Τοπικά

Μεσογειακά Χωριά τέλος

Ακυρώθηκε η μεγάλη επένδυση των Αγώνων του 2013 σε Βόλο και Λάρισα


Μέχρι 26 Ιανουαρίου θα ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για τη διοργάνωση

Αναξιοποίητη θα μείνει η έκταση της πρώην Βαμβακουργίας όπου προβλεπόταν η κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού. Δημόσιες δαπάνες που θα επενδύονταν στην περιοχή ακυρώνονται όπως και η ενίσχυση εκατοντάδων επαγγελματιών και προμηθευτών που θα συμμετείχαν στην κατασκευή του έργου. Χωρίς στέγη θα μείνουν επίσης, εκατοντάδες δικαιούχοι του ΟΕΚ στους οποίους θα διανέμονταν μετά τους Αγώνες οι κατοικίες

Μεσογειακά Χωριά δεν πρόκειται να κατασκευαστούν. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν τα κυβερνητικά στελέχη στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων (ΟΕΜΑ) και τους Δημάρχους Βόλου και Λάρισας στην διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στην Αθήνα. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκαθαρίσουν από πλευράς κυβέρνησης όλα τα θέματα που αφορούν τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, με δεδομένο ότι στις 26 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η ΔΕΜΑ. «Η κυβέρνηση πείστηκε ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι ένα γεγονός με αναπτυξιακές δυνατότητες για την περιοχή. Εκτίμησή μου είναι πως οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 θα γίνουν σε Βόλο και Λάρισα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Δήμαρχος Βόλου Παν. Σκοτινιώτης.

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ,

[email protected]

Η χθεσινή σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού Γ. Παπακωνσταντίνου και Π. Γερουλάνου, του υφυπουργού Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη, των Δημάρχων Βόλου και Λάρισας Παν. Σκοτινιώτη και Κων. Τζανακούλη, καθώς και του προέδρου της ΟΕΜΑ Γ. Κολέτσου.

Ευθύς εξαρχής τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάρισαν ότι είναι αδύνατο να ισχύσει ο αρχικός σχεδιασμός για τους Μεσογειακούς Αγώνες, καθώς τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας δεν επιτρέπουν να κινηθούν στη βάση των προϋπολογισμών που υπήρχαν στους αρχικούς σχεδιασμούς.

Με δεδομένη την προαναφερόμενη θέση, τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάρισαν ουσιαστικά πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την κατασκευή των Μεσογειακών Χωριών σε Βόλο και Λάρισα.

«Εκείνο που κατάλαβα είναι ότι τα Μεσογειακά Χωριά δεν πρόκειται να γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου Παν. Σκοτινιώτης. Ο ίδιος για το θέμα της φιλοξενίας των αθλητών προσέθεσε:

«Για το Μεσογειακό Χωριό στο Βόλο η συζήτηση είναι προφανές ότι γίνεται στη βάση της φιλοξενίας των αθλητών σε κρουαζιερόπλοια. Η πίεση που ασκήσαμε εμείς και η οποία νομίζω ότι κατανοήθηκε και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση κινείται προς δυο κατευθύνσεις. Η μια είναι να γίνει ένα σημαντικό λιμενικό έργο στο λιμάνι του Βόλου ώστε η κεντρική προβλήτα να προσφέρεται για την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων.

Η δεύτερη αφορά το διαγωνισμό που θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή για τα κρουαζιερόπλοια, ο οποίος πρέπει να έχει τέτοιες προδιαγραφές ώστε να υποχρεωθούν να είναι ντυμένα από σήμερα μέχρι το 2013 με τα σύμβολα των Μεσογειακών Αγώνων, αλλά και να υποχρεωθούν και για 2- 3 χρόνια μετά να βάλουν το Βόλο στους προορισμούς τους.

Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλιστεί η πλήρης αξιοποίηση της ξενοδοχειακής υποδομής που έχει η περιοχή μας και αυτό νομίζω ότι είναι δεδομένο ότι θα γίνει. Κατά συνέπεια το εναλλακτικό σενάριο για τη φιλοξενία των αθλητών έχει την προαναφερόμενη διπλή διάσταση».

Για την πορεία της διοργάνωσης ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση πείστηκε ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι ένα γεγονός με αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή. Έγινε μια πολύ σοβαρή συζήτηση, κατατέθηκαν ενδιαφέροντες προβληματισμοί από όλες τις πλευρές, ώστε αυτό το γεγονός να μην αντιμετωπιστεί ως μια στιγμιαία «ανάσταση» των περιοχών μας, αλλά ως μια ευκαιρία για να αποκτήσει εξωστρέφεια. ΟΕΜΑ και Δήμαρχοι κατέβαλαν προσπάθεια ώστε να τεκμηριώσουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των Αγώνων».

Ο αγώνας γίνεται να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι Μεσογειακοί για την ανάπτυξη της περιοχής».

Να αναφερθεί ότι από πλευράς κυβέρνησης οριστικές απαντήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, καθώς δεσμεύτηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως προαναφέρθηκε, στις 26 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η ΔΕΜΑ, με τον κ. Σκοτινιώτη να επισημαίνει πως μέχρι τότε πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Εκτίμησή μου είναι πως οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 θα γίνουν σε Βόλο και Λάρισα», συμπλήρωσε.

Στην αναπτυξιακή προοπτική της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγορραστός, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας των Αγώνων για την περιοχή της Θεσσαλίας είναι δεδομένος. Οι Μεσογειακοί πρέπει να γίνουν ώστε η περιοχή μας να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε υποδομές και προβολή και μετά τη διοργάνωση».

Υπόμνημα

Στο σχετικό υπόμνημα του Δημάρχου Βόλου για το θέμα των Μεσογειακών Αγώνων μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Οι Μεσογειακοί  Αγώνες του 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα προφανώς και αποτελούν βάρος, στο δεδομένο μάλιστα οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, αν αντιμετωπιστούν σαν μια στιγμιαία ανάταση για την περιοχή μας. Αντιθέτως, αποτελούν ευκαιρία, που κυριολεκτικά θα έπρεπε να αναζητήσουμε στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, αν  αξιοποιηθούν ως μείζον πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός και ως εργαλείο «πράσινης ανάπτυξης», με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα καθιστούν  τη χώρα μας πρωταγωνίστρια της περιβαλλοντικής πολιτικής σε μεσογειακό επίπεδο. Όπως επίσης και ως γεγονός που παρέχει στη χώρα μας ευκαιρίες για σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες, εν όψει μάλιστα και  της κινητικότητας που παρατηρείται για τη δημιουργία Ένωσης Μεσογειακών Κρατών. Με αυτή την οπτική, λοιπόν, πιστεύω ειλικρινά πως θα ήταν κρίμα να χαθεί μια τόσο σημαντική δυνατότητα για την περιοχή μας και τη χώρα συνολικά. Πιστεύω, αντίθετα πως η κυβέρνηση  θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε οι Μεσογειακοί Αγώνες να πραγματοποιηθούν με τρόπο που θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας και τη χώρα συνολικά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το