Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Με τρεις πορείες τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά

 

Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου και αναφορές στον Κ. Κόγια
Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου και αναφορές στον Κ. Κόγια

Με τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στο Βόλο. Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΒ και πρωτοβάθμια σωματεία στην πλ. Ελευθερίας, η δεύτερη από το ΠΑΜΕ στην πλ. Πανεπιστημίου και η τρίτη από διάφορες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην πλ. Ελευθερίας.

Αρκετός ήταν ο κόσμος, που συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΕΚΒ και πρωτοβάθμια σωματεία στην πλ. Ελευθερίας.

Κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση ήταν η Σμαράγδα Λιάτσικου, μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνη της Δομής Ισότητας του ΕΚΒ και μέλος του Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας. Η κ. Λιάτσικου, μέσω της ομιλίας της, ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να δείξουν στην κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να σκύψουν το κεφάλι και να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, τονίζοντας ότι, η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί στη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων είναι η αλληλεγγύη, οργάνωση και αντίσταση και η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

Από πλευράς του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, ο Λεων. Αναστασίου, έκανε λόγο για ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες θύματα, το τελευταίο από τα οποία ήταν ο συνδικαλιστής και κοινωνικός αγωνιστής Κώστας Κόγιας. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και να απαιτηθεί μια διαφορετική πολιτική που να διασφαλίζει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αγωνιστούν για την αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και την κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με το πανό της Κίνησης Ελπίδας Πολιτών, να προηγείται των στεφάνων. Το πανό και μαύρες σημαίες κρατούσαν μέλη της κίνησης πολιτών στη μνήμη του Κώστα Κόγια. Επιπλέον, στο χώρο συγκέντρωσης στην πλ. Ελευθερίας υπήρχε βιβλίο συλλυπητηρίων. Η πορεία κατέληξε στο μνημείο που βρίσκεται στο Ταχυδρομείο, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ κάποια στιγμή την ώρα που κατέθετε στεφάνι ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Φ. Λαμπρινίδης, ακούστηκαν κάποιες μεμονωμένες αποδοκιμασίες.

Μεγάλη σε όγκο η πορεία του ΠΑΜΕ

Μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου και στη συνέχεια πορεία και κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Η ομιλία έγινε από το μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ κ. Μιχάλη Τσιώνα που αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ταξικού κινήματος, απαλλαγμένο από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα στηρίζεται στην κοινωνική συμμαχία που θα παλεύει για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής – εργατικής οικογένειας, κίνημα που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το κεντρικό πρόβλημα – ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι. ‘Η εμείς ή τα μονοπώλια! ‘Η με το κεφάλαιο ή με το λαό! Ανάπτυξη για το λαό ή για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Ο Μιχ. Τσιώνας επισήμανε ότι οι θυσίες και οι «κοινωνικοί διάλογοι» κατά την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν οδήγησαν σε «χρυσά κουτάλια» και αυτό πρέπει να αποτελέσει πείρα σήμερα για τους εργαζόμενους για να μην επαναληφθεί, ενώ κάλεσε σε συσπείρωση όλους για να δυναμώσει ο αγώνας.

«Από το βήμα της σημερινής μας συγκέντρωσης, είπε, εκφράζουμε την ταξική μας αλληλεγγύη, στους εργαζόμενους μετανάστες από το Μπαγκλαντές, που δέχτηκαν τη δολοφονική επίθεση των καπιταλιστών φραουλάδων στη Μανωλάδα.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτή η δολοφονική επίθεση δεν είναι μεμονωμένο γεγονός που πέρασε και πάει. Οι πυροβολισμοί που έπεσαν και το αίμα που χύθηκε είναι σήμα κινδύνου για την εργατική τάξη, είναι σήμα που δεν σηκώνει καμία υποτίμηση. Οι εργοδότες με την οργανωμένη βία που ασκούν ενάντια στους εργάτες με τους διάφορους μηχανισμούς που έχουν στη διάθεσή τους, έχουν στήσει γύρω μας πολλές Μανωλάδες. Και θα γίνουν πολύ περισσότερες αν υπάρξει η παραμικρή ανοχή από τη μεριά μας. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει σαφές απ’ όλη την εργατική τάξη το μήνυμα από τη Μανωλάδα της Ηλείας. Καμιά ανοχή στις «Μανωλάδες». Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα κίνημα ταξικό, καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της, μαζικό, οργανωμένο στον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Κίνημα απαλλαγμένο από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία, που δεν θα παλεύει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής – εργατικής οικογένειας, κίνημα που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το κεντρικό πρόβλημα – ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι».

Μετά το τέλος της ομιλίας, έγινε πορεία προς την οδό Δημητριάδος – Αγ. Νικολάου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ στη συνέχεια οι πολλές εκατοντάδες συγκεντρωμένοι του ΠΑΜΕ, κατευθύνθηκαν ξανά στην πλατεία Ελευθερίας όπου και διαλύθηκαν, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Και τρίτη ανεξάρτητη πορεία

Λίγο πάνω από 100 μέλη του Εργατικού Επαναστατικού Κινήματος, ανεξάρτητων φορέων και της κατάληψης Ματσάγγου, έκαναν συγκέντρωση, την Πρωτομαγιά, στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους του Βόλου, ενώ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε μικρή απόσταση πιο πίσω.

Οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος – Αγ. Νικολάου, όπου παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρόικας και της κυβέρνησης και υπέρ του λαού, ενώ για λίγη ώρα έκλεισαν την κυκλοφορία στην οδό Δημητριάδος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το