Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μετωπική σύγκρουση για τις Κυριακές

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση προχωρούν οι έμποροι, με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, για λειτουργία της αγοράς όλες τις Κυριακές του έτους
Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση προχωρούν οι έμποροι, με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, για λειτουργία της αγοράς όλες τις Κυριακές του έτους

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση προχωρούν οι έμποροι, με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, για λειτουργία της αγοράς όλες τις Κυριακές του έτους. Τόσο οι έμποροι, όσο και οι επαγγελματοβιοτέχνες αντιδρούν στην προοπτική να λειτουργούν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ευνοήσει τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και τις «αλυσίδες», βάζοντας λουκέτο σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

Το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει στην Αθήνα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), όπου θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τους τρόπους αντίδρασης στις κυβερνητικές προθέσεις.

Οι έμποροι του Βόλου δεν αρνούνται να λειτουργούν τα καταστήματά τους ορισμένες Κυριακές του έτους, όχι όμως τις 52 που θέλει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η πρόταση του υπουργείου ξεπερνά και αυτή της τρόικας, που πρότεινε το άνοιγμα των καταστημάτων 10 Κυριακές.

Οι έμποροι αντιπροτείνουν μέχρι επτά Κυριακές, όπως αυτές πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μία πριν το Πάσχα και άλλες τέσσερις στις εκπτώσεις.

Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, αφορά στα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, ωστόσο δεν θα είναι υποχρεωτική.

Αρχικά το υπουργείο είχε προτείνει τη λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές, παρά τις αντιδράσεις των εμπόρων και συγκεκριμένα τις δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μία στην περίοδο των εκπτώσεων του Ιανουαρίου, μία στην περίοδο των εκπτώσεων του Μαΐου, μία πριν το Πάσχα, μία στις εκπτώσεις του Ιουλίου και μία στις εκπτώσεις του Νοεμβρίου (οι εκπτώσεις Μαΐου και Νοεμβρίου είναι δεκαήμερες και προτείνονται πρώτη φορά).

Στην αρχική αυτή πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης ίσως υπήρχε σύγκλιση με τους εμπόρους, ωστόσο με την τελευταία για 52 Κυριακές το έτος υπάρχει πλήρης διαφωνία. Για τα μεγάλα καταστήματα το υπουργείο προτείνει να ανοίγουν επτά Κυριακές το έτος, όπως ήταν η αρχική και για τα μικρότερα.

«Τελικά φαίνεται πως δεν θέλουν τους μικρούς εμπόρους. Είμαστε αρνητικοί. Η τρόικα θέλει δέκα Κυριακές, χωρίς να εξαιρεί τα πολυκαταστήματα άνω των 250 τετραγωνικών. Με τη νέα πρόταση του υπουργείου θα προσφύγουν δικαστικά και οι μεγάλοι, θα δικαιωθούν και μετά θα ανοίγουν τα «μολ» και τα εκπτωτικά χωριά» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κ. Τσέλιος. «Υπάρχουν και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, όπως επίπλων και ηλεκτρικών, με πάνω από 250 τ.μ. Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν λείπουν οι ώρες από την αγορά, αλλά τα χρήματα. Είμαστε 300 ημέρες το χρόνο ανοιχτά. Το συζητάμε για δυο-τρεις Κυριακές, αλλά όχι 52. Για την ανάπτυξη τα προβλήματα είναι η υπέρογκη φορολογία, τα χαράτσια και οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων. Δηλαδή εμείς δεν θέλουμε δουλειά; Έγινε έρευνα στους καταναλωτές; Αν δηλαδή ανοίξουμε τις Κυριακές, θα αυξηθεί η κατανάλωση και ο τζίρος των καταστημάτων; Αν ένα κατάστημα κάνει τζίρο 100.000 ευρώ σήμερα το χρόνο και με λειτουργία 365 ημέρες κάνει τον ίδιο τζίρο, το κατάστημα θα κλείσει» προσθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.

«Χρόνο βρίσκει ο καταναλωτής, χρήματα δεν έχει. Να ανοίγουμε κάποιες Κυριακές στοχευμένα, ναι, όχι όμως όλες τις Κυριακές του έτους. Να ανοίγουμε πριν τα Χριστούγεννα, πριν την Πρωτοχρονιά και πριν το Πάσχα» σημειώνει ο έμπορος ειδών ένδυσης κ. Αλ. Τέντης.

Σύμφωνα με έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιανουάριος 2013), οι έμποροι σε συντριπτικά ποσοστά 85% αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σε υπόμνημα εξάλλου, που επέδωσε χθες αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, στο βουλευτή της ΝΔ κ. Μιχ. Παπαδόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκε, εν όψει του προσυνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος σήμερα στη Λάρισα, ζητείται μεταξύ άλλων για το ωράριο «να δοθεί η δυνατότητα στους Εμπορικούς Συλλόγους να διαμορφώνουν το τοπικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και να το κατοχυρώνουν με απόφαση της Περιφέρειας, η οποία να ισχύει για όλα τα καταστήματα της περιοχής τους. Να μην υπάρξει καμία μεταβολή του υφιστάμενου καθεστώτος της Κυριακής – αργίας.  Να τηρηθεί ο νόμος που προβλέπει λειτουργία καταστημάτων, μία μόνο Κυριακή στο τέλος του έτους. Να οριστεί ως καταληκτική ώρα του ωραρίου του Σαββάτου η 6η απογευματινή για κάθε κατάστημα. Να ισχύει το τοπικό ωράριο για τα καταστήματα που λειτουργούν εντός πολυχώρων αναψυχής – άθλησης κ.λπ.».

«Τις Κυριακές αν ανοίγουμε, θα ανοίγουμε μετά τις 10 το πρωί, για να μην υπάρχουν προβλήματα και με την Εκκλησία. Δεν θα ήμουν αρνητικός για πέντε-επτά Κυριακές το έτος, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά με τις 52 που θέλει το υπουργείο. Νομίζω ότι η κάθε πόλη θα πρέπει να ρυθμίζει το ωράριό της. Η Αθήνα για παράδειγμα, που έχει τουριστική κίνηση χειμώνα-καλοκαίρι, μπορεί να ανοίγει Κυριακές. Εμείς να ανοίγουμε το χειμώνα ή το καλοκαίρι που όλοι φεύγουν για μπάνιο» δηλώνει το μέλος της διοίκησης του ΕΣΒ, έμπορος ειδών ένδυσης κ. Απ. Νάσιος.

 

Υπόμνημα στη ΝΔ

Στο υπόμνημα προς τη ΝΔ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «το εμπόριο στον ελλαδικό χώρο από το 2008 έως σήμερα διανύει περίοδο ραγδαίας ύφεσης, καθώς η πτώση του τζίρου σημειώνεται καθοδική έως 60%. Βάσει στατιστικών ερευνών, αν η ύφεση συνεχίσει σε αυτά τα ποσοστά, δυστυχώς το 1/3 των τοπικών καταστημάτων θα αναγκαστεί να κλείσει. Το εμπόριο πλήττεται καθημερινά από μείζονα προβλήματα, τα οποία παρά τις επισημάνσεις μας ως Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και μέσω της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων παραμένουν άλυτα».

Μεταξύ άλλων οι έμποροι ζητούν «να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις, να επικαιροποιηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν ορθολογικά οι εκπιπτόμενες δαπάνες των επιχειρήσεων, να δοθεί η δυνατότητα αυτοδίκαιου συμψηφισμού πιστωτικών και χρεωστικών ποσών ανεξαρτήτως φορολογικού αντικειμένου, να μειωθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στο 18%, στα είδη πρώτης ανάγκης το ΦΠΑ να μειωθεί στο 13%, για όσους οφείλουν στον ΟΑΕΕ και αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, να έχουν τη δυνατότητα να γίνει η αποπληρωμή όταν συνταξιοδοτηθούν, παρακρατώντας μέρος της σύνταξής τους, να αφαιρεθεί το ποσό που αφορά στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη για το διάστημα που ο επιχειρηματίας δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του και ως εκ τούτου δεν του παρέχονταν οι καλύψεις αυτές (στον ίδιο και στα προστατευόμενα μέλη), να ενταχθούν πλήρως στα επενδυτικά και αναπτυξιακά κίνητρα οι εμπορικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης και ύψους επένδυσης, να επιδοτηθεί το επιτόκιο για επενδυτικά δάνεια με κριτήριο τη διατήρηση ή και την αύξηση της απασχόλησης, να προχωρήσει άμεσα πανελλαδική απογραφή, καταγραφή και έλεγχος όλων των αδειών υπαιθρίου εμπορίου, να καθορίζονται αυστηρά και περιοριστικά τα διατιθέμενα είδη, ανά μορφή υπαιθρίου εμπορίου, να τηρείται υποχρεωτικά ταμειακή μηχανή από κάθε μικροπωλητή, να γίνει υποχρεωτική διά νόμου, η έκδοση τιμολογίων από τους αγρότες – προμηθευτές υπαιθρίων μικροπωλητών, να απαγορεύεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου εγγύς των οργανωμένων καταστημάτων που διαθέτουν ομοειδή είδη, ακόμη και όταν πρόκειται για προϊόντα γης και θάλασσας και στα κινέζικα καταστήματα έλεγχοι εντατικοί, καθώς στους χώρους αυτούς υπάρχει ανασφάλιστη εργασία και έντονη φοροδιαφυγή, φαινόμενα που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το