Photo Gallery, Τοπικά

Μειώθηκαν 18% οι δικαστικές προσφυγές για τροχαία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Βόλου

Η κρίση βοηθά τις ασφαλιστικές εταιρείες και ξεκαθαρίζει το τοπίο επισημαίνουν ασφαλιστές στο Βόλο προσθέτοντας ότι τώρα πλέον οι αποζημιώσεις για τροχαία ατυχήματα – κυρίως υλικών ζημιών – καταβάλλονται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να περιοριστούν οι δικαστικές προσφυγές. Από τα στοιχεία άλλωστε του Πρωτοδικείου Βόλου προκύπτει μείωση των αγωγών αποζημίωσης. Η μείωση των δικαστικών προσφυγών αποδίδεται και στην έλλειψη χρημάτων για καταβολή δικαστικών εξόδων. Η οικονομική κρίση έχει μειώσει και τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να καταγράφεται και μείωση της συχνότητας των τροχαίων ατυχημάτων. Στα Δικαστήρια ωστόσο προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, αφού οι αποζημιώσεις που διεκδικούνται είναι αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν φαίνεται να μπορούν να έρθουν σε ένα συμβιβασμό, γιατί τα ποσά είναι μεγάλα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Βόλου τη διετία 2011-2012 ο αριθμός των αγωγών αποζημίωσης είναι σχεδόν ο ίδιος. Το 2011 εκδόθηκαν 93 αποφάσεις αποζημίωσης και το 2012, 100. Δέκα από αυτές αφορούν σε θανατηφόρα τροχαία και άλλες σε σοβαρούς τραυματισμούς. Τα ποσά που εκδικάζονται, όπως σημειώνουν δικηγόροι, κινούνται στα όρια που προβλέπει η Νομοθεσία. Δεν καταγράφονται αποφάσεις με εντυπωσιακά υψηλές ή αντίστοιχα χαμηλές αποζημιώσεις.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου – που εκδικάζει ποσά μέχρι 20.000 ευρώ – εξέδωσε το 2012 154 αποφάσεις καταβολής αποζημίωσης τροχαίων ατυχημάτων, κυρίως ελαφρού τραυματισμού.

Ασφαλιστής που εκπροσωπεί μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία στο Βόλο, τονίζει ότι η πληρωμή από τροχαία υλικών ζημιών γίνεται πλέον μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (εντός διμήνου) και έτσι αποφεύγεται η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, που είναι ακριβή. Μείωση σε ποσοστό 18% υπολογίζεται ότι έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο στις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιριών λόγω μείωσης των ατυχημάτων. Αντίστοιχη υπολογίζεται είναι και η μείωση στην κατάθεση δικαστικών αγωγών. Στις δικασίμους του Πρωτοδικείου Βόλου, που προσδιορίζεται η εκδίκαση υποθέσεων «Αυτοκίνητα» στο πινάκιο – κατά μέσο όρο – δεν αναγράφονται περισσότερες από 10 έως 12.

«Η πληρωμή πλέον είναι άμεση. Άρα γιατί να έχουμε αγωγές;» επισημαίνει ασφαλιστής με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ασφαλειών αυτοκινήτου. Το γενικότερο σύστημα ελέγχου των αποζημιώσεων έχει επίσης αλλάξει. Περνά μέσα από την Τράπεζα Ελλάδος οπότε – όπως επισημαίνουν ασφαλιστές – περιορίζονται οι πιθανότητες απάτης…

Δικηγόροι που ασχολούνται με υποθέσεις αποζημίωσης λόγω τροχαίων εξηγούν βασικούς όρους που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες:

Τι είναι η αστική ευθύνη; Είναι απλά η υποχρέωσή σας να αποκαταστήσετε τη ζημιά που προκαλέσατε σε τρίτους, με δική σας υπαιτιότητα.

Το ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης από ατύχημα του αυτοκινήτου ποιες περιπτώσεις καλύπτει; Ο Νόμος ορίζει ότι, η ασφάλιση από ατύχημα αυτοκινήτου καλύπτει την αστική ευθύνη του κατόχου σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά του. Δεν καλύπτει την αστική ευθύνη του κατόχου σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου.

-Ποιες ζημιές καλύπτει το ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης; Τι αποζημίωση καταβάλλεται και σε ποιους; Σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά σας, η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει «τρίτους» που έχουν θιγεί. Συγκεκριμένα, η ασφάλιση αυτή καλύπτει την αστική ευθύνη λόγω θανάτωσης ή σωματικής βλάβης ή ζημιάς σε «τρίτους», αλλά και σε μέλη της οικογένειας του ασφαλισμένου ή οδηγού, ανεξάρτητα από δεσμό συγγενείας. Εδώ περιλαμβάνεται και η αποζημίωση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη. Εξαιρούνται οι ζημιές σε φορτία και οι υλικές ζημιές στο όχημα.

