Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Μετωπική για τους ιδιώτες

Μεταξύ Σαμαρά – Βενιζέλου με αφορμή το θέμα του χρέους


Δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ μετά τη συνάντησή του

με τη Χίλαρι Κλίντον και απάντηση του υπουργού Οικονομικών

 

ΑΘΗΝΑ 18.-

Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκαλεί η προειδοποίηση του Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τη Χίλαρι Κλίντον, στην οποία εξέθεσε τις θέσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η λύση που θα δοθεί δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει συμμετοχή ιδιωτών, προειδοποιώντας ότι η επιλεκτική χρεοκοπία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Όπως ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία -όπως είπε- θα κάνει την ΕΚΤ να κλείσει τη στρόφιγγα προς τις ελληνικές τράπεζες και θα προκαλέσει πρόσθετο πρόβλημα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, θα ακολουθηθεί από αναδιάρθρωση χρέους και “θα επιτείνει την ύφεση από πάρα πολλές πλευρές”.

Αφού επανέλαβε τη θέση του υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: “Χρειαζόμαστε ρευστότητα, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη. Χρειαζόμαστε άμεση επενδυτική ενίσχυση από την Ευρώπη για να ξεκινήσει η ανάκαμψη και βελτίωση των δανειακών όρων, χωρίς να μεσολαβήσει επιλεκτική χρεοκοπία, που θα απειλήσει όλα τα άλλα. Ο κ. Τρισέ, επιμένει πως όλα αυτά είναι πλέον ευθύνη των κρατών της Ένωσης, όχι των ιδιωτών. Και η λύση μπορεί να δοθεί από τα κράτη, όχι από την ανάμιξη ιδιωτών”.

Στρέφοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς την κατήγγειλε ότι “προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση” και πως ως τώρα δεν διαπραγματεύτηκε τίποτε, τονίζοντας ότι “πρέπει επιτέλους να διαπραγματευθεί δυναμικά και ουσιαστικά”.

Απαντώντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για διασπορά πανικο και για “στείρα και παλαιοκομματικά δημαγωγική στάση που δεν βοηθά τη χώρα”. Ο υπουργός Οικονομικών κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί “με απροκάλυπτο και επικίνδυνο τρόπο να πανικοβάλει τους πολίτες, οι οποίοι όντας υπεύθυνοι και σοβαροί αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη ψυχραιμία την κατάσταση γιατί αντιλαμβάνονται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και απολύτως διασφαλισμένες μέσα στο ευρωσύστημα”.

“Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών με λεπτούς και στοχευμένους χειρισμούς, ο αρχηγός της ΝΔ προσπαθεί απλώς να δημιουργήσει τεχνητές δυσκολίες. Το κάνει αυτό νομίζοντας ότι ανεβάζει τον πήχη και δυσκολεύει την κυβέρνηση. Αυτό όμως είναι και ανεύθυνο, αλλά και αφελές, γιατί η διαπραγμάτευση έχει μία εσωτερική πολιτική δυναμική που θα δώσει ούτως ή άλλως λύση στο υπαρξιακό πρόβλημα της Ευρωζώνης” τονίζει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος για μια ακόμη φορά καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια και να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

 

 

Το ΚΚΕ

 

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι η διαφωνία της ΝΔ με την επιλεκτική χρεοκοπία “δεν λέει τίποτα, από τη στιγμή που συμφωνεί με τους κυβερνητικούς στόχους” και καλεί τον λαό “να γυρίσει την πλάτη και στους δυο και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ”. Παράλληλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνει ότι “σε όποια λύση και αν καταλήξουν η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας θα την πληρώσει ο λαός με συνεχείς εκβιασμούς και βάρβαρα μέτρα” και προσθέτει: “Αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα καταργήσει το χρέος, γιατί ο λαός δεν χρωστάει του χρωστάνε”.

 

Ο ΛΑΟΣ

 

“Γιατί πρέπει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης απέναντι στην Γερμανία να εφαρμόζει ‘πολιτική Τσάμπερλεην’; Δεν έχουν διδαχθεί οι ηγέτες της Ευρώπης τίποτε από το παρελθόν;” σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

 

Ο ΣΥΝ

 

Ο ΣΥΝ σημειώνει ότι εν όψει της συνόδου κορυφής γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη η ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και οι πολιτικές λύσεις που χρειάζονται για την υπέρβασή του και τονίζει ότι “η λύση περνά μέσα από την απεμπλοκή από το μνημόνιο, την ανατροπή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των αντιλαϊκών μέτρων, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και δημόσιες επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, την εργασία, την αναδιανομή του πλούτου και το κοινωνικό κράτος”.

Η Δημοκρατική Συμμαχία

 

“Καθαρό μήνυμα στις κοινωνίες και τις αγορές” από την Ευρώπη στη σύνοδο κορυφής ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας την κυβέρνηση να αποφύγει “τα λάθη και τις επιπολαιότητες του παρελθόντος” και την αντιπολίτευση να εγκαταλείψει “έστω και στο παρά πέντε, την εθελοτυφλία και το λαϊκισμό, που την έχουν απομονώσει από την υπόλοιπη Ευρώπη”.

 

Η Δημοκρατική Αριστερά

 

Υπέρ της “θετικής αναδιάρθρωσης του χρέους” τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλούνται στην προσεχή σύνοδο κορυφής “να λάβουν αποφάσεις που θα υπηρετούν την πολιτική ενότητα της ΕΕ”, σημειώνοντας ότι “η απουσία συνολικού ευρωπαϊκού σχεδίου και στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύονται σενάρια αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος”.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στην φυλακή φυγόποινος με τρεις καταδίκες και ποινή 14 ετών

Τρεις αποφάσεις του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ευβοίας με τις οποίες είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών…

16 Ιουνίου 2024

Νόα Σναπ: Έδιωξαν τον ηθοποιό του Stranger Things από κλαμπ επειδή μέθυσε και έγινε επιθετικός

Ο Νόα Σναπ εκδιώχθηκε από ένα νυχτερινό κέντρο της Νέας Υόρκης νωρίς το πρωί του…

16 Ιουνίου 2024

Ταλούλα Γουίλις: Μίλησε για την ψυχαναγκαστική διαταραχή από την οποία πάσχει – Σκαλίζει το δέρμα της

Η Ταλούλα Γουίλις, μίας από τις κόρες του Μπρους Γουίλις, μίλησε για το πρόβλημα υγείας…

16 Ιουνίου 2024

Η δύναμη των λέξεων και πώς μάς επηρεάζουν

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΟΥΡΝΙΩΤΗ Η γλώσσα αποτελεί το μέσο επικοινωνίας του ανθρώπου, τον τρόπο της έκφρασής…

16 Ιουνίου 2024

Η Ευφυΐα της Ανθεκτικότητας: Δεξιότητες με ευφυΐα για αντιμετώπιση  προκλήσεων και προώθηση προσωπικής ανάπτυξης

      Της  Ράνιας Γάτου Ποιήτριας, Δοκιμιογράφου,  Εικαστικού   Στην εποχή μας, η ανθεκτικότητα αποτελεί μία…

16 Ιουνίου 2024

«Δεν Θα Ξεχάσουμε Ποτέ!»

Του Πασχάλη Δήμου, συμβούλου Εκπαίδευσης Δασκάλων Μαγνησίας Ειδική έκθεση φωτογραφίας με αφορμή την 50ή Μαύρη…

16 Ιουνίου 2024