Photo Gallery, Τοπικά

Μηνυτήρια αναφορά της Δημοτικής Αρχής Βόλου στον Εισαγγελέα

Τη γενικότερη ποινική διερεύνηση της αναφερόμενης υπόθεσης και την ποινική αξιολόγηση των αναφερόμενων πράξεων ή παραλείψεων για την υπόθεση του σούπερ μάρκετ στη Ν. Ιωνία ζητεί ο κ. Μόσχος
Τη γενικότερη ποινική διερεύνηση της αναφερόμενης υπόθεσης και την ποινική αξιολόγηση των αναφερόμενων πράξεων ή παραλείψεων για την υπόθεση του σούπερ μάρκετ στη Ν. Ιωνία ζητεί ο κ. Μόσχος

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, σχετικά με την υπόθεση λειτουργίας σούπερ μάρκετ στη Νέα Ιωνία χωρίς την απαιτούμενη άδεια, κατέθεσε χθες ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου κ. Νίκος Μόσχος, ζητώντας την ποινική διερεύνηση των υπεύθυνων λειτουργίας του καταστήματος, αλλά και τη γενικότερη ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και την ποινική αξιολόγηση των αναφερόμενων πράξεων ή παραλείψεων κάθε εμπλεκόμενου υπηρεσιακού ή πολιτικού προσώπου, για το οποίο θα προκύψει σχετική ποινική ευθύνη.

Εάν διαπιστωθεί ότι δεν ευθύνονται πολιτικά πρόσωπα ή υπηρεσιακοί παράγοντες για την αυθαίρετη λειτουργία του σούπερ μάρκετ, οι ευθύνες θα βαρύνουν εκείνους που κατηγόρησαν πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσίες.

Σε δήλωσή του ο κ. Μόσχος τόνισε ότι «η Δημοτική Αρχή επέλεξε την οδό της δικαστικής διερεύνησης, και μάλιστα προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να διαλευκανθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης. Πεποίθησή μας είναι ότι έχει αναπτυχθεί ένα σενάριο κατηγοριών εναντίον αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, βασισμένο σε ανακριβή στοιχεία και πληροφορίες. Όπως από την αρχή της θητείας μας έχουμε διακηρύξει, παραμένουμε πιστοί στις αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς να υπολογίζουμε το οποιοδήποτε κόστος και χωρίς να διστάζουμε να θέτουμε σε έλεγχο ακόμη και τους ίδιους τους εαυτούς μας».

Το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς έχει ως εξής:

Την Τετάρτη 13.2.2013 στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας (Ε.Β.Κ.) του Δήμου Βόλου εισήχθη από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας, σαν θέμα ημερήσιας διάταξης «γνωμοδότηση επί μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων του καταστήματος Αρβανιτίδης, στην οδό Ισιδώρου – Ιασονίδου, στη Δημοτική Ενότητα της Ν. Ιωνίας», μετά από την από 4.1.2013 σχετική αίτηση της εταιρείας ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε. με την οποία κατέθεσε τη σχετική μελέτη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κατά τη συζήτηση του θέματος ο εισηγητής του θέματος, Κ. Καραγιάννης, πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος, υπάλληλος της Δ/σης Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής, ότι κατά την αυτοψία που έκανε διαπίστωσε, ότι το κατάστημα λειτουργεί, παρόλο που η αδειοδοτική διαδικασία φερόταν να είναι σε εξέλιξη. Μετά την ενημέρωση αυτή εγώ ως πρόεδρος της Επιτροπής και ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Δερβένης και μέλος της Ε.Β.Κ., επιφυλαχθήκαμε να διερευνήσουμε την εν λόγω υπόθεση.

Την 14.2.2013 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Δερβένης, μετά από έλεγχο του φακέλου της υπόθεσης με ενημέρωσε ότι ο Δήμος και συγκεκριμένα το αρμόδιο Τμήμα Εμπορίου, δεν είχε χορηγήσει την αιτούμενη από 4.7.2012  άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος, αφού εκκρεμούσε η υποβολή της απόφασης επί της Κυκλοφοριακής Μελέτης.

Την ίδια ημέρα 14.2.2013 έδωσα εντολή στο διευθυντή της διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας κ. Αιμίλιο Σουβατζή και στον υπηρεσιακό παράγοντα κ. Καραγιάννη να συντάξουν σχετικό έγγραφο και να ενημερώσουν την Αστυνομία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος και να ξεκινήσει η διαδικασία των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, κάτι το οποίο έγινε.

Σημειώνω ότι ο Δήμος Βόλου δεν έχει ελεγκτική αρμοδιότητα στα θέματα αυτά.

