Photo Gallery, Τοπικά

Με δύο γιατρούς έμεινε η ΩΡΛ στο Νοσοκομείο

Στην ΩΡΛ έχουν απομείνει πλέον δύο γιατροί, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις για την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και να κάνουν εφημερίες και να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα περιστατικά

Η αδυναμία πρόσληψης επικουρικών γιατρών προκαλεί προβλήματα στις μικρές χειρουργικές κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου, όπως η Ουρολογική, η ΩΡΛ, η Οφθαλμιατρική, οι οποίες δεν διαθέτουν το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό.

Για παράδειγμα στην ΩΡΛ έχουν απομείνει πλέον δύο γιατροί, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις για την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και να κάνουν εφημερίες και να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα περιστατικά. Μάλιστα τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν μετατεθεί για το Σεπτέμβριο, αφού αυτή τη στιγμή επείγει η κάλυψη των έκτακτων περιστατικών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Δημήτρης Βαλαγιάννης τόνισε πως λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού οι τρεις μικρές χειρουργικές κλινικές, η ΩΡΛ, η Οφθαλμολογική και η Ουρολογική δίνουν ελλειμματικά προγράμματα εφημεριών. Στην Οφθαλμολογική Κλινική και στην Ουρολογική εργάζονται από τρεις γιατροί. Στην Οφθαλμολογική εργάζεται και ο μοναδικός επικουρικός γιατρός που προσλήφθηκε το τελευταίο διάστημα.

Πιο άσχημη είναι η κατάσταση στην ΩΡΛ. Ο κ. Βαλαγιάννης, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του εδώ και χρόνια στη συγκεκριμένη Κλινική, τονίζει πως μετά από μία συνταξιοδότηση, μία μετακίνηση γιατρού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και μία λήξη της θητείας του επικουρικού γιατρού, στην ΩΡΛ εργάζονται πλέον μόνο δύο μόνιμοι γιατροί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καλύπτονται με εφημερίες μόνο οι μισές ημέρες του μήνα. Μάλιστα οι εφημερίες έχουν σταματήσει να είναι ενεργείς και είναι είτε μικτές είτε ετοιμότητας.

Ακόμη πρόσθεσε πως όταν η Κλινική δεν εφημερεύει, οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στη Λάρισα. Εξάλλου τα περιστατικά δεν σταματούν να υπάρχουν, ενώ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ο κόσμος επιδιώκει τη δωρεάν περίθαλψη.

Παράλληλα λόγω της έλλειψης προσωπικού στην ΩΡΛ δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση προγραμματισμένων χειρουργείων, τα οποία μετατίθενται για μετά το Σεπτέμβριο με την ελπίδα να προσληφθεί κάποιο επικουρικό προσωπικό.

Όπως τόνισε ο κ. Βαλαγιάννης, εκτελούνται κυρίως έκτακτα περιστατικά. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού μπορεί να προέλθει από την ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό από τη στιγμή άλλωστε που δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους περίπου δέκα γιατροί στο Νοσοκομείο έχουν συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2012, ενώ αναμένονται και άλλες συνταξιοδοτήσεις.

Από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου τονίστηκε πως στο υπουργείο Υγείας έχει κατατεθεί εδώ και καιρό αίτημα για την πρόσληψη δεκαπέντε περίπου επικουρικών γιατρών ανά ειδικότητα, ωστόσο εγκρίθηκε μόνο ένας. Και αυτό μολονότι το Νοσοκομείο έχει την οικονομική επάρκεια να καλύπτει τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών.

Στο μεταξύ ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι πως ακόμη δεν έχουν πάρει από το Ταμείο τους τα χρήματα που είχαν πληρώσει για την προμήθεια φαρμάκων, την περίοδο που οι φαρμακοποιοί είχαν προχωρήσει σε κινητοποίηση στο πλαίσιο της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων. Οι ασφαλισμένοι ήλπιζαν ότι θα λάμβαναν τα χρήματα σύντομα, μάταια όμως.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το