Photo Gallery, Τοπικά

Με στικάκι η κατάθεση δικογράφων

 

Μετά από ένα χρόνο το σύστημα θα μπορεί να λειτουργήσει στο Βόλο
Μετά από ένα χρόνο το σύστημα θα μπορεί να λειτουργήσει στο Βόλο

Η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων αρχίζει σταδιακά να παίρνει «σάρκα και οστά» στην Ελλάδα. Υπάρχει πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας και επεκτείνεται στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Σύλλογος του Πειραιά και στη συνέχεια το ΣτΕ. Την υλοποίηση του προγράμματος στο Βόλο, όπως και σε άλλες πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, στηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Δημ. Παρλίτσης είναι ο υπεύθυνος προγραμματιστής, ο οποίος ενημέρωσε χθες τους δικηγόρους του Βόλου για τη διαδικασία και κυρίως την ταυτοποίηση της ηλεκτρονικής υπογραφής που απαιτείται για κάθε δικηγόρο.

Στο Βόλο, όπως προχωρεί το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βολιώτη, θα υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του μετά από ένα περίπου χρόνο.

Ο κ. Παρλίτσης εξήγησε στους δικηγόρους τη διαδικασία και παρέθεσε τα πρώτα στοιχεία του προγράμματος. Όπως είπε το πρώτο υλοποιείται αυτό το διάστημα στην Αθήνα, από τον τοπικό Σύλλογο. Περίπου 250 δικηγόροι της Αθήνας, οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα μπορούν να καταθέτουν τα δικόγραφά τους ηλεκτρονικά, χωρίς να μετακινούνται, να κολλάνε χαρτόσημα, εύκολα, οργανωμένα και με εγκυρότητα.

«Το ενιαίο περιβάλλον, μόλις ολοκληρωθεί το σύστημα, θα δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε δικηγόρο, ανά τη χώρα και σε οποιοδήποτε δικαστήριο να καταθέτει τα δικόγραφά του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποκτήσουν οι δικηγόροι ηλεκτρονικές υπογραφές. Και στην απόκτηση των ηλεκτρονικών υπογραφών θα παίξουν καθοριστικό ρόλο οι Δικηγορικοί Σύλλογοι» είπε. «Σκοπός είναι να ενημερώσουμε τους δικηγόρους για την απόκτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής, γιατί πολλοί δικηγόροι τη φοβούνται την ηλεκτρονική υπογραφή» σημείωσε.

Το βασικό στοιχείο είναι πως με την ολοκλήρωση του συστήματος ο δικηγόρος που θα έχει ακολουθήσει τις οδηγίες για την απόκτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής θα μπορεί με 22,5 ευρώ να αποκτά το στικάκι που θα του δίνει την επίσημη σφραγίδα για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων. Με το ποσό αυτό η ηλεκτρονική υπογραφή θα δίνεται στον δικαιούχο για πέντε χρόνια.

Μέσα στη χρονιά θα ολοκληρωθεί το σύστημα στη Θεσσαλονίκη και στο ΣτΕ.

«Οι Βολιώτες δικηγόροι θα μπορούν να καταθέσουν άμεσα ηλεκτρονικά δικόγραφα στα Πρωτοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και στη συνέχεια στο ΣτΕ» διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι απαιτείται υποδομή και στα Πρωτοδικεία της χώρας ώστε να μπορέσει να «τρέξει» γρηγορότερα.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχουν δύο προγράμματα ΕΣΠΑ (το ένα βρίσκεται σε διαβούλευση και το άλλο στο στάδιο σύνταξης τεχνικού δελτίου) που προβλέπουν ενιαία μηχανοργάνωση όλων των δικαστηρίων της χώρας – ποινικών και πολιτικών – αρχίζοντας με τα δικαστήρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας. Στην επόμενη φάση θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου είναι πρωτοπόρος και δεν πρέπει να μας φοβίζει το άκουσμα της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και της ηλεκτρονικής υπογραφής» ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου κ. Βολιώτης προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο «δικηγόρος γλιτώνει το χασομέρι». «Όσο το αναβάλλουμε αυτό, τόσο αποβαίνει σε βάρος μας. Εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω. Το μέλλον είναι η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη. Ήδη έχουμε προωθήσει την κατάσταση των μελών του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη για να μας εντάξει στο σύστημα της ηλεκτρονικής υπογραφής ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το δυνατόν γρηγορότερα. Η ηλεκτρονική υπογραφή στην ουσία ταυτοποιεί και διασφαλίζει τη μοναδικότητα του δικηγόρου» είπε ο κ. Βολιώτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το