Παρόλες τις ως άνω ενέργειές μας, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν και έγιναν γνωστές σε όλους, με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου κ. Αριστοτέλη Δουλόπουλου, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας και τοπικής εφημερίδας, ξεκίνησε ένας γύρος έντονων δημοσιευμάτων το Σάββατο και την Κυριακή 16 και 17/2/2013.

Οι αναφορές του δημοτικού συμβούλου και της εφημερίδας έκαναν λόγο για ευθύνες της Πολεοδομίας, δηλαδή της υπηρεσίας της οποίας έχω την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας, για υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες εστιασμένες κυρίως στο πρόσωπό μου.

Στις 16.2.2013 μέσω του Γραφείου Τύπου του Δήμου Βόλου διανεμήθηκε κοινή δήλωση δική μου και του συναρμόδιου αντιδημάρχου κ. Δερβένη για την υπόθεση δίνοντας στη δημοσιότητα όλες τις σχετικές λεπτομέρειες και στοιχεία και κυρίως διευκρινίζοντας συγκεκριμένες πτυχές της υπόθεσης όσον αφορά στην αδειοδοτική διαδικασία, τη νομιμότητα, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες μπορεί να μην είχαν γίνει κατανοητές, να μην είχαν διασταυρωθεί ως πληροφορίες και γεγονότα ή να μην είχαν διερευνηθεί επαρκώς από τους καταγγέλλοντες.

Ωστόσο στις 17.2.2013 η εφημερίδα επανέρχεται στο θέμα με σχετικό δημοσίευμα εμμένοντας σε υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες.

Το ιστορικό

Στις 19.4.2011 υποβάλλεται αίτηση για χορήγηση οικοδομικής άδειας για ισόγειο κατάστημα με αποθήκη (μεταλλική κατασκευή) στην οδό Ισιδώρου και Ιασωνίδη, στη Ν. Ιωνία.

Στις 16.3.2012 χορηγείται από την Πολεοδομία η με αρ. 14/2012 Οικοδομική Άδεια, μετά από έλεγχο των κατά το νόμο απαραίτητων δικαιολογητικών.

Στις 6.4.2012 η εταιρεία προβαίνει σε εγκαίνια του νέου καταστήματος, σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, χωρίς ωστόσο η ίδια να έχει λάβει ακόμη την άδεια λειτουργίας.

Στις 21.5.2012 κοινοποιήθηκε στην Πολεοδομία το πόρισμα του ανεξάρτητου Ελεγκτή Δόμησης κ. Τριαντάφυλλου Κεφαλά ότι η αναφερόμενη οικοδομή έχει καλώς σε όλα σύμφωνα και με το νέο τρόπο έκδοσης αδειών κατά το Ν. 4030/2011.

Στις 30.7.2012 εκδόθηκε από την Πολεοδομία το με αρ. 1250/30.7.2012 Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής.

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 197/1995 Α.Δ.Σ. σε συνδυασμό και με την 494/2009 Α.Δ.Σ. του πρώην Δήμου Βόλου πριν τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστήματος, απαιτείται η προηγούμενη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας για την έγκριση κυκλοφοριακής μελέτης και απόφαση του Δ.Σ. Σημειώνω ότι η απόφαση αυτή έχει ισχύ για τα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Βόλου, αφού ο πρώην Δήμος Ν. Ιωνίας δεν είχε αντίστοιχη κανονιστική απόφαση και ούτε υπάρχει επικαιροποίηση της απόφασης αυτής με επέκταση της ισχύος της στον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου.

Για τη χορήγηση οικοδομικής αδείας δεν απαιτείται η προηγούμενη προσκόμιση της Έγκρισης Κυκλοφοριακής Μελέτης, σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία  διότι είναι εντός σχεδίου πόλεως. Επιπροσθέτως, δεν υφίστατο σχετική κανονιστική απόφαση για την περιοχή της Ν. Ιωνίας.

Η προηγούμενη γνωμοδότηση της Ε.Β.Κ. απαιτείται μόνο για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Καταστήματος

Στις 27.3.2012 με την με αρ. 423/27.3.2012 αίτησή της η εταιρεία ζητεί προέγκριση για ίδρυση λειτουργίας καταστήματος. Η Δ/ση Πολεοδομίας με το υπ’ αρ. 423/28.3.2012 έγγραφο χορηγεί τη βεβαίωση χρήσεων γης.

Με την με αρ. 11/28.3.2012 απόφασή του το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Ν. Ιωνίας αποφάσισε την προέγκριση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

Στις 4.7.2012 η εταιρεία απευθύνεται στο Τμήμα Εμπορίου του Δήμου Βόλου και ζητεί τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και η οικοδομική άδεια. Την ίδια ημέρα ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Δ/ση Υγείας.

Το Τμήμα Εμπορίου γνωστοποιεί στην εταιρεία ότι απαιτείται η προηγούμενη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας για την έγκριση κυκλοφοριακής μελέτης.

Στις 4.1.2013 η εταιρεία υποβάλει σχετικό αίτημα στη Δ/ση Βιώσιμης Κινητικότητας, η οποία και το εισάγει για συζήτηση.

Αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων είναι μόνο τα αστυνομικά όργανα.

Συνεπώς, έως σήμερα οι Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου ουδεμία άδεια ή άλλη έγκριση έχουν χορηγήσει για τη λειτουργία του συγκεκριμένου μάρκετ.

Επειδή σύμφωνα όπως προκύπτει από το αρχείο της υπηρεσίας, ουδεμία καταγγελία ή αναφορά έχει κατατεθεί για την παράνομη λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Επειδή κανένας έλεγχος δεν είχε γνωστοποιηθεί στις υπηρεσίες του Δήμου για παράνομη λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα.

Επειδή η επιχείρηση έκανε εγκαίνια του καταστήματος στις 6.4.2012, μετά τη χορήγηση της οικοδομικής αδείας στις 16.3.2012, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει προηγουμένως άδεια λειτουργίας.

Επειδή όσον με αφορά προσωπικά στις 17.5.2012 με το υπ’ αρ. 2244/17.5.2012 έγγραφό μου είχα ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν αυτεπάγγελτα σε εκτεταμένους ελέγχους όλων των μεγάλων καταστημάτων (πολυκαταστήματα, υπεραγορές, super market) για τα οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια την τελευταία 5ετία, προκειμένου να ελεγχθεί και να ταυτιστεί η πραγματική κατάσταση των κτισμάτων με τα στοιχεία της άδειας για το καθένα από αυτά. Ιδιαιτέρως δε να ελεγχθούν οι θέσεις σταθμεύσεις, ο αριθμός, η δέσμευση και η θέση αυτών, ζητώντας ο έλεγχος να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 40 ημερών. Μάλιστα για το αναφερόμενο θέμα είχε εκδοθεί και το από 5.7.2012 Δελτίο Τύπου από το Γραφείο Τύπου του Δήμου.

Επειδή από πλευράς της εταιρείας φέρεται να υφίσταται παραβίαση του αρ. 80 του Ν. 3463/2006 και του αρ. 8 και 10 Α.Ν. 2520/40 «περί υγειονομικού κανονισμού» αρ. 4 και 17 της υπ’ αρ. Υιγ/ΓΠ/οικ96967/12 Υγειονομικής Διάταξης και αρ. 11 Ν. 2307/1995.

Για τους λόγους αυτούς και με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μου:

Ζητώ την ποινική διερεύνηση των υπεύθυνων λειτουργίας του αναφερόμενου καταστήματος για τις ως άνω περιγραφόμενες πράξεις.

Ζητώ τη γενικότερη ποινική διερεύνηση της αναφερόμενης υπόθεσης και την ποινική αξιολόγηση των αναφερομένων πράξεων ή παραλείψεων κάθε εμπλεκόμενου υπηρεσιακού ή πολιτικού προσώπου για το οποίο θα προκύψει σχετική ποινική ευθύνη.

Επερώτηση Ζέττας Μακρή

Η κ. Ζέττα Μακρή ζητεί με επερώτησή της ενημέρωση για το σούπερ μάρκετ και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Έχουμε στη διάθεσή μας, μετά από αίτηση του συμβούλου της δημοτικής μας ομάδας  κ. Α. Δουλόπουλου  στην διεύθυνση  της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, έγγραφο που επιβεβαιώνει ότι δεν έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος  για το συγκεκριμένο μάρκετ και ότι δεν έχει εγκριθεί η μελέτη κυκλοφοριακών  επιπτώσεων από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας,  που αποτελεί και προαπαιτούμενο δικαιολογητικό για την έγκριση λειτουργίας του.

Κατόπιν τούτων:

– Επιθυμούμε η Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει για ποιους λόγους η Διεύθυνση Πολεοδομίας δεν προέβη στον απαιτούμενο έλεγχο, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο μάρκετ να λειτουργεί για αρκετούς μήνες με παράνομο τρόπο; Θα θέλαμε, επίσης, να μας ενημερώσετε ποιες είναι οι ενέργειές σας για την απόδοση υπηρεσιακών και πολιτικών ευθυνών για το ζήτημα αυτό, που δημιουργεί ανησυχία στον επαγγελματικό κόσμο του Δήμου μας, ενώ ενισχύει και την εντύπωση ότι λειτουργείτε με δύο μέτρα και δύο σταθμά, προστατεύοντας τις μεγάλες αλυσίδες που φιλοξενεί η πόλη μας και κυνηγώντας τους μικροεπαγγελματίες».

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το