-Ποια πρόσωπα δεν αποζημιώνονται; Όσοι νομικά δε θεωρούνται «τρίτοι».

-Αν ως οδηγός υποστώ σωματικές βλάβες σε ατύχημα που προκαλέσω δικαιούμαι αποζημίωση; Όχι, εκτός αν έχετε συνάψει, πέρα από την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης τη συμπληρωματική κάλυψη «προσωπικού ατυχήματος οδηγού».

-Ποια είναι τα ελάχιστα ποσά κάλυψης, για τα οποία θα πρέπει να έχω ασφαλίσει την αστική μου ευθύνη για ζημιές σε τρίτους από ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει το αυτοκίνητό μου;

Για τα ελάχιστα ποσά κάλυψης ο Νόμος 3746/2009, στον οποίο ενσωματώθηκε η 5η Κοινοτική Οδηγία στην Ελληνική Νομοθεσία, προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των ελάχιστων ποσών ασφαλιστικής κάλυψης για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές τρίτων, μέχρι την 01.06.2012. Συγκεκριμένα, τα ελάχιστα ποσά κάλυψης σήμερα είναι: Για σωματικές βλάβες 500.000 € ανά θύμα και για υλικές ζημίες 500.000 € ανά ατύχημα. Και φυσικά η κάθε περίπτωση εξετάζεται από το Δικαστήριο….

-Μπορώ να πληρώσω στην ασφαλιστική μου εταιρεία το ποσό που πλήρωσε σε τρίτο, που έπαθε ατύχημα εξαιτίας μου;

Ναι, σύμφωνα με τις τρεις εξαιρέσεις που προβλέπει ο Νόμος για την ασφάλιση αυτή.

Αν ο οδηγός δεν έχει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια οδήγησης για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί. Αν οδηγός έχει αποδειχθεί ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών. Αν ο οδηγός χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητό του για διαφορετική χρήση από αυτή που προβλέπεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και στην άδεια κυκλοφορίας του και έχει αποδειχθεί ότι αυτή είναι η αιτία του ατυχήματος.

-Αν υποστώ ατύχημα με υπαίτιο οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών, θα αποζημιωθώ από την ασφαλιστική του εταιρεία; Ναι.

-Τι γίνεται σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος αποβιώσει;

Αν γίνει μεταβίβαση στους κληρονόμους, όπως προβλέπεται από το Νόμο (με σφραγίδα του υπουργείου ή του ΚΕΠ) ενημερώνεται η ασφαλιστική εταιρεία, που εκδίδει πρόσθετη πράξη. Αποστέλλεται νέο σήμα και ο νέος κάτοχος έχει όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ασφάλισης. Αν δεν επιθυμεί τη συνέχιση της ασφάλισης οφείλει να ειδοποιήσει την ασφαλιστική εταιρεία μέσα σε 30 μέρες από τη γνώση της κληρονομιάς.

-Εάν πουλήσω το όχημά μου, τι γίνεται με το ασφαλιστήριο για την αστική μου ευθύνη;

Αν μεταβιβάσετε την κυριότητα ή την κατοχή του οχήματός σας η ασφαλιστική σύμβαση λύεται αυτοδικαίως και χωρίς καμία άλλη ενέργεια, μετά την παρέλευση 30 ημερών από την ημερομηνία της μεταβίβασης. Η ασφαλιστική σας εταιρεία οφείλει να σας επιστρέψει την αξία των μη δεδουλευμένων ασφαλίστρων.

Σύστημα άμεσης πληρωμής ή φιλικός διακανονισμός

-Τι είναι το σύστημα άμεσης πληρωμής (φιλικός διακανονισμός);

Δεν είναι παρά μια συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, που στόχο έχει τη γρηγορότερη αποζημίωση και την ελαχιστοποίηση των δικαστικών διενέξεων.

-Πότε ισχύει το σύστημα άμεσης πληρωμής (φιλικός διακανονισμός);

Ενεργοποιείται όταν το τροχαίο σημειωθεί μεταξύ δύο οχημάτων, των οποίων

οι ασφαλιστικές εταιρείες και των δύο οχημάτων συμμετέχουν στο σύστημα άμεσης πληρωμής. Όταν η αποζημίωση για υλικές ζημιές δεν ξεπερνά το ποσό των 6.500 € ανά ατύχημα, ενώ η αποζημίωση για σωματικές βλάβες δεν ξεπερνά τις 5.000 € για κάθε ζημιωθέν πρόσωπο και τις 15.000 € συνολικά, για όλα τα ζημιωθέντα πρόσωπα, ανά ατύχημα.

