Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μεταθανάτια περιπέτεια για 58χρονο στη Γλώσσα Σκοπέλου

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

Η μοναδική γιατρός του Κ.Υ. Σκοπέλου ζητούσε τηλεφωνικά από τους συγγενείς να πιστοποιήσουν το θάνατο, ενώ το μοναδικό γραφείο τελετών του νησιού είχε ξεμείνει από… φέρετρα

Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει πλέον τον κανόνα ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας στη Μαγνησία είναι τριτοκοσμική και οι πολίτες – ειδικά της περιφέρειας – βρίσκονται σε άμεσο και συνεχή κίνδυνο.

Η τραγική ιστορία 58χρονου άντρα, ο οποίος έχασε αιφνιδίως τη ζωή του την ώρα που κοιμόταν, αλλά και τα όσα ακολούθησαν το θάνατό του είναι ενδεικτικά – και πολύ λυπηρά – για την καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας. Η οικονομική κρίση ήρθε να κτυπήσει την ήδη ανοργάνωτη Ελλάδα και να διαλύσει ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργούσε σε κάποιους ρυθμούς, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Η περίπτωση του άτυχου 58χρονου άντρα, στη Σκόπελο, ένα τραγικό γεγονός  αποτυπώνει την κατάσταση τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της χώρας.

Ο άτυχος Χαράλαμπος Σέλινας πέθανε χθες τα ξημερώματα στον ύπνο του, στο σπίτι του στη Γλώσσα Σκοπέλου. Μέχρι πριν από δύο μήνες εργαζόταν στη ΔΕΗ του Βόλου. Τον περασμένο Ιούνιο υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης και περίμενε την έκδοση της απόφασης. Τον τελευταίο μήνα είχε μετακομίσει στη Γλώσσα Σκοπέλου, όπου και το πατρικό του σπίτι. Περνούσε το καλοκαίρι του στην ιδιαίτερη πατρίδα του και προετοίμαζε το γάμο της κόρης του. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν το βρει ο θάνατος στον ύπνο, το μελλόνυμφο ζευγάρι μετέβη στο νησί για να διευθετήσει τα διαδικαστικά για το γάμο του.

Ο 58χρονος, όπως έγινε γνωστό, δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα με την υγεία του. Μία ημέρα πριν το μοιραίο διαμαρτυρήθηκε στους οικείους του για πόνο στην πλάτη. Δεν έδωσε όμως σημασία, καθώς θεώρησε πως «είχε πιαστεί» από τη στάση του την ώρα που ζωγράφιζε… Δυστυχώς, όμως, περίπου στις 5 χθες τα ξημερώματα, ο 58χρονος άφησε την τελευταία του πνοή, στο κρεβάτι του.

Τα μέλη της οικογένειάς του προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, καθώς δεν μπορούσαν να συνειδητοποιούσουν ότι χάνουν τον άνθρωπό τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Και φυσικά δεν υπήρχε γιατρός ή κάποια άλλη παροχή υγείας σε κοντινή απόσταση.

 

Διάγνωση

εξ αποστάσεως

 Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει η μεταθανάτια περιπέτεια… Η οικογένειά του

επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Κέντρο Υγείας της Σκοπέλου ζητώντας τη μεταφορά του με ασθενοφόρο. Η μία και μοναδική γιατρός, η οποία βρισκόταν στο Κέντρο Υγείας, ανέφερε πως δεν μπορούσε να εγκαταλείψει το Κέντρο Υγείας και ζητούσε τηλεφωνικά να της εξηγήσουν τα συμπτώματα και την κατάσταση του 58χρονου. «Μας ζητήθηκε να κάνουμε διάγνωση αν ο άνθρωπος είναι νεκρός ή όχι, τηλεφωνικά» τονίζει μέλος της οικογένειας του 58χρονου. Και προσθέτει πως τελικά μετά από έντονη συζήτηση με τη γιατρό, δόθηκε εντολή σε ασθενοφόρο για την παραλαβή του. Όπως έγινε γνωστό, το επιχείρημα της γιατρού ήταν, αν ο άντρας ήταν νεκρός να μην απασχοληθεί το ασθενοφόρο και σε περίπτωση που προκύψει κάποιο άλλο περιστατικό να μην είναι διαθέσιμο. Τελικά το ασθενοφόρο έφτασε στη Γλώσσα μετά από 45 λεπτά. Μόνο με τον οδηγό του, ο οποίος με τη σειρά του έπρεπε να διαπιστώσει αν ήταν νεκρός. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γιατρό, ανέφερε πως δεν έχει σφυγμό και όλα τα συμπτώματα και εξ αποστάσεως οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο 58χρονος είναι νεκρός.

 

Ξέμειναν

από… φέρετρα

 Η οικογένεια, μέσα στον πόνο της, στη συνέχεια προσπάθησε να βρει γραφείο τελετών και να προχωρήσει στα διαδικαστικά της μεταφοράς του στο Βόλο προκειμένου να γίνει η ταφή. Στο σημείο αυτό αρχίζει μία νέα απίστευτη ταλαιπωρία. Το ένα και μοναδικό γραφείο τελετών της Σκοπέλου είχε ξεμείνει… από φέρετρο.

Ο επιχειρηματίας δεν είχε την οικονομική άνεση, όπως διαφάνηκε, να διαθέτει εμπόρευμα. Έτσι μετά από διάφορες συζητήσεις και προτάσεις, η οικογένεια του άτυχου Χαράλαμπου Σέλινα αποφάσισε να τον μεταφέρει στο Βόλο με το μικρό φορτηγάκι του γραφείου τελετών της Σκοπέλου, μέσα σε σεντόνι, καθώς δεν υπήρξε άλλη λύση. Ένα ακόμη εμπόδιο όμως συνάντησε στο λιμάνι του νησιού, όπου οι λιμενικοί δεν επέτρεπαν την επιβίβαση στο οχηματαγωγό πλοίο του νεκρού χωρίς να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις (νεκροφόρα, φέρετρο). Τελικά, μετά από παρεμβάσεις διευθετήθηκε η μεταφορά του στο Βόλο. Στο λιμάνι του Βόλου η σορός παραλήφθηκε από γραφείο τελετών που στο μεταξύ είχε ειδοποιηθεί.

Η απίστευτη και όμως αληθινή αυτή ιστορία είναι από τις πολλές της ελληνικής πραγματικότητας.

Ο Χαράλαμπος Σέλινας ήταν γνωστός στην κοινωνία του Βόλου. Είχε συνδικαλιστική δράση στη ΔΕΗ, ενώ είχε ασχοληθεί και με τα κοινά. Είχε διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιάννη Στάμου επί θητείας του κ. Γιάννη Πρίντζου, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. Ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος, καλός οικογενειάρχης και αγαπητός στους φίλους του. Ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενός κοριτσιού – της Αγγέλας – η οποία ετοίμαζε το γάμο της με το συνάδελφο στη «Θ» Βαγγέλη Καραμάνη και ενός αγοριού.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 10.30 το πρωί, από τον ιερό ναό του Αγίου Τρύφωνα Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το