Κόσμος

Μετεκλογικά σενάρια στην Ιταλία

Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο, με το αρνητικό κλίμα να αποτυπώνεται στις αγορές
Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο, με το αρνητικό κλίμα να αποτυπώνεται στις αγορές

Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία, με το αρνητικό κλίμα να αποτυπώνεται στις αγορές όπου το κόστος δανεισμού της χώρας εκτοξεύτηκε σε υψηλό τετραμήνου και την πολιτική αβεβαιότητα να δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης σ’ ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η ιταλική Βουλή αναμένεται να συγκληθεί σε σώμα στις 15 Μαρτίου, οπότε και τα πολιτικά κόμματα θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, ενώ μετά τις 20 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στην Προεδρία.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο -ο οποίος συναντά αύριο (σήμερα) στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο την Άγκελα Μέρκελ- θα ακούσει όλες τις προτάσεις για να αποφασίσει σε ποιον θα δώσει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τις εκλογές, από τη Γερμανία, ο Ναπολιτάνο δήλωσε σίγουρος πως η χώρα του θα ξεπεράσει την δύσκολη δοκιμασία. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί μόνο να περιμένει, με μεγάλο σεβασμό προς όλους, ότι οι πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο θα κάνουν τη δική τους ενδοσκόπηση για το αποτέλεσμα των εκλογών και θα το παρουσιάσουν προς διαβούλευση στην προεδρία”, είπε.

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια που κυριαρχούν στο μετεκλογικό σκηνικό:

-Μια κυβέρνηση συνασπισμού διάρκειας λίγων μηνών

-Μια κυβέρνηση μειοψηφίας που δεν απορρίπτει ο Μπερσάνι ή

-Μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Mε το βλέμμα στις θεσμικές διαδικασίες

Χθες, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι εμφανίστηκε αρνητικός για συνεργασία με τον Μπερλουσκόνι και έκανε άνοιγμα στον Μπέπε Γκρίλο.

Ο ηγέτης του κινήματος “Πέντε Αστέρια” Μπέπε Γκρίλο, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμαχίας με τα άλλα κόμματα, αν και δήλωσε ότι θα εξετάσει κάθε νόμο και κάθε μεταρρύθμιση χωριστά. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι εμφανίζεται ως αντίδοτο στο πολιτικό κατεστημένο, αλλά δεν έχει ξεκάθαρη οικονομική πρόταση.

Ο Μπερλουσκόνι από την πλευρά του εμφανίστηκε πρόθυμος για συνεργασία με τον Μπερσάνι, λέγοντας ότι μια επιστροφή στις κάλπες δεν είναι χρήσιμη. Ωστόσο, τις δηλώσεις του ανασκεύασε αργότερα ο γραμματέας του κόμματος, Αντζελίνο Αλφάνο, κατηγορώντας τον Μπερσάνι ότι δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας. “Δεν είχε -είπε- καμιά πόρτα να κλείσει, γιατί κανείς δεν του ζήτησε να την ανοίξει. Αν θέλει να συνεργαστεί με τον Γκρίλο και ο Γκρίλο θέλει να συνεργαστεί μαζί του, να δούμε που θα οδηγήσουν τη χώρα”.

Αντιδράσεις αγορών και Ευρώπης

Στο μέτωπο των αγορών, παρότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σήμερα (χθες) σταθεροποιητικά μετά και τις χθεσινές μεγάλες απώλειες, η Ιταλία βγήκε σήμερα στις αγορές για 6,5 δισ. ευρώ και πλήρωσε πολύ ακριβότερα επιτόκια.

Με τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας να έχουν πάρει την ανιούσα, προειδοποίηση λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας εξέδωσε ο οίκος Moody’s, που ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, ή αν υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η ΕΚΤ διαμηνύει ότι δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων παρά μόνον εφόσον η ενδιαφερόμενη χώρα συναινέσει σε αυστηρούς όρους, ενώ ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην πατρίδα του, είπε ότι οι προσπάθειες καταπολέμησης της κρίσης στην Ευρώπη μπορεί να έχουν μεγάλο κοινωνικό κόστος, αλλά είναι μόνος δρόμος προς μια δικαιότερη κοινωνία.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ιταλία θα βρει το δρόμο της, ενώ ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση προκύψει από δημοκρατικές διαδικασίες

Ο Β. Σόιμπλε ζήτησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σχολιάζοντας πως αποτελεί σίγουρα ένα πρόβλημα “ενα εκλογικό αποτέλεσμα κατά το οποίο δεν γνωρίζουμε επακριβώς πώς θα προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης, αφού υπάρχουν διαφορετικές πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου”.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανέφερε στην κρατική τηλεόραση πως το αποτέλεσμα είναι ένα μήνυμα πως η λιτότητα από μόνη της δεν λειτουργεί και πως χρειάζονται επενδύσεις για την ανάπτυξη.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υποψήφιου καγκελάριου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών που χαρακτήρισε κλόουν τον Μπέπε Γκρίλο και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μάλιστα, για τον πρώτο είπε ότι είναι “εξ επαγγέλματος κλόουν” και για τον δεύτερο επεσήμανε ότι πρόκειται για “κλόουν” με αυξημένη τεστοστερόνη! Αργότερα ο Πέερ Στάινμπρουκ επιχείρησε κάπως να ανασκευάσει, αλλά δεν έπεισε..

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το