-Πού ισχύει το σύστημα άμεσης πληρωμής (φιλικός διακανονισμός);

Ο φιλικός διακανονισμός εφαρμόζεται σε ατύχημα, που θα σημειωθεί μέσα στην ελληνική επικράτεια. Εκτός αυτής, ενεργοποιείται στην περίπτωση που τα εμπλεκόμενα οχήματα είναι δύο και είναι ασφαλισμένα σε ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συμμετέχουν στο σύστημα φιλικού διακανονισμού.

-Ο φιλικός διακανονισμός ενεργοποιείται μόνο με τη συμπλήρωση εντύπου φιλικής δήλωσης;

Όχι. Ο οδηγός, που δε φέρει ευθύνη, υποβάλει στην ασφαλιστική του αρνητική δήλωση. Η ασφαλιστική εταιρεία στέλνει στην άλλη ασφαλιστική, αίτημα αποδοχής για ένταξη της ζημιάς στο σύστημα άμεσης πληρωμής. Η απάντηση έρχεται το αργότερο σε 10 εργάσιμες. Εν αναμονή της απάντησης καμία αποζημίωση δε μπορεί να γίνει.

-Πώς μπορώ να μάθω ποιες ασφαλιστικές εταιρείες συμμετέχουν στο σύστημα άμεσης πληρωμής;

Τα πάντα για το σύστημα άμεσης πληρωμής (φιλικό διακανονισμό), μπορείτε να μάθετε από το site της Ε.Α.Ε.Ε., στο τμήμα «Φιλικός Διακανονισμός». Κάθε ασφαλιστική εταιρεία-μέλος του ΣΑΠ μπορεί να σας ενημερώσει.

Εμπλοκή σε ατύχημα με ανασφάλιστο ή άγνωστο όχημα

Όπως επισημαίνουν ασφαλιστές και νομικοί, λόγω της κρίσης αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Τούτο ανησυχεί τους ασφαλισμένους οδηγούς, μήπως εμπλακούν σε ατύχημα και το άλλο όχημα δεν είναι ασφαλισμένο.

-Αν μου προκαλέσει ατύχημα ανασφάλιστο όχημα, δικαιούμαι αποζημίωση; Πώς;

Αποζημιώνεστε με δύο τρόπους:

Α) Ζητάτε την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς από το Επικουρικό Κεφάλαιο. Η ασφαλιστική σας μπορεί δικαστικά να διεκδικήσει από τον υπαίτιο του ατυχήματος, το ποσό που κατέβαλε ως αποζημίωση. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Επικουρικό Κεφάλαιο (Υπατίας 5, 105 57 Αθήνα, τηλ. 210 33 27 400, fax 210 33 27 426-7, www.epikef.gr, e-mail: [email protected]).

Β) Αν έχετε επιλέξει, πέρα από την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης την κάλυψη υλικών ζημιών από ανασφάλιστο αυτοκίνητο και συντρέχουν οι προϋποθέσεις της κάλυψης αυτής.

-Κυκλοφορώ ανασφάλιστο όχημα. Ποιες είναι οι κυρώσεις;

Οι κυρώσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές.

Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για ένα χρόνο. Αν έχετε προκαλέσει ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, συνεπάγεται η αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια ενώ η υποτροπή αφαίρεση για τρία χρόνια.

Πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, αξίας 1.000 € για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Οι ποινικές κυρώσεις που συνεπάγονται είναι φυλάκιση από δύο έως δώδεκα μήνες και χρηματική ποινή αξίας τουλάχιστον 300 € σε βάρος του κυρίου ή κατόχου οχήματος που το κυκλοφορεί ή παραχωρεί κυκλοφορία του σε τρίτο.

Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος κυκλοφορεί ανασφάλιστο όχημα (κάτοχος – μη κύριος). Αφαίρεση διπλώματος οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες.

-Εάν ο υπεύθυνος του ατυχήματος εξαφανιστεί χωρίς στοιχεία, πώς θα αποζημιωθώ;

Αποζημιώνεστε οπωσδήποτε από το Επικουρικό Κεφάλαιο για τις σωματικές βλάβες που υποστήκατε από το ατύχημα. Για τις υλικές ζημίες αποζημιώνεστε από το Επικουρικό Κεφάλαιο, μόνο αν έχετε υποστεί σωματικές βλάβες, που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, διάρκειας τουλάχιστον πέντε ημερών σε δημόσιο ή ιδιωτικό Νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητα καλέστε την Αστυνομική Αρχή.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το