Πολιτική

Μετατίθεται χρονικά ο φόρος ακινήτων

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις αναφορικά με τις απεργίες, τη φορολογία των ακινήτων, την τρομοκρατία, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (σήμερα) που έχει κύριο θέμα τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν για το θέμα των αγροτών, την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής αλλά μετέθεσαν χρονικά τις όποιες αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε εξερχόμενος του Μέγαρου Μαξίμου, πως το σχέδιο για τα ακίνητα θα πρέπει να είναι σύγχρονο και απλό.

Παράλληλα, τόνισε πως «καταλήξαμε σε ένα πακέτο μέτρων για τους αγρότες τα οποία θα ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός προκειμένου ο νέος να πάει από την πόλη στην επαρχία».

Σημείωσε δε πως συζητήσανε «για το νέο πολυετές πλαίσιο που φτάνει στο 2020. Έχει σημασία να ξεκινήσουν συμβολικά μεγάλα έργα όπως οι οδικοί άξονες».

«Ο διάλογος με τις κοινωνικές ομάδες είναι πολύ σημαντικός. Σημαντικό επίσης ότι έληξε η απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αιτία κάποιες θετικές κινήσεις συνδικαλιστών έναντι κάποιων άλλων κακών συνδικαλιστικών χειρισμών».

Ο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως συζήτησαν για το τι θα εξασφαλίσει η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και «τα αιτήματα και τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν για τους αγρότες».

Ο κ. Κουβέλης προσέθεσε πως «υπήρξε συγκεκριμένη διεκδίκηση από τη μεριά μου. Να προωθηθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για τους ανέργους, ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες».

Και συμπλήρωσε: «Ήδη έχουν αρχίσει και καταβάλλονται χρήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου αναφορικά με οφειλές του ελληνικού δημοσίου. Στην προσπάθεια μας να μπορέσει στο βαθμό που είναι δυνατόν η αναθέρμανση της αγοράς και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βεβαίως κάναμε μια γενική αναφορά στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς βέβαια να μπούμε σε λεπτομέρειες, διότι η συγκεκριμένη επιτροπή εργάζεται και ίσως την άλλη εβδομάδα να έχουμε την τελική κατάληξη».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν ελαφρύνσεις, ενώ δήλωσε πως θα έχουμε τις πρώτες αναφορές για τον φόρο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε  ότι ενημέρωσε γενικά του πολιτικούς αρχηγούς για την οικονομία, τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup της Τρίτης.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως μίλησαν για το νέο φορολογικό και τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «ό,τι παίρναμε, θα παίρνουμε», ενώ δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν επείγει το θέμα της φορολόγησης ακινήτων.

Εν τω μεταξύ την αισιοδοξία του ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα αρχίσουν να φαίνονται στα τέλη του 2013, «εάν διατηρήσουμε την εθνική και  την κοινωνική μας συνοχή» εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του κατά την  υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας σε Τεχνολογικά και Αναπτυξιακά Θέματα μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής-Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

«Θα ανακάμψουμε ως οικονομία, ως κοινωνία και ως χώρα πολύ πιο γρήγορα και πιο δυνατά από ότι πιστεύουν ορισμένοι περισσότερο ή λιγότερο φίλοι μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κύριος Παναγιωτόπουλος  τόνισε στην ομιλία του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας «έχουν μία πολύ μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα, έχουν πολύ υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και δυνατό φρόνημα. Στοιχεία, δηλαδή, που είναι ικανά να αποτρέπουν οποιονδήποτε κακό γείτονα από το να σκεφτεί και να εφαρμόσει στην πράξη το οποιοδήποτε σχέδιο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Παρόντες στην υπογραφή του μνημονίου  ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός, η βουλευτής Β΄Πειραιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κα Τζένη Βαμβακά, η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων της ΔΗΜ.ΑΡ.  κα Μαρία Ρεπούση, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Γεώργιος Κασιμάτης, εκπρόσωπος της Εκκλησίας, Δήμαρχοι και Μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το