαμπέτα, Τσιτσάνη, Μητροπάνο, ακόμη και Στανίση!

Η Romina Sauter γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό της Ελβετίας. Η επαφή της με τη χώρα μας άρχισε όταν ήταν ακόμη σε πολύ μικρή ηλικία. «Ο πατέρας μου είναι φιλέλληνας. Στο σπίτι άκουγε πάντα ελληνική μουσική για το λόγο αυτό ήδη από μικρή τραγουδούσα ελληνικά τραγούδια, μου έμεναν στο μυαλό από τις τόσες φορές που τα άκουγα και ας μη γνώριζα την ελληνική γλώσσα. Επιπλέον, σχεδόν κάθε 2 χρόνια ερχόμασταν διακοπές στην Ελλάδα».

Θυμάται πως όταν τελείωσε το σχολείο και οι συμμαθητές της διάλεγαν για διακοπές κυρίως τη Ν. Αμερική και την Ισπανία, εκείνη ήταν η μόνη που επέλεγε τη χώρα μας. Τότε ήταν που αποφάσισε να έρθει πρώτη φορά μόνη της διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. «Όταν ήρθα τότε στην Ελλάδα δεν ήξερα ότι ήταν τόσο προχωρημένη η κρίση. Είδα τον κόσμο να δουλεύει πάρα πολύ. Και πολλούς να ψάχνουν για δουλειά. Αυτό μου ανέτρεψε την εικόνα ότι οι Έλληνες δεν προσπαθούν και το μόνο που σκέφτονται είναι η καλοπέρασή τους. Στην Ελβετία, στην τηλεόραση και στις εφημερίδες κάνουν πολύ κακή διαφήμιση για τους Έλληνες. Όταν επέστρεψα και συζητούσα με πολλούς για την Ελλάδα με εκνεύριζε που σας έλεγαν τεμπέληδες και τους έλεγα πως αυτό δεν ισχύει».

«Νιώθω σπίτι μου εδώ»

Ο έρωτας ήταν αυτός που έφερε τη Romina στο Πήλιο πριν 5 χρόνια, αλλά όπως λέει: «Αγάπησα αυτό τον τόπο. Νιώθω ότι το σπίτι μου είναι εδώ. Το μέρος αυτό έγινε η πατρίδα μου» αναφέρει και τονίζει έπειτα πως δεν της ήταν δύσκολο να αφήσει το σπίτι της για το όμορφο Πήλιο. «Δεν μπορώ να ζήσω στην πόλη. Δεν μου αρέσει. Ίσως γιατί και στην Ελβετία ζούσα σε χωριό. Οι ρυθμοί της ζωής είναι πιο αργοί σε σχέση με την πόλη».

Λόγω της κρίσης σχολιάζει, η ζωή είναι αρκετά δύσκολη εδώ, αλλά δεν την πτοεί. «Θέλω να μείνω εδώ. Δεν θα γύριζα με τίποτα πίσω».

Θεωρεί τους Έλληνες πιο «χαλαρούς» και περισσότερο γλεντζέδες από τους Ελβετούς. «Είστε πιο «καφενείο» από εκεί». Αλλά επίσης αναφέρει ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί μιλάμε στο κινητό τόσες ώρες, αλλά και το χάος που συμβαίνει στους δρόμους, ειδικά στο θέμα του παρκαρίσματος. Ενώ τονίζει ακόμη ότι δεν έχουμε καθόλου ακρίβεια στα ραντεβού μας. «Στην Ελβετία αν αργήσει κάποιος 5 λεπτά θα ζητεί συγνώμη συνεχώς. Στην Ελλάδα αν έχεις ραντεβού με κάποιον στις 8 πρέπει να είσαι ευχαριστημένος αν έρθει 8 και 15».

 Από το πατινάζ στον μπαγλαμά

Στην Ελβετία η Romina έκανε καλλιτεχνικό πατινάζ σε σημείο να μπορεί να διδάξει, ενώ παράλληλα σπούδαζε ψυχολογία. Και τα δύο όμως ανήκουν στο παρελθόν και τώρα οι ασχολίες και τα ενδιαφέροντά της έχουν αλλάξει. Η επαφή της με τον μπαγλαμά ήταν εντελώς τυχαία όπως εξιστορεί και η ίδια, «ήμασταν σε ένα γάμο (σημ. μαζί με τους άλλους δύο κυρίους που έχουν δημιουργήσει τώρα το γκρουπ) και τυχαία είχαν μαζί τους έναν μπαγλαμά και μου λένε πάρε να παίξεις. Εγώ δεν είχα ξαναπαίξει ποτέ και άρχισα να «γρατζουνάω», όμως έβγαινε ωραίο αποτέλεσμα».

Τονίζει σε αυτό το σημείο, ότι τα όργανα με τα οποία παίζουν τα έχει φτιάξει ο ένας εκ των δύο κυρίων του μουσικού συνόλου ο κ. Νίκος Στοκογιάννης.

Η Romina όμως, δεν ασχολείται μόνο με τον μπαγλαμά και το τραγούδι, αλλά έχει και άδεια ψαρέματος, καθώς και το δικό της κήπο όπου καλλιεργεί μόνη της ποικιλίες λαχανικών. Ενώ παράλληλα έχει μάθει να μαγειρεύει και ελληνικά φαγητά.

Πηλιορείτης από επιλογή έγινε και το τρίτο μέλος της μουσικής παρέας ο κ. Γιώργος Λυμπερόπουλος. Γεννημένος σε ένα χωριό της Δράμας και κάτοικος Θεσσαλονίκης, ήρθε τη δεκαετία του ’80 με ένα φίλο του που είχε καταγωγή από το Πήλιο. «Ώς τότε ταξίδευα περισσότερο στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. Λάτρεψα όμως αυτό τον τόπο. Έκανα σπίτι και έγινα και δημότης του Ν. Πηλίου. Ανεβαίνω στη Θεσσαλονίκη το πολύ για 2 βράδια και πραγματικά μου φαίνονται ατελείωτα. Εδώ οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί».

Τη μουσική παρέα μπορείτε να απολαύσετε στην Αργαλαστή, έως και το Πάσχα, ενώ το καλοκαίρι θα τους βρείτε σε Πάλτση, Κάλαμο και Νεοχώρι.

Η ερμηνεία της Romina στο τραγούδι της Πόλυς Πάνου «Τι σου ‘κανα και πίνεις» είναι πραγματικά υπέροχη και πάντα σε άπταιστα ελληνικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το