Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Με κάλυψη 60% των θέσεων αρχίζει το παζάρι της Αισωνίας

Οργανωμένα συμφέροντα αντέδρασαν στους κανόνες για τη διεξαγωγή του παζαριού

Οργανωμένες ομάδες «επαγγελματιών», που αναπτύσσουν δραστηριότητα σε παζάρια τα οποία πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, πίεζαν το Δήμο Βόλου να οργανώσει το παζάρι της Αισωνίας με τους όρους που οι ίδιοι απαιτούσαν, ενώ με κάθε τρόπο ασκούσαν πιέσεις ώστε να μην καταθέσουν ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες. Χωρίς άδειες άρχισαν να αναπτύσσουν παράγκες μέσα στο χώρο, για να ξηλωθούν υπό την απειλή αστυνομικής παρέμβασης την ίδια ημέρα και χθες σε συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Νατάσσα Οικονόμου δήλωσε πως ο πρώην Δήμος Αισωνίας οργάνωνε το παζάρι χωρίς παραστατικά, ενώ προσλάμβανε για τη διεξαγωγή του 80 άτομα, χωρίς κανείς να γνωρίζει κάτω από ποιο καθεστώς πληρώνονταν για τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, το παζάρι της Αισωνίας είναι το μοναδικό που διοργανώνεται σε όλη τη χώρα, τη φετινή χρονιά, κάτω από διαδικασίες διαφάνειας, με τον δήμο να γίνεται αποδέκτης σοβαρών αντιδράσεων, ενστάσεων και διαμαρτυριών από εκείνους που επιθυμούν να διοργανωθεί η εμποροπανήγυρη με όρους που συνέφεραν τους ίδιους.

Οι θέσεις στο παζάρι έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 60% καθώς φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες δεν κατέθεσαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μέχρι τη Δευτέρα νόμιμα χαρτιά και δικαιολογητικά για να καταλάβει θέσεις και να συμμετέχει στην εμποροπανήγυρη πουλώντας προϊόντα, είχε καταθέσει μόνο ένας Αφρικανός.

Οι Έλληνες, μέσα από οργανωμένες ομάδες, πίεζαν για να μην κατατεθούν δικαιολογητικά και υπαναχώρησαν μόνο όταν ο Δήμος έδειξε αποφασισμένος να ακυρώσει – εκ των πραγμάτων – το παζάρι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε αυτό.

«Δεν θα δεχόμασταν νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος» δήλωσε η αντιδήμαρχος και αναφέρθηκε στο τοπίο κάτω από το οποίο ο πρώην Δήμος διοργάνωνε το παζάρι, χωρίς όρους και κανόνες. Σημείωσε πως οι αντιδράσεις των επαγγελματιών, όταν ο Δήμος επέμενε στην κατάθεση φορολογικής ενημερότητας, ήταν τρομακτικές και σημείωσε πως αναζήτησε παραστατικά από τις προηγούμενες διοργανώσεις, υπό την εποπτεία του πρώην Δήμου Αισωνίας, αλλά δεν βρήκε.

Το παζάρι ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Αυγούστου στην περιοχή Κάκαβος, το οποίο θα λειτουργήσει βάσει συγκεκριμένων κανόνων που διασφαλίζουν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Η έναρξη του παζαριού θα γίνει στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ενώ η αυλαία θα πέσει την επόμενη Δευτέρα 13 Αυγούστου.

Η αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών κ. Ν. Οικονόμου, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της παρούσας Δημοτικής Αρχής να επεξεργαστεί και να φέρει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κανονιστική Απόφαση για τη λειτουργία του παζαριού, τονίζοντας ότι προηγήθηκε πολύμηνη και σοβαρή προσπάθεια η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

«Τέθηκαν οι βάσεις για ένα παζάρι σύγχρονο, που θα λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες και όρους, ένα παζάρι το οποίο κάθε χρόνο θα βελτιώνεται και θα εξελίσσεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι, παρά τις αντιδράσεις, οι ενδιαφερόμενοι συμμορφώθηκαν τελικά με τους όρους που προβλέπονται από την Κανονιστική.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, κατά τη διαδικασία υλοποίησης της Κανονιστικής Απόφασης, προέκυψαν σοβαρές δυσκολίες κι έγινε τεράστια προσπάθεια προκειμένου να «σπάσουν» συνήθειες και νοοτροπίες του παρελθόντος. «Δεχθήκαμε πάρα πολλές αντιδράσεις, παράπονα και ενοχλήσεις, αλλά διαμηνύσαμε ότι από φέτος το παζάρι του Δήμου Βόλου θα γίνεται βάσει συγκεκριμένων κανόνων, με απαράβατο όρο για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, να καταθέτουν νόμιμα και πλήρη δικαιολογητικά και ιδιαίτερα φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα».

Η κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να ανοίξει το παζάρι στον εμπορικό κόσμο της πόλης, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι «όταν οι έμποροι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, πληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους κανονικά, δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να διαιωνίζονται νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος».

Σημειώνεται ότι η κάλυψη του χώρου ξεπερνάει μέχρι στιγμής το 60%, ενώ δόθηκε παράταση μίας ημέρας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, έτσι ώστε αύριο το μεσημέρι, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, να εγκριθεί η τελική κατάσταση των συμμετεχόντων.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αύριο θα κατατεθεί το επίδομα των 1.000 και 700 ευρώ στις πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες

Αύριο, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθεί το οικονομικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες,…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δημόσιο: Χρωστάει 3,2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες – Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «ανηφορίζουν»

Το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στερώντας πολύτιμη ρευστότητα σε περίοδο υψηλού…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσκόπηση: Κατρακυλά στην 5η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προβάδισμα Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά στην…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατρός – «χασάπης» στη Βρετανία: Έκανε περιτομές χωρίς άδεια και με σκουριασμένα εργαλεία

Ένας πρώην γιατρός από τη Βρετανία κατηγορείται πως χρησιμοποίησε ένα σκουριασμένο ιατρικό εργαλείο για να…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Οδηγός ταξί έκοβε αποδείξεις με εικονικό ΑΦΜ – Απέκρυψε πάνω από 79.000 ευρώ

Στη σύλληψη ενός 49χρονου οδηγού ταξί που εξέδιδε φορολογικές αποδείξεις με εικονικό ΑΦΜ, προχώρησαν αστυνομικοί…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Λάρισα: Εισαγγελική έρευνα για το λευκό ποινικό μητρώο της 78χρονης ιδιοκτήτριας λούνα παρκ

Σε εξέλιξη είναι η εισαγγελική έρευνα που διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, σχετικά με την…

19 Σεπτεμβρίου 2024