Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Με πολλά κενά εκπαιδευτικών θα χτυπήσει το σχολικό κουδούνι στη Μαγνησία

Νέα καθυστέρηση στις τοποθετήσεις διευθυντών σχολείων – Σε απεργίες οδεύουν δάσκαλοι και καθηγητές

 

 

 

Πολλές δεκάδες αναμένεται να είναι τα κενά εκπαιδευτικών, που θα προκύψουν στα σχολεία του Νομού Μαγνησίας από την ερχόμενη σχολική χρονιά, λόγω των ελάχιστων διορισμών που αναμένονται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και της μεγάλης μείωσης στους διορισμούς αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων, ενώ νέα καθυστέρηση υπήρξε στις τοποθετήσεις των διευθυντών σχολικών μονάδων.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Με πολλά κενά εκπαιδευτικών θα χτυπήσει φέτος το σχολικό κουδούνι, κάτι που αναγνωρίζει πλέον και το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, όταν κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη εκπαιδευτική χρονιά, ίσως την πιο δύσκολη μεταπολιτευτικά.

Σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών τα κενά στα σχολεία θα αγγίξουν τα 20.000, που αυτόματα σημαίνει μεγάλη υποβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.

Η κύρια αιτία είναι η μεγάλη μείωση στον αριθμό των μόνιμων διορισμών, που σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες από 2.800 που ήταν πέρσι, φέτος θα ανέλθουν στους 600, εκ των οποίων οι 200 θα είναι μάλλον για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και οι 400 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Απόστολος Μούσιος «το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να εξοικονομήσει θέσεις από τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τις καταργήσεις των ολοήμερων σχολείων, αλλά ουσιαστικά πάλι πολλά κενά θα υπάρχουν, γιατί οι μόνιμοι διορισμοί θα είναι ελάχιστοι. Παράλληλα θα πρέπει να υπολογιστούν πανελλαδικά και οι 11.000 συνταξιοδοτήσεις. Πώς θα καλυφθούν όλα αυτά τα κενά; Και, επειδή θα γίνουν λίγοι διορισμοί, πιθανότατα δεν θα έχουμε και πολλές αποσπάσεις. Στο Νομό Μαγνησίας λόγω και της μείωσης των διορισμών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αναμένεται να έχουμε πολλά κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς και να χαθούν πολλές διδακτικές ώρες. Ετησίως κάθε χρόνο δεχόμαστε ως Νομός 200 άτομα επιπλέον προσωπικό από αποσπάσεις και διορισμούς αναπληρωτών, για να καλύψουν κενά από συνταξιοδοτήσεις, άδειες. Για φέτος ίσως το υπουργείο να εξοικονόμησε από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις ολοήμερων για το Νομό, 50 θέσεις. Τα υπόλοιπα κενά από αποσπάσεις, συνταξιοδοτήσεις, άδειες, πώς θα καλυφθούν;».

Ίδια εικόνα περιγράφεται και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Μαγνησίας, όπου αναμένονται επίσης πολλά κενά σε διάφορες ειδικότητες καθηγητών.

Και στο ζήτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα υπάρξει φέτος από το υπουργείο Παιδείας μεγάλο «ψαλίδι». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα ξεπεράσουν τους 7.500 οι προσλήψεις, όταν πέρσι άγγιξαν τους 16.000.

Εκτός όμως από τα κενά εκπαιδευτικών, αναδεικνύεται και το ζήτημα των σχολικών βιβλίων.

Όπως τόνισε ο κ. Μούσιος, μετά την κατάργηση του Οργανισμού Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο θέμα των σχολικών εγχειριδίων. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εκτύπωση των βιβλίων, που για το 2011 ανέρχονται στα 45.000.000.

Άλλες χρονιές τέτοια περίοδο στις αποθήκες είχαν σταλεί τα μισά σχεδόν σχολικά βιβλία.

 

Αλαλούμ

Αλαλούμ επικρατεί και στο θέμα των τοποθετήσεων των διευθυντών σχολείων. Το πρόβλημα που υπήρξε εξαρχής με τη μη τοποθέτηση των νέων σχολικών συμβούλων, περιέπλεξε τις διαδικασίες και για την επιλογή των νέων διευθυντών.

Ενώ οι διευθύνεις εκπαίδευσης έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, εδώ και δέκα περίπου ημέρες, το υπουργείο Παιδείας μέσα από απανωτές και, αλληλοαναιρούμενες ορισμένες φορές εγκυκλίους, έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ενδεικτικά χθες από το υπουργείο Παιδείας εστάλη εγκύκλιος, που αναφέρει πως, όσοι υποψήφιοι διευθυντές είναι ταυτόχρονα υποψήφιοι και για θέσεις σχολικών συμβούλων και δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις προτίμησης, μπορούν να τις υποβάλλουν μέχρι την Τετάρτη 10/8/2011 και ώρα 15.00.

Όπως τονίζεται από εκπαιδευτικούς παράγοντες, οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς μετά θα πρέπει να τοποθετηθούν οι υποδιευθυντές σχολείων, αλλά και οι προϊστάμενοι ολιγοθέσιων σχολείων.

Σημειώνεται πως φέτος οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από Νομό σε Νομό θα γίνουν προς το τέλος Αυγούστου. Όσο για τους διορισμούς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αυτοί ίσως να γίνουν και μετά την έναρξη των σχολείων.

Εξάλλου ακόμη δεν έχει σταλεί η εγκύκλιος, για να κάνουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί τις αιτήσεις τους για τους μόνιμους διορισμούς, όταν πέρσι, είχαν κατατεθεί ένα μήνα πριν.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο που διαμορφώνεται, οι Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ εκτιμά πως ο δρόμος του αγώνα είναι ο μοναδικός στην παρούσα συγκυρία. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα βρει τον εκπαιδευτικό κόσμο σε απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού και εργατικού κινήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες οργανωτικές κινήσεις, που θα εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα στη σύνθεση των δυνάμεων, που θα σταθούν απέναντι στις αντιδραστικές, αντεργατικές πολιτικές».

 

Οι συνταξιοδοτήσεις

Μέχρι τις 10 Αυγούστου είναι η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν την αίτηση για τη συνταξιοδότησή τους. Όπως τόνισε ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 45 αιτήσεις. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα αγγίξουμε τον περσινό αριθμό, των 100 και πλέον αιτήσεων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νέκρα…

«Νέκρα» επικρατεί στο «Βολωνάκι» και μόνο μία γάτα έμεινε να «σουλατσάρει» στην «πιάτσα» των Βολιωτών.…

3 Ιουλίου 2024

ΔΕΥΑΜΒ

Ουρά είχε σχηματιστεί το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ όπου γίνονται οι πληρωμές. Στις 12…

3 Ιουλίου 2024

Επίσκεψη της Γεωργίας Μποντού-Τοκαλή στην Πομόριε, πόλη αδελφοποιημένη με τη Νέα Αγχίαλο

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου Γεωργία Μποντού-Τοκαλή πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στην Πομόριε της…

3 Ιουλίου 2024

Απάντηση Δήμου Βόλου στον Νίκο Παπαπέτρο “Ως Δημοτική Αρχή αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την τελική της απόφαση”

Ο Δήμος Βόλου, σε ανακοίνωση απάντηση στον Νίκο Παπαπέτρο αναφέρει: Αναφορικά με το νέο παραλήρημα…

3 Ιουλίου 2024

Ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η Ελληνική λέξη «κωλοτούμπα» έχει καθιερωθεί πλέον στο…

3 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση «μνήμης» για τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας – Πολιτιστικό διήμερο με ημερίδα και συναυλία

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας…

3 Ιουλίου 2024