Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Με ξυστές κάρτες, η ελεγχόμενη στάθμευση

 Από αύριο στο Δήμο Βόλου
Από αύριο στο Δήμο Βόλου

Ξεκίνησε χθες η διακίνηση των ξυστών καρτών ωριαίας στάθμευση στον κεντρικό ιστό του Δήμου Βόλου και στις περιοχές όπου λειτουργεί το Δημοτικό Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης. Από αύριο Πέμπτη οι οδηγοί μπορούν να προμηθεύονται τις κάρτες από τα περίπτερα και τα καταστήματα ειδών περιπτέρου, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εκτός από τις κάρτες, θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και τα υπάρχοντα παρκόμετρα έκδοσης εισιτηρίων στάθμευσης.

Οι ιδιοκτήτες περιπτέρων οι οποίοι επιθυμούν να πωλούν κάρτες στάθμευσης μπορούν να απευθύνονται στο Ταμείο του Δήμου Βόλου ή στη ΔΟΥ. Το ποσοστό των κερδών για τους περιπτεριούχους έχει καθοριστεί στο 12%, έπειτα από συμφωνία του αντιδημάρχου Ηλ.Ξηριακιά με τον αποβιώσαντα Πρόεδρο του Συλλόγου Κ.Κόγια που επικυρώθηκε στη συνέχεια με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνεργασία αυτή επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του κ.Ξηρακιά με τον νέο Πρόεδρο του Συλλόγου Βασ. Τόπα και τον Αντιπρόεδρο Ν.Αλτιντζόγλου. Σύμφωνα, πάντως με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι ξυστές κάρτες ωριαίας στάθμευσης, μπορούν να πωλούνται και από οποιοδήποτε άλλο κατάστημα, στην περιοχή της ελεγχόμενης στάθμευσης, που θα ενδιαφερθεί να διακινήσει τις κάρτες.

«Τέλος χρόνου» για τα μηχανήματα

Η χρήση των καρτών στάθμευσης κρίθηκε αναγκαία λόγω της παλαιότητας των σημερινών παρκομέτρων και των συνεχών ζημιών που παρουσιάζουν. Τα παρκόμετρα είναι πλέον παρωχημένης τεχνολογίας και προβληματικά στην χρήση τους, κυρίως λόγω παντελούς έλλειψης ανταλλακτικών. Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει περισσότερο από πέντε χρόνια που έχει σταματήσει την παραγωγή ανταλλακτικών για τα συγκεκριμένου τύπου παρκόμετρα, με συνέπεια για τα απαραίτητα ανταλλακτικά να χρησιμοποιούνται εξαρτήματα από τα αποσυρθέντα παρκόμετρα. Τώρα όμως και αυτό το stock έχει περιοριστεί σημαντικά και για ορισμένα ανταλλακτικά υπάρχει παντελής έλλειψη.

Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Δη.Σ.Ε.Σ.) λειτουργεί στο κέντρο της πόλης του Βόλου από το 1994. Αρχικά συμπεριλάμβανε 57 παρκόμετρα τα οποία σταδιακά και λόγω των πεζοδρομήσεων στην παραλία και στο κέντρο της πόλης μειώθηκαν και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους έχει περιοριστεί στα 36 παρκόμετρα. Αντίστοιχα οι θέσεις στάθμευσης του Δη.Σ.Ε.Σ. από 1637  θέσεις που ήταν αρχικά, τώρα έχουν μειωθεί στις 748.

Υπενθυμίζεται ότι για τη χρήση των ξυστών καρτών έχει ψηφιστεί σχετική κανονιστική απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, έπειτα από πρωτοβουλία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ν.Μόσχου. Η τιμή πώλησης της κάρτας θα είναι όσο και το εισιτήριο του παρκόμετρου (50 λεπτά η ώρα ) και η συνολική διάρκεια παραμονής κάθε αυτοκινήτου εντός του Δη.Σ.Ε.Σ. θα είναι δύο  ώρες.

Οι προπληρωμένες κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης πωλούνται σε καταστήματα και περίπτερα με το ειδικό σήμα: « ΕΔΩ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ».

Για την ενεργοποίηση της κάρτας ο οδηγός θα ξύνει στην επιφάνεια της κάρτας τα κατάλληλα στοιχεία που θα δείχνουν τη χρονική στιγμή έναρξης της στάθμευσης (ημερομηνία, ώρα, έτος). Η κάρτα πρέπει να τοποθετείται σε εμφανή θέση στο μπροστινό εσωτερικό μέρος του αυτοκινήτου, ώστε να είναι ορατό από τους αρμόδιους δημοτικούς αστυνόμους.

Το χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου ο οδηγός θα μπορεί να σταθμεύσει το όχημά του σε θέση ελεγχόμενης στάθμευσης και να απομακρυνθεί και να προμηθευτεί την κάρτα είναι τα πρώτα 10 λεπτά, τα οποία θα είναι δωρεάν (με αναμμένα τα «αλαρμ» του αυτοκινήτου). Η μέγιστη διάρκεια στάθμευσης κατά τις ώρες λειτουργίας του ΣΕΣ είναι 2 ώρες.

Ελάχιστο κόστος στάθμευσης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην ελάχιστη διάρκεια χρέωσης (δηλαδή 0,50 ευρώ τη μία ώρα), ενώ απαγορεύεται η ανανέωση του 2ωρου χρόνου στάθμευσης με νέα κάρτα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το