Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Με 3,9 Ρίχτερ «κουνήθηκε» ο Βόλος

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή χθες το πρωί στο Βόλο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή χθες το πρωί στο Βόλο, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των πολιτών. Ωστόσο από το σεισμολόγο κ. Κ. Παπαζάχο επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για το σεισμό, ενώ παρόμοιου μεγέθους είναι συνηθισμένοι στην Ελλάδα.

Ανησυχία στους βολιώτες προκάλεσε η σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες στις 9.33 το πρωί και το επίκεντρό της βρισκόταν, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βόλου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Φυτόκου (Κλήμα). Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 9.49’ το πρωί, σημειώθηκαν συνολικά στον ελλαδικό χώρο 15 σεισμοί μικρού μεγέθους, κάτω των 4 Ρίχτερ.

Πάντως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Σεισμών έδωσε την ένταση του σεισμού στο 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση είχε διάρκεια και ήταν αισθητή, καθώς, σύμφωνα με το σεισμολόγο του Ινστιτούτου Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Παπαζάχο, ήταν επιφανειακή και πολύ κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Το σύνολο των επιφανειακών σεισμών του ελληνικού χώρου έχουν βάθη μέχρι 15 χιλιόμετρα, ενώ, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι επιφανειακοί σεισμοί είναι περισσότερο καταστρεπτικοί σε σύγκριση με τους σεισμούς, που συμβαίνουν σε μεγάλα βάθη.

Πάντως ο κ. Παπαζάχος τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως σεισμοί ανάλογου μεγέθους σημειώνονται συχνά στον ελλαδικό χώρο. Ακόμη δήλωσε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν είχε το ίδιο επίκεντρο με αυτόν του 1955, όπως ανέφεραν ορισμένοι, καθώς εκείνος που ήταν πολύ καταστροφικός στη Μαγνησία, είχε επίκεντρο νοτιότερα του Βόλου.

Η δόνηση προκάλεσε τη διακοπή των μαθημάτων σε όλα σχεδόν τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος και οι μαθητές εξήλθαν των αιθουσών διδασκαλίας. Μάλιστα στα περισσότερα σχολεία εφαρμόστηκαν τα σχέδια εκκένωσης. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων με άδεια και των προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άφησαν τους μαθητές στα προαύλια των σχολείων για μία ώρα περίπου μετά την εκδήλωση της δόνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Αυγούστου είχε σημειωθεί και άλλη σεισμική δόνηση που είχε γίνει αισθητή στο Βόλο, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο

στον υποθαλάσσιο χώρο των Βορείων Σποράδων. Το επίκεντρο εκείνης της δόνησης, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ήταν 65 χιλιόμετρα ανατολικά του Βόλου, 164 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σκιάθου και 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αλοννήσου. Κι εκείνος ο σεισμός ήταν επιφανειακός.

Όπως είναι γνωστό, τα σεισμικά ρήγματα που βρίσκονται ή διέρχονται από περιοχές του νομού Μαγνησίας είναι τρία, σύμφωνα με το σεισμικό χάρτη που έχει συντάξει η ερευνητική ομάδα του ομότιμου καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ κ. Βασ. Παπαζάχου.

Πρόκειται για ρήγματα μεταξύ 159 συνολικά στον ελληνικό χώρο, που έχουν καταγραφεί και τα οποία έχουν δώσει σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ τα τελευταία 2.500 χρόνια.

Τα τρία σεισμικά ρήγματα βρίσκονται στη Ν. Αγχίαλο, είναι μήκους 30 χιλιομέτρων και έχει δώσει μέχρι σήμερα τρεις σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου, μήκους 24 χιλιομέτρων, που έχει δώσει μέχρι σήμερα δύο σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ και στη θαλάσσια περιοχή Πιπέρι Β. Σποράδων, μήκους 30 χιλιομέτρων, που έχει δώσει μέχρι σήμερα ένα σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ.

Τα σεισμικά ρήγματα κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες, στα ανάστροφα, στα κανονικά και στα οριζόντιας μετατόπισης, ανάλογα με την κίνηση των σεισμικών πλακών. Και τα τρία είδη σεισμικών ρηγμάτων μπορούν να δώσουν καταστροφικό σεισμό, ανάλογα με το μέγεθός του, την περιοχή όπου αυτός εκδηλώνεται και το εστιακό του βάθος.

Με βάση το σεισμικό χάρτη που έχει τεθεί σε ισχύ με νόμο από το 2003 (ΦΕΚ 1154, 12-8-2003) η χερσαία Μαγνησία και το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου κατατάσσονται στις περιοχές μεσαίας σεισμικής επικινδυνότητας (ζώνη ΙΙ), με σεισμική επιτάχυνση εδάφους 0,24, όταν η ζώνη Ι έχει σεισμική επιτάχυνση 0,16 και η ΙΙΙ 0,36.

Ο χάρτης συντάχθηκε με βάση τη συχνότητα γένεσης των σεισμών, το γεωλογικό τους υπόβαθρο, αλλά και τα μεγέθη σεισμών που έχουν σημειωθεί στην κάθε περιοχή.

Στην ίδια ζώνη έχουν ενταχθεί και τα νησιά των Β. Σποράδων. Στον προηγούμενο χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας οι Β. Σποράδες ανήκαν στη ζώνη ΙΙ, ωστόσο η επιτάχυνση εδάφους ήταν 0,16 και όχι 0,24 όπως ισχύει με το νέο χάρτη.

Ο μελετητής οποιουδήποτε οικοδομικού έργου είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τους συγκεκριμένους σεισμικούς συντελεστές.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Δε saltarismed!» με τη Χαρά Τσιώλη στην «Εξωραϊστική»

  Μετά τις επιτυχημένες sold out παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα και Στουτγκάρδη, η famous…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Για τις 20 Ιανουαρίου 2025 αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον Β. Μάγγο

Για τις 20 Ιανουαρίου 2025 αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον Β. Μάγγο. Από…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Ετοιμάζεται για «μάχη» ο Βόλος στο αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ

Βόλος και ΠΑΟΚ ανοίγουν αύριο Σάββατο στις 5 το απόγευμα την αυλαία της 5ης αγωνιστικής…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Κοπάδι αγριογούρουνων στη Ν. Αγχίαλο – Εφιστάται η προσοχή των οδηγών ιδίως τις νυκτερινές ώρες

  Πολυάριθμο κοπάδι αγριογούρουνων έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή “Αλωνάκι”…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 20/9

COSMOTE SPORT 2 21.45 Βερόνα-Κάλιαρι -Ζ- (Καμπιονάτο) COSMOTE SPORT 3 18.50 Αλ Αχλί-Νταμάκ -Ζ- (Πρωτάθλημα…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Ξενάγηση Γερμανών τουριστικών πρακτόρων στο Ανατολικό Πήλιο στα πλαίσια του 1ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τουρισμού

Με πολλή χαρά υποδέχθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου την ομάδα των…

20 Σεπτεμβρίου 2024