Photo Gallery, Τοπικά

Μειώσεις τελών εν μέσω διαμάχης

Άγριος καυγάς Σκοτινιώτη – Μολοχίδη στο χθεσινό Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΜΒ

 


 

 

«Μάχη» δόθηκε χθες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, μεταξύ του Δημάρχου κ. Σκοτινιώτη και του εκπροσώπου της παράταξης Δρόμοι Συνεργασίας κ. Μολοχίδη, για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Ο κ. Μολοχίδης χαρακτήρισε τη μείωση «απάτη» και ξέσπασε «πόλεμος» στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ο κ. Δουλόπουλος, εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, δήλωσε ότι ο Δήμαρχος διακατέχεται από σύνδρομο πολιτικού ναρκισσισμού και ο εγωισμός του δεν του επιτρέπει να εκτιμήσει καμία διαφορετική άποψη.

 

Η μεσοσταθμική μείωση των ανταποδοτικών τελών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου από 15% έως 20%, ήταν η αιτία για να ξεσπάσει άγρια κόντρα μεταξύ του Δημάρχου και του κ. Μολοχίδη. Ο Δήμαρχος ανέπτυξε το σκεπτικό μείωσης των τελών και τον ορισμό παγίου σε 16,20 ευρώ από 31,10 ευρώ και εκτίμησε ότι το τιμολόγιο είναι προωθημένο και για τους κοινωνικά αδύναμους και για τους επαγγελματίες.

Ο κ. Σκοτινιώτης ανακοίνωσε επίσης ότι σε περιοχές όπως η Αρτέμιδα όπου υπάρχει κατασπατάληση και υπερκατανάλωση νερού θα ελεγχθούν παλιά υδρόμετρα που θα ενεργοποιηθούν και θα υπάρξουν αυξήσεις εάν διαπιστωθεί σπατάλη. Σημειώνεται ότι στην Αρτέμιδα οι κάτοικοι πληρώνουν 50 ευρώ το χρόνο και από 1η Ιανουαρίου θα πληρώνουν 65 ευρώ. Ο κ. Δουλόπουλος διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό, όπως διαμαρτυρήθηκε και για την Αγριά όπου υπάρχει αύξηση στα τιμολόγια κατά 2 ευρώ το τρίμηνο.

Ο κ. Δουλόπουλος κατήγγειλε ότι στο Βόλο υπάρχουν περιοχές που δεν διαθέτουν δίκτυο αποχέτευσης και όμως οι κάτοικοι που έχουν βόθρους πληρώνουν τέλη αποχέτευσης στη ΔΕΥΑΜΒ. Παρουσίασε ακόμη τα τιμολόγια του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Αθηναίων που χρεώνουν μισές τιμές από ό,τι η ΔΕΥΑΜΒ στους δημότες του Βόλου. Ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε πως οι δύο συγκεκριμένες ΔΕΥΑ χρηματοδοτούνται από το κράτος και ο κ. Δουλόπουλος απάντησε πως οι μειώσεις έγιναν για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους με χρήματα που εξοικονομήθηκαν από τις μειώσεις μισθών των εργαζομένων.

 

Σύγκρουση

Ο κ. Μολοχίδης στην τοποθέτησή του κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για αλχημείες και δήλωσε ότι η μόνη μείωση στο νερό είναι στις καταναλώσεις από 1 έως 25 κυβικά, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες παρατηρούνται αυξήσεις.

Τόνισε ότι στην κλίμακα από 1 έως 25 η μείωση αγγίζει τα 79 λεπτά το κυβικό, αλλά στις κατηγορίες από 26 κυβικά και πάνω το κυβικό αυξάνεται από 1,69 ευρώ σε 1,76 ευρώ.

Δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή έχει «μαγειρέψει» τα τέλη και ο Δήμαρχος του ζήτησε να «αφήσει τα κόλπα» και τα «απαράδεκτα υπονοούμενα». Ο κ. Μολοχίδης «επέστρεψε» τις κατηγορίες και όταν ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε πως οι λογαριασμοί του είναι απάτη εκείνος χαρακτήρισε απάτη τις μειώσεις με το σκεπτικό ότι στο λογαριασμό της ύδρευσης ενσωματώθηκαν τα τέλη που η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι καταργήθηκαν.

Ο ένας επιτέθηκε στον άλλον:

Σκ.: Ντροπή σου.

Μολ.: Δική σου ντροπή που κοροϊδεύδεις τον κόσμο.

Σκοτ.: Η μείωση είμαι μεσοσταθμικά για τη ΔΕΥΑΜΒ 20% και ένα μέρος των τελών που καταργούνται μεταφέρονται στην ύδρευση. Αυτό το είπα και εγώ επανειλημμένα. Είσαι εκτός θέματος και εξακολουθείς να μετράς τα κυβικά με την κλίμακα «από – έως», ενώ πλέον αυτό το σύστημα καταργήθηκε και μετράμε κυβικό – κυβικό.

Ο κ. Μολοχίδης κατηγόρησε το Δήμαρχο ως «συκοφάντη».

«Αυτά να πας να τα πεις αλλού. Δεν υπάρχει ένας πολίτης στο Βόλο που να πληρώσει ένα ευρώ περισσότερο από αυτά που πλήρωνε στο παρελθόν με το νέο τιμολόγιο», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μολοχίδη και εκείνος επέμεινε ότι στις καταναλώσεις από 29 έως 40 κυβικά η τιμή αυξάνεται κατά 7 λεπτά το κυβικό.

«Δεν έχεις καταλάβει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο. Θα καταλάβαινα αν έλεγες ότι οι μειώσεις δεν αρκούν, ότι ήθελες να παίρνει νερό ο κόσμος δωρεάν, θα καταλάβαινα ότι άλλο στο πλαίσιο της πολιτικής πάντα, αλλά αυτά που λες δεν μπορώ να τα διανοηθώ», είπε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Δουλόπουλος επιτέθηκε στον κ. Σκοτινιώτη και του είπε πως διακατέχεται από πολιτικό ναρκισσισμό και ειρωνεύεται συνεχώς τους συμβούλους.

Τη μείωση καταψήφισε και η πρόεδρος των εργαζομένων κ. Καρακώστα, που εμμέσως πλην σαφώς συμφώνησε με τη λογική του κ. Μολοχίδη.

Τόνισε ότι με το νέο τιμολόγιο θέτονται κριτήρια για την έκπτωση του 50% στους πολύτεκνους (60 κυβικά κατανάλωση και συν 5 κυβικά για κάθε παιδί), ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πλαφόν, ενώ εκτίμησε ότι η τιμή του κάθε κυβικού αυξάνεται. Τέλος ζήτησε ενιαίο τιμολόγιο για όλες τις περιοχές του Δήμου Βόλου.

 

Το τεχνικό πρόγραμμα

 

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του τεχνικού προγράμματος ύψους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι είναι ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο και η Επιχείρηση θα ανταποκριθεί στην υλοποίησή του, παρότι θα έχει μείωση εσόδων κατά 2,2 εκατομμύρια ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη.

Στη συζήτηση και μετά από ερώτηση του κ. Δουλόπουλου διευκρινίστηκε ότι ποσό 1,3 εκατομμυρίου ευρώ που έχει δαπανηθεί για μελέτες κατασκευής λιμνοδεξαμενών, στην ουσία δαπανήθηκε άσκοπα γιατί τα έργα δεν προωθήθηκαν, ενώ υπάρχει οφειλή σε τεχνικό σύμβουλο ύψους 37.000 ευρώ.

Ο κ. Σκοτινιώτης σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Δουλόπουλο πως ο ίδιος έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα τι συνέβαινε με το έργο των λιμνοδεξαμενών, αλλά και με το έργο των υπερχειλίστων, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος, καθώς οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν επί δημαρχίας Κυριάκου Μήτρου.

Ο κ. Δουλόπουλος «γύρισε την πλάτη» στον πρώην Δήμαρχο με την παράταξη του οποίου διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος και προέτρεψε τον κ. Σκοτινιώτη να τον ρωτήσει ο ίδιος καθώς εκείνος τον στήριξε στις εκλογές και έχουν ιδιαίτερες σχέσεις.

Για το έργο των υπερχειλιστών ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας κ. Κουτσιφέλης δήλωσε ότι κακώς το θέμα έλαβε μεγάλη και αρνητική δημοσιότητα (έγιναν καταγγελίες για υπερκοστολογήσεις από τον κ. Γ. Στάμο), καθώς το συμβατικό αντικείμενο αποτυπώθηκε με βάση τιμολόγιο του δημοσίου και το έργο ελέγχεται και από ορκωτούς λογιστές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο σύμβουλος της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας» αναρωτήθηκε γιατί στο τεχνικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και μικροέργα γεωτρήσεων σε περιοχές όπως η Αγριά, τα Λεχώνια και η Αγχίαλος, όπου υπάρχουν διαθέσιμα νερά, για να του απαντήσει ο κ. Κουτσιφέλης ότι οι γεωτρήσεις είναι αναγκαίες.

Ο κ. Δουλόπουλος δεν θεώρησε το τεχνικό πρόγραμμα αναπτυξιακό και έδωσε «λευκή» ψήφο, ενώ «λευκή» ψήφο έδωσε και ο κ. Μολοχίδης που ζήτησε μεγαλύτερο «κοσκίνισμα» για περιορισμό δαπανών.

Ο Δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα είναι αναπτυξιακό και δήλωσε πως πρέπει να αναγνωριστεί το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΜΒ διεκδίκησε έργα 47,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποχέτευση του παραλιακού μετώπου, του ενιαίου Δήμου, με την Επιχείρηση να δεσμεύει 3,5 εκατομμύρια στο τεχνικό της πρόγραμμα για να καταθέσει τη δική της συμμετοχή. Ο ίδιος σημείωσε πως η στάση των μειοψηφιών είναι «κατανοητή».

 

Κατ. Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το