Τοπικά

Μειώθηκαν οι δωρεές οργάνων

Από την κοπή πίτας του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας

Αυξάνει η λίστα των προς μεταμόσχευση νεφροπαθών


Κατά 40-50% μειώθηκαν οι δωρεές οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις το 2010, ενώ αυξάνει η λίστα των προς μεταμόσχευση ασθενών. Στη Μαγνησία οι νεφροπαθείς ανέρχονται σε 250, από τους οποίους 150 είναι αιμοκαθαρόμενοι, 35-40 μεταμοσχευμένοι, ενώ 20-25 κάνουν πλύσεις περιτοναϊκές στο σπίτι.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες στην εκδήλωση κοπής της πίτας του συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΕΣΑμεΑ κ. Ι. Βαρδακαστάνης και του αντιπροέδρου κ. Γ. Λεοντόπουλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών.

Στην χθεσινή εκδήλωση τιμήθηκαν η ιατρός-παθολόγος κ. Ελευθερία Αργυράκη για την μακροχρόνια προσφορά της στο σύλλογο και ο διευθυντής της μεταμοσχευτικής μονάδας του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας κ. Γ. Ζαβός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Β. Γιαννακό σε όλη τη χώρα σήμερα υπάρχουν 1.000 νεφροπαθείς στη λίστα προς μεταμόσχευση και συνολικά 10.000 που αντιμετωπίζουν την ασθένεια.

Οι νεφροπαθείς του νομού Μαγνησίας έχουν αποστείλει το τελευταίο διάστημα αρκετές επιστολές σε υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας, για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που θέτουν. Λόγω όμως της μη αντιμετώπισής τους, οι νεφροπαθείς αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το σύλλογο όσον αφορά τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Βόλου και τις ελλείψεις που εντοπίζονται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το πρώτο είναι η έλλειψη γιατρών, καθώς πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε και μία παθολόγος-νεφρολόγος. Αυτή τη στιγμή εργάζονται ο διευθυντής και δύο επιμελητές.

Το δεύτερο είναι η έλλειψη νοσηλευτριών. Η Μονάδα, βάσει του καταστατικού, πρέπει αν λειτουργεί με 21 νοσηλεύτριες συν την προϊσταμένη και τη βοηθό της. Αυτή τη στιγμή η Μονάδα εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με 16 νοσηλεύτριες, συν την προϊστάμενη της σε 105 αιμοκαθαρόμενους ασθενείς σε τρεις βάρδιες ημερησίως, συν τα έκτακτα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία των ασθενών. Ο σύλλογος ζητά την πρόσληψη δύο γιατρών νεφρολόγων καθώς και πέντε νοσηλευτριών και μιας βοηθού θαλάμου.

Παράλληλα, ο σύλλογος Νεφροπαθών θίγει και το ζήτημα της έλλειψης καινούριων μηχανημάτων. «Περιμένουμε ακόμα τα δέκα καινούρια μηχανήματα που… έρχονται ακόμη εδώ και τέσσερα χρόνια που λειτουργεί η καινούρια μας μονάδα. Παρόμοια προβλήματα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Τα υπάρχοντα μηχανήματα που λειτουργούν, είναι δεκαπενταετίας και εικοσαετίας. Επίσης τώρα τελευταία μας έχουν επισημάνει ότι σε Λάρισα και Καρδίτσα τα αναλώσιμα υλικά για την αιμοκάθαρση είναι κακής ποιότητας» τονίζεται από το σύλλογο.

Ένα ακόμη αίτημα του συλλόγου, είναι να λειτουργήσει έστω και κατά το ήμισυ ως Κλινική του Νεφρολογικού Τμήματος, η κλινική των λοιμώξεων που βρίσκεται στον ίδιο όροφο με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ώστε οι νεφροπαθείς να μη νοσηλεύονται στη Β’ Παθολογική Κλινική.

Οι ελλείψεις

στο ΙΚΑ

Οι νεφροπαθείς Μαγνησίας με την επιστολή τους στον Πρωθυπουργό θίγουν το ζήτημα των ελλείψεων στο ΙΚΑ, αφενός οικογενειακών γιατρών, οπότε δεν μπορούν να γράψουν τα φάρμακα, αφετέρου της απουσίας παθολόγων με ειδικότητες που να μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Το διοικητικό συμβούλιο του τοπικού συλλόγου απέστειλε επιστολή, καθώς μέχρι στιγμής, όσες προσπάθειες και αν έκανε προς το υπουργείο Εργασίας, δεν βρήκε ανταπόκριση.

Στην επιστολή τονίζονται τα εξής: «κ. Πρωθυπουργέ, το Δ.Σ. του συλλόγου μας συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα, όπως διαμαρτυρηθούμε σε εσάς τον ίδιο για την ταλαιπωρία που υφίστανται εδώ και ένα χρόνο τα μέλη του συλλόγου μας αιμοκαθαρόμενοι, μεταμοσχευμένοι και μέλη με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (και συμπολίτες μας ηλικιωμένοι και μη) με την έλλειψη ιατρών (οικογενειακών) που μέσα στο 2010 συνταξιοδοτήθηκαν τουλάχιστον 10, με αποτέλεσμα οι απομείναντες να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς από τους προαναφερόμενους ιατρούς.

Γι’ αυτό ζητούμε την άμεση πρόσληψη ιατρών παθολόγων και άλλων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα ασθενείς μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαρούμενοι και ηλικιωμένοι που επισκέπτονται τους εναπομείναντες ιατρούς για να γράψουν μια συνταγή να περιμένουν δύο ώρες με το ρολόι στο χέρι, γιατί βρίσκουν μέσα στο ιατρείο 50 και 60 άτομα να περιμένουν. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι μεταμοσχευμένοι απαγορεύεται να έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το