Photo Gallery, Τοπικά

Μετά τις βροχές, άνοιξη…

Τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα μιλούν για λήξη του χειμώνα
Τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα μιλούν για λήξη του χειμώνα

 

Συνεχίζονται τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας, ενώ τις χθεσινές και προχθεσινές βροχές, που συνοδεύτηκαν και από αφρικανική σκόνη, θα ακολουθήσει σήμερα και αύριο ένα 48ωρο υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Από Δευτέρα το θερμόμετρο πέφτει πάλι, όχι πολύ, όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει ο φετινός χειμώνας και οι βροχές επιστρέφουν. Οι βροχές που έπεσαν μέχρι σήμερα τον τρέχοντα μήνα στο Βόλο, μετρήθηκαν στο δεύτερο μεγαλύτερο σε ύψος της 30ετίας…

Οι χθεσινές και προχθεσινές βροχές, που συνοδεύτηκαν και από αφρικανική σκόνη στη Μαγνησία, θα δώσουν σήμερα τη θέση τους σε βελτιωμένο καιρό. Το θερμόμετρο θα ανέβει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και ίσως ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα και αύριο οι καιρικές συνθήκες θα είναι ιδανικές για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, όπου το ύψος του χιονιού κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο ένα μέτρο (70 εκατοστά στη βάση και 1,35 μ. στην κορυφή), ενώ η ποιότητά του είναι καλή (μαλακό). Η θερμοκρασία στις «Αγριόλευκες» θα κυμαίνεται σήμερα από 4-7 βαθμούς και αύριο 8-9 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά ο καιρός στη Μαγνησία σήμερα θα είναι σχεδόν αίθριος, ανοιξιάτικος, οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 μέχρι 16 βαθμούς και στο Βόλο από 6-16.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος. Βαθμιαία όμως θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως προς το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 ώς 17 βαθμούς και στο Βόλο από 7 ώς 17 βαθμούς.

Τη Δευτέρα αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία σε πτώση, με τη μέγιστη τιμή της στους 13-15 βαθμούς.

Την Τρίτη αναμένονται αραιές συννεφιές, τοπικά αυξημένες και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω μικρή πτώση, με μέγιστη τιμή 12-14 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι σήμερα πάντως στο Βόλο έχει πέσει πολύ βροχή τον τρέχοντα μήνα, που φθάνει στα 95,2 χιλιοστά, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ύψος της 30ετίας, με το πρώτο να σημειώνεται πέρυσι τον ίδιο μήνα (182,2 χιλιοστά).

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης, «από την Κυριακή το μεσημέρι ένα χαμηλό, που ήδη από το πρωί θα επηρεάζει τη δυτική Θεσσαλία, θα δώσει και στους Νομούς της Λάρισας και της Μαγνησίας βροχές, που θα συνεχιστούν κατά διαστήματα μέχρι και την Τρίτη. Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα στις νοτιότερες περιοχές και τις Σποράδες. Οι θερμοκρασίες λόγω του νότιου ρεύματος θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αν και από τη Δευτέρα θα παρουσιάσουν μια μικρή υποχώρηση. Από την Τετάρτη αναμένεται βελτίωση ως προς τα φαινόμενα, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση-μέγιστες τιμές 11-12 βαθμούς-καθόσον οι άνεμοι θα ξαναγίνουν βοριάδες».

Από εκεί και μετά, η κατάσταση μπερδεύεται, καθώς το 65% των προγνωστικών μοντέλων, δείχνουν περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας από τις αρχές Μαρτίου και μετά, δίνοντας τέλος στο φετινό χειμώνα, ωστόσο ένα 35% των προγνωστικών μοντέλων, διατηρεί την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο κατεβάζει στις αρχές Μαρτίου, αρκετό κρύο ώς και ψύχος από τη βορειοανατολική Ευρώπη και τη Σιβηρία, προς την ανατολική Ευρώπη και πιθανότατα και τη χώρα μας. Η ψυχρή αυτή αέρια μάζα, σε περίπτωση που κατέβει προς την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, φαίνεται να συνοδεύεται από αρκετό κρύο και χιόνια.

Τα πιο πολλά προγνωστικά στοιχεία, προβλέπουν τέλος του χειμώνα για τη χώρα μας, με ανοιξιάτικες γενικά θερμοκρασίες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, καθώς υπάρχουν και κάποια προγνωστικά στοιχεία, που δίνουν πτώση θερμοκρασίας στις αρχές Μαρτίου.

Κάποια μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν από τις 27-28 Φεβρουαρίου ώς και τις 2-3 Μαρτίου, να σημειώνεται πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας, ωστόσο από τις 3-4 Μαρτίου και έπειτα, διαφαίνεται μία αρκετά θερμή αέρια μάζα να εισβάλει στη χώρα μας από την Αφρική, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία σε ανοιξιάτικα επίπεδα. Επίσης, υπάρχουν πολύ λίγα προγνωστικά στοιχεία, τα οποία επιμένουν να δίνουν τη θερμή αυτή μάζα από τη κεντρική Ελλάδα και νοτιότερα, κατεβάζοντας κρύο από τη βόρεια Ευρώπη ώς και τη βόρεια Ελλάδα μόνο.

Τέλος, από πλευράς φαινομένων, δεν φαίνεται προς το παρόν κάτι το ιδιαίτερο ώς και τις 2-3 Μαρτίου. Βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμα για να το κρίνουμε αυτό, καθώς τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού και τα προγνωστικά μας στοιχεία, δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα στη διάταξη που θα επικρατεί εκείνη τη χρονική στιγμή στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η διάταξη των συστημάτων θα είναι αυτή που θα παίξει ρόλο στο αν θα έχουμε τελικά φαινόμενα (βροχές, χιόνια) και για το αν ανέβει αρκετά ή όχι η θερμοκρασία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το