Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μειώθηκε 20% η ρευστότητα στα φαρμακεία του Νομού

 

Μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων αδυνατεί να πληρώσει το αντίτιμο των σκευασμάτων που χρειάζεται
Μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων αδυνατεί να πληρώσει το αντίτιμο των σκευασμάτων που χρειάζεται

Μειώνεται η ρευστότητα στα φαρμακεία του Νομού Μαγνησίας λόγω της οικονομικής αδυναμίας των ασφαλισμένων να αγοράσουν φάρμακα και να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη. Η μείωση τους τελευταίους δύο μήνες αγγίζει ακόμη και το 20% και ο προβληματισμός στις τάξεις των φαρμακοποιών είναι διάχυτος.

Όλο και επιδεινώνεται η κατάσταση στα φαρμακεία της πόλης. Εκτός από τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του ΕΟΠΥΥ, σε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα εξελίσσεται αυτήν την περίοδο η μείωση στην προσέλευση των ασφαλισμένων για να αγοράσουν φάρμακα.

Βέβαια το ζήτημα ξεκινά από τα ιατρεία, όπου επίσης η προσέλευση έχει μειωθεί. Έτσι ασφαλισμένος αδυνατεί να δώσει χρήματα, έστω και 10-20 ευρώ, για την ιατρική του εξέταση, άρα δεν καταλήγει καν στο φαρμακείο έχοντας τη συνταγή στο χέρι που θα του την έδινε ο γιατρός.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση αποτυπώνεται στα πανελλαδικά, αλλά και τοπικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ρευστότητα στα φαρμακεία μειώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες μέχρι και 20%.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, από τα έσοδα ενός φαρμακείου, το 80% προέρχεται από τις συνταγές που εξοφλούνται μέσω ΕΟΠΥΥ και το 20% από το άμεσο ρευστό. Στο ρευστό εντάσσονται τα χρήματα που δίνει ο ασφαλισμένος για να αγοράσουν φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται ή είναι στην αρνητική λίστα, όπως τα αντιπυρετικά, για να προμηθευτούν βιταμίνες και άλλα παρόμοια σκευάσματα. Επίσης στην κατηγορία του ρευστού εντάσσεται και η πληρωμή από την τιμή αναφοράς, όταν ασφαλισμένος επιλέγει το πρωτότυπο φάρμακο και όχι το γενόσημο.

Από τη στιγμή, όμως που ο ασφαλισμένος δέχεται διαδοχικά πλήγματα, δυσκολεύεται να βάλει το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει φάρμακα και να τα πληρώσει ο ίδιος. Προτιμά να προμηθεύεται σκευάσματα που καλύπτονται από το Ταμείο, ώστε να μην επιβαρύνεται.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης σημείωσε πως σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία, αλλά και τις εκτιμήσεις σε τοπικό επίπεδο η ρευστότητα στα φαρμακεία του Νομού Μαγνησίας έχει μειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες μέχρι και 20%. Αποτελεί ακόμη μια ένδειξη των δύσκολων συνθηκών που έχει διαμορφωθεί πλέον στα φαρμακεία λόγω της αδυναμίας των ασθενών και των πολιτών να αγοράσουν φάρμακα. Έχουμε πληροφορίες ότι οι πολίτες δεν πάνε στα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν μετά τις συνταγές που θα τους γράψει ο γιατρός, ώστε να αγοράσουν τα φάρμακα. Εκτός, όμως από τη μείωση των φαρμάκων το προσεχές χρονικό διάστημα θα έρθει και η ένταξη των πολυβιταμινών και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, η μείωση του ποσοστού κέρδους.

Ο κ. Ματσιόλης εκτιμά ότι αυτές οι εξελίξεις θα δώσουν τη χαριστική βολή στα  φαρμακεία της γειτονιάς από μια κυβέρνηση που ακολουθεί τις επιταγές της τρόικας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι με τις βιταμίνες θα συμβεί ό,τι έγινε με τα βρεφικά γάλατα που εντάχθηκαν ήδη στα σούπερ μάρκετ, δηλαδή οι καταναλωτές δυσκολεύονται να τα βρουν, ενώ πολλές φορές ζητούν συμβουλές, αλλά δεν υπάρχουν αρμόδιοι για να τους βοηθήσουν.

«Στο φαρμακείο ο φαρμακοποιός εκτός από το να διαθέτει τα φάρμακα, δίνει και συμβουλές για τις οποίες βέβαια δεν πληρώνεται. Και οι συμβουλές, για παράδειγμα σε ένα γονιό, για το πώς θα χρησιμοποιήσει το βρεφικό γάλα είναι σημαντικές» σημείωσε ο κ. Ματσιόλης.

Στο μεταξύ ο ΕΟΠΥΥ εξόφλησε σε ποσοστό 62% τους φαρμακοποιούς του Νομού για το μήνα Ιανουάριο. Αλλά, όπως ανέφερε ο κ. Ματσιόλης, ήδη έγινε παρακράτηση χρημάτων σε αυτό το ποσοστό, χωρίς όμως να έχει γίνει η εξόφληση, όπως απαιτείται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Πέρα από τη κρίση και τη δυσκολία της αποπληρωμής από τα τα ταμεία, η αλήθεια είναι ότι τελείωσε και το party σπατάλης που είχε στηθεί όλα αυτά τα χρόνια…Δυστυχώς αλλά οι αγαπητοί φαρμακοποιοί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι καιροί άλλαξαν.

Μοιραστείτε το