Τοπικά

Μεταφορά της διακίνησης σκραπ και χύδην φορτίων

ΛΙΜΑΝΙ

Σημαντική εξέλιξη για το μέλλον του λιμανιού αποτελεί η αποδοχή του πάγιου αιτήματος του Δήμου Βόλου να μεταφερθούν από την 1η προβλήτα  στο σιλό οι οχλούσες δραστηριότητες φορτοεκφόρτωσης, όπως προκύπτει από την απάντηση του γενικού γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Αθ. Χριστόπουλου σε επιστολή του δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του γ.γ. αναφέρεται ότι: «Σχετικά με τη μεταφορά της δραστηριότητας διακίνησης scrap και χύδην φορτίων στην προβλήτα 3, προβλέπεται στο υποβληθέν Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο και βρίσκει σύμφωνη και την Επιτροπή». Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του γ.γ., όχι μόνο στο σκραπ, αλλά και σε όλα τα χύδην φορτία, μεταξύ των οποίων είναι και τα σιτηρά.

Η εξέλιξη είναι καθοριστική για το μέλλον του λιμανιού γιατί: Με τη μεταφορά αυτή θα απελευθερωθεί η 1η προβλήτα (ΣΙΛΟ) και θα αποδοθεί σε ήπιες χρήσεις, κυρίως στην ακτοπλοΐα, σε συνδυασμό με την τουριστική-πολιτιστική αξιοποίηση του χώρου του παλιού Τελωνείου, των διατηρητέων αποθηκών, της πλατείας και του μικρού τουριστικού λιμένος. Με τις παρεμβάσεις αυτές επιτυγχάνεται ταυτόχρονα σοβαρή περιβαλλοντική αναβάθμιση, πρωτίστως της πολύπαθης συνοικίας του Παλαιού Λιμεναρχείου, αλλά και συνολικά της πόλης, καθώς επίσης και αναπτυξιακή αναβάθμιση της περιοχής, αφού ενθαρρύνονται δραστηριότητες με αναπτυξιακή προοπτική. Επιπλέον, λύνεται ένα σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται στο κέντρο της πόλης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί η μαρίνα τουριστικών σκαφών μεταξύ του κεντρικής και της 1ης προβλήτας του λιμανιού και να μεταφερθεί η κρουαζιέρα στον κεντρικό Προβλήτα, αξιοποιώντας και το νέο επιβατικό σταθμό ως τέρμιναλ, για την κατασκευή του οποίου άλλωστε δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά.

Υπενθυμίζεται, ότι το θέμα είχε τεθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), στις 26 Σεπτεμβρίου 2013, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά η θέση του Δήμου Βόλου από το δήμαρχο κ. Πάνο Σκοτινιώτη και τον αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ. Δημήτρη Δερβένη, για τη μεταφορά στην 3η προβλήτα, όχι μόνο της δραστηριότητας διακίνησης σκραπ, αλλά συνολικά των χύδην φορτίων. Αμέσως μετά, ακολούθησε η επιστολή του δημάρχου στον κ. Χριστόπουλο (2.10.13), ο οποίος τελικώς απάντησε θετικά στο αίτημα  και συγκεκριμένα στις 6.11.2013.

Κατόπιν αυτού, ο Δήμος Βόλου ζητεί από ότι η διοίκηση του  ΟΛΒ να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες και έργα για να υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός και να σταματήσει τις όποιες παρεμβάσεις στον προβλήτα 1 – ΣΙΛΟ που αφορούν στη διαχείριση χύδην φορτίων και σκραπ, στην προοπτική απόδοσης της 1ης προβλήτας στις χρήσεις που προβλέπει το master plan (ακτοπλοΐα κ.λπ.).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το