Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Με το δεξί οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές

 

Βατό το θέμα στη Νεοελληνική Γλώσσα στην πρώτη ημέρα των εξετάσεων
Βατό το θέμα στη Νεοελληνική Γλώσσα στην πρώτη ημέρα των εξετάσεων

Βατό και κατανοητό χαρακτήρισαν οι υποψήφιοι το θέμα που διαγωνίστηκαν χθες στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, πρώτη ημέρα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν για τις συνέπειες που δημιουργούνται από την έλλειψη σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τους τρόπους για να αλλάξει η κατάσταση αυτή. Το κείμενο που επιλέχθηκε ήταν απόσπασμα από βιβλίο του πανεπιστημιακού κ. Γιώργος Γραμματικάκη με τίτλο «Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής». Από τη Μαγνησία διαγωνίστηκαν 1.363 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ οι εξετάσεις κύλησαν χωρίς προβλήματα.

Τα θέματα εστάλησαν στα εξεταστικά κέντρα γύρω στις 8 το πρωί. Ακολούθησε η αναπαραγωγή των θεμάτων και λίγο πριν τις 9 το πρωί οι υποψήφιοι άρχισαν να γράφουν.

Το πρώτο μάθημα, στην πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, ήταν η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Μετά από δύο περίπου ώρες οι υποψήφιοι άρχισαν να εξέρχονται από το εξεταστικό κέντρο.

Στον αύλειο χώρο τα χαμόγελα και η ικανοποίηση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά.

Μετά την αγωνία των τελευταίων δεκαπέντε ημερών για το αν θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, τουλάχιστον η έναρξη επιφύλασσε βατά θέματα για τους υποψήφιους.

Το υπουργείο Παιδείας επέλεξε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γραμματικάκη για να παραθέσουν τις απόψεις τους οι υποψήφιοι.

Στο ένα ερώτημα που αξιολογείται το άριστα με δέκα μονάδες σε σύνολο 100, οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αναπτύξουν σε μια παράγραφο το θέμα της αποξένωσης και του διαδικτύου. Επίσης στο ερώτημα που αντιστοιχεί σε 40 μονάδες, οι υποψήφιοι καλούνταν να γράψουν ουσιαστικά για τις συνέπειες που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον η έλλειψη σεβασμού από πλευράς ανθρώπου και τρόπους αντιμετώπισης.

Οι υποψήφιοι εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι με τα βατά θέματα, καθώς η Νεοελληνική Γλώσσα είναι απρόβλεπτη, ως προς τα θέματα που επιλέγονται, πόσο περισσότερο που βαθμολογούνται.

Ο υποψήφιος Ναπολέων Μαραϊδώνης σημείωσε πως τα θέματα ήταν βατά και δεν νομίζω να δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα. Όλοι οι υποψήφιοι αντεπεξήλθαν. Εξάλλου το θέμα του φυσικού περιβάλλοντος είναι προσιτό για ανάπτυξη, ενώ υπήρχε η προετοιμασία στο σχολείο, αλλά και στο φροντιστήριο. Και οι άλλες άσκησης που τέθηκαν, ήταν αντιμετωπίσιμες και δεν υπήρχε κάποια δυσκολία.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Φίλιππος Παϊπάης εκτίμησε πως λόγω των βατών θεμάτων οι περισσότεροι υποψήφιοι θα μπορέσουν να γράψουν καλά, αν και στη Νεοελληνική Γλώσσα υπάρχει και η υποκειμενική βαθμολόγηση. Βέβαια τα θέματα ήταν σαφή και γι’ αυτό οι υποψήφιοι είναι ικανοποιημένοι.

Πάντως οι υποψήφιοι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι και για το γεγονός ότι δεν έγιναν απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, αν και πίστευαν ότι τελικά αυτό δεν θα συνέβαινε, ακόμη και αν δεν προέκυπτε η επιστράτευση των καθηγητών.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας επισημάνθηκε πως οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν ομαλά, χωρίς προβλήματα. Συνολικά εξετάστηκαν 1.363 υποψήφιοι από τα Γενικά και τα Επαγγελματικά Λύκεια που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Οι απόντες ανήλθαν στους 34.

Τη Δευτέρα οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στο δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας που είναι τα Μαθηματικά, η Βιολογία, η Φυσική και η Ιστορία. οι περισσότεροι υποψήφιοι βέβαια επιλέγουν τα Μαθηματικά και τη Βιολογία